Mii de medicamente generice, dispărute din famacii. Tudor Ciudodaru: O problemă de sănătate publică și de siguranță

mii de medicamente generice. FOTO: Freepik @zinkevych
Peste 3.000 de medicamente generice au dispărut din farmacii. Europarlamentarul Tudor Ciuhodaru trage un semnal de alarmă.

Peste 3.000 de medicamente generice, cu prețuri rezonabile, au dispărut din farmaciile din Italia.

Medicul Tudor Ciuhodaru, europarlamentar, atrage atenția cu privire la problema de sănătate publică cu care se poate confrunta și România, ca urmare a creșterii prețului tocmai la medicamentele generice. De altfel, acesta a precizat la Antena 3 CNN că a depus un demers legislativ cu privire necesitatea unui standard european în sănătate.

”Vorbim despre o problemă de sănătate publică și de siguranță la nivel european. Din acest punct de vedere chiar suntem pe un teren minat. În Italia, peste 3.200 de medicamente generice, multe dintre ele esențiale, care salvează vieți, și foarte multe medicamente oncologice au dispărut.

Este prima dată din istoria recentă, când la nivel european nu mai există amoxicilină (n.r. antibiotic) sau paracetamol (n.r. antiinflamator cu acțiune analgezică și antipiretică), așa că din punctul meu de vedere situația este gravă și trebuie tratată cu măsuri concrete”, a declarat dr. Tudor Ciuhodaru, medic urgentist, la Antena 3 CNN.

Cele cinci direcții ale standardului european pentru sănătate

Mai mult decât atât, medicul, care este și europarlamentar, a ținut să sublinieze care sunt direcțiile pe care le vede în privința accesului la medicamentele generice, cu impact important asupra sănătății populației.

”Vreau ca toți pacienții de la nivel european, evident că cei din România sunt pe primul loc, să beneficieze de aceste medicamente ieftine.

Accesibilitatea înseamnă două lucruri foarte clare. Pe de o parte disponibilitate, adică să le producă cineva și ele să existe pe piață, iar pe de altă parte, să existe costuri.

Mi s-a părut contraproductivă propunerea de a crește taxele pentru astfel de medicamente, mai ales într-o lume în care medicamentele generice pentru peste 70% dintre afecțiuni.

În Italia vorbim de medicamentele mai ieftine de 5 euro, iar acest lucru se întâmplă, în general, și în România.

Am depus un demers legislativ, să știți că Legea Ciuhodaru depusă în comisia aceasta, proaspăt înființată, Comisia de Sănătate, în calitate de prim-vice președinte, prin care ofer cinci soluții, vreau ca toți românii să beneficieze de aceste medicamente.

Este extrem de important să existe un standard european de calitate în sănătate, adică o listă de medicamente ieftine, esențiale, care nu trebuie să lipsească niciodată la nivel european”, a mai spus Tudor Ciuhodaru.

Potrivit acestuia, ”schimbarea procedurilor de producție, dacă vreți o companie farmaceutică europeană, și cred că Institutul Cantacuzino, visul meu de o viață, brandul de țară, să devină iar un element de referință în ceea ce privește producția de imunomodulatori și de vaccinuri.

În al treilea rând, reducerea sau chiar eliminarea taxelor pentru aceste medicamente generice și biosimulare și acea farmacie de urgență. Să existe minimum de rezervă strategică, de 10% din producție, în așa fel încât atunci când ai nevoie că sunt solicitări crescute, cum a fost valul de viroze din această iarnă, să ai medicamente disponibile la același preț.

Și nu în ultimul rând, despre infecțiile nosocomiale și rezistența antimicrobiană, vreau ca experții naționali să fie folosiți și în ceea ce privește această strategie în dezvoltare și inovare și cred că România mai are foarte multe de spus în acest domeniu”, a mai spus europarlamentarul Tudor Ciuhodaru.

Vezi și: Virusul sincițial respirator, vaccin în premieră absolută. Gabriel Dina (Pfizer): Am depus spre înregistrare un vaccin, în SUA și UE

Medicamentele generice, scumpire. Rafila: O actualizare a prețului medicamentelor foarte ieftine, de până la 50 de lei. Reprezintă 90% din ce se utilizează în România

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a făcut precizări cu privire la scumpirea medicamentelor generice, cu 15%, așa cum a afirmat liderul social democraților, Marcel Ciolacu, subliniind că, în fapt, este doar o actualizare a prețului.

De asemenea, mai spune ministru Rafila, această actualizare trebuie văzută ca un imbold pentru producătorii și distribuitorii de medicamente de a ține aceste produse pe piață.

”Nu se vor scumpi. Este o abordare care nu cred că este corectă. Este vorba de o actualizare a prețului medicamentelor foarte ieftine, adică cu o valoare de până la 50 de lei ca ele să se găsească, să rămână pe piață.

Este esențial. Noi ne dorim pentru pacienți și acces la medicamente, nu numai la servicii de sănătate.

Medicamentele cu valoare de până la 50 de lei reprezintă aproape 90% din totalul medicamentelor care se utilizează în România.

Trebuie să încurajăm producătorii să le facă în continuare, să le pună pe piața românească, dacă ne dorim într-adevăr să fim onești şi să oferim oamenilor din această țară șansa să aibă acces permanent la medicamente și cu cât mai puține discontinuități.

La nivel european se manifestă o criză a medicamentelor generice şi trebuie să luăm măsuri din timp.

Noi am şi făcut-o la Ministerul Sănătăţii, prin schimbarea modului de referențiere, am eliminat medicamentele care de fapt nu erau pe piață, am reglementat și în curând va fi aprobată partea cu claw-back-ul. Citiți AICI de când se va actualiza prețul medicamentelor.

Vezi și: Antiinflamatoarele nesteroidiene, ce sunt. Vârstnicii, expuși riscurilor. Duc la hemoragii digestive, atac de cord sau AVC

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel