Mihail Lala (OK Medical): Testarea în școli, blocată de factori politici și funcționali. Specialiștii care gândesc restricțiile, ținuți „la secret”

Mihai Lala. Foto: DC Medical
Mihail Lala, managerul OK Medical, a explicat, la o emisiune TV, că testarea masivă, inclusiv a copiilor, este soluția revenirii la normalitate, și că se poate demonstra asta cu studii, dar că din păcate, din cauza unor factori politici și funcționali totul rămâne blocat, fie că e vorba de școli, teatre și cinematografe, concerte sau Horeca. 

 „Am făcut un studiu de caz în România, în decembrie, anul trecut. A fost un mini concert de fapt, pe care l-am transformat într-un spot. S-a filmat cu 350 de persoane aproximativ, pe acest algoritm epidemiologic de testare cu patru zile înainte și test antigen la intrare. Nu a avut nimeni absolut nimic, s-au respectat toate normele epidemiologice”, a explicat Mihail Lala, marți seară, la Antena 3, la emisiunea „Sinteza Zilei”.

Managerul OK Medical spune că toate deciziile care se iau sunt puse un seama unor specialiști pe care nu-i știe nimeni. 

„Asistăm de un an la pandemie și ne supunem unei serii întregi de măsuri, măsuri luate de specialiști. Eu întreb public și nu numai eu: Cine sunt acești specialiști? Cu nume și prenume?”, a mai spus acesta.

Mihail Lala spune că e de neînțeles faptul că autoritățile refuză să folosească spre exemplu în școli testele care nu sunt invazive, cele pe salivă, ci stau și se uită la testele invazive pe care le-au cumpărat în cantitate foarte mare, dar pe care copiii nu le fac pentru că părinții nu vor să-și dea acordul. În schimb, cele pe salivă le-ar accepta. 

„Sunt omologate (n.r. testele rapide din salivă) și sunt în concordanță cu toată metodologia INSP-ului. Și cele din salivă și cele cu recoltare nazofaringiană! (...) Protocoalele de recoltare respectă normele INSP”, a explicat Lala.

„Și nu au aflat și la Ministerul Sănătății?” a întrebat, curioasă, jurnalistul Oana Zamfir.

„Au aflat. Într-o primă etapă, din câte am înțeles, doamna Andreea Moldovan a fost foarte încântată de această metodă de testare, însă până când probabil a analizat situația, a fost mai iute domnul Cîmpeanu. Și, atunci, această soluție de testare s-a transformat într-un meci politic între ei, ca să spun așa. Eu am proprietatea termenilor pe care îi folosesc”, a spus, ferm, Lala.

Apoi situația este complicată pentru că autoritățile deja au cumpărat o cantitate uriașă de teste, din care s-au făcut doar 2%, după cum a recunoscut ministrul Cîmpeanu, și care acum trebuie sub o formă sau alta folosite. 

„Încearcă să forțeze prin diferite măsuri sau prin diferite mijloace să fie consumate acele teste. Sunt multe, da. Și atunci, într-un X de factori - unii politici, alții funcționali - rezultatul este că nu este îmbrățișată această metodă (testele de salivă, n.r.). Acum, ce vreau să vă spun, noi nu trebuie să ne cramponăm într-un tip de testare sau un altul. Nu există tip de testare în acest moment perfect. Nu există! Toate au erori! Și testele antigen cu recoltare nazofaringiană, și testele antigen din salivă, inclusiv cele PCR. (...) Cert este că nu există o metodă 100% sigură. În fiecare zi apar soluții noi de testare, care sunt în studii clinice peste tot în lume, o parte dintre ele au fost deja autorizate de către țări interesante - UK, SUA sau Israel-, unele cu acuratețe mai bună decât cea a PCR-ului”, a mai spus Mihail Lala, managerul OK Medical.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Băutura miraculoasă pe care o subestimăm zilnic. De ce este importantă pe măsură ce îmbătrânim
Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel