Mihaela Bilic, alimentul care nu-i lipsește niciodată de Crăciun: Nu mă pot satura! Și ȘORICI fraged, stropit cu vin fiert

Mihaela Bilic. FOTO Captura Video YouTube @ Provocarea farfuriei
Nutriționistul Mihaela Bilic a vorbit despre cum arată masa de Crăciun, dar și care sunt preparatele tradiționale de care nu se poate sătura.

”Cum arată masa de Crăciun în casa unui nutriționist? Care sunt preparatele cu care te răsfeți în această perioadă a anului”, a pornit discuția legată de sărbătorile de iarnă dintre Spectacola și dr. Mihaela Bilic, celebrul nutriționist.

Mihaela Bilic: Masa mea arată la fel ca masa oricărui român: plină de preparate tradiționale fără de care sărbătorile nu au gust. E o perioadă în care nu mă mai gândesc la ce vreau să mănânc, ci mai degrabă la ce trebuie să fie pe masă. Trebuie să fie de toate, de la șorici și tobă la sarmale și cozonac. Iar răsfățul suprem este salata de boeuf, de care nu mă pot sătura!

SPECTACOLA: Ne poți împărtăși câteva sfaturi legate de răsfățul de sărbători, care să ne ajute să intrăm în noul an supli, sau cel puțin să ne ferească de „câștigarea unor kilograme”?

Mihaela Bilic: Secretul e unul singur: să mănânci din toate, dar nu TOT! Porția face diferența. Dacă nu vrei să te alegi cu o indigestie sau cu câteva kilograme în plus, trebuie să fii atent la cantitate. E o mare diferență între 4 sarmale și 8 sarmale, între o felie de cozonac și tot cozonacul. Și salata de boeuf se poate transforma într-o bombă calorică dacă o înecăm în maioneză. Cât despre carnea de porc, depinde ce bucățică alegem. Mușchiulețul are 4% grăsime, ceafa 15%, iar costița 30%. Plus că nu trebuie să mâncăm totul la o singură masă, de la Crăciun până la Anul Nou avem atâtea zile în care ne putem satisface toate poftele.

SPECTACOLA: Cum te pregătești pentru sărbătorile din acest an?

Mihaela Bilic: Am ales de-a lungul timpului o serie de producători de la care cumpăr preparate tradiționale de calitate, de la lebăr și caltaboș până la cozonac. Piftia și sarmalele le face mama, iar mie îmi rămâne doar tocatul migălos pentru salata de boeuf. Pulpa de porc o bag la cuptor în seara de ajun, ca să miroasă a Crăciun în toată casa!

SPECTACOLA: Ce nu ai vrea să lipsească de pe masa de Crăciun anul acesta?

Mihaela Bilic: Șorici fraged și subțire cu miros de ger și fum… mai ales dacă ai norocul să participi la ritualul de sacrificare a porcului. Stropit din plin cu vin fiert.

SPECTACOLA: Cum arătau Sărbătorile de iarnă în copilărie și ce tradiții ai păstrat și azi?

Mihaela Bilic: Eu am copilărit la țară, undeva lângă Câmpina, iar pentru noi sărbătorile de iarnă însemnau bucuria de a merge cu colindul. Pe atunci nu se punea accentul pe mâncare, principala preocupare era să avem un brad cat mai mare și frumos împodobit. Și astăzi aștept cu nerăbdare pregătirea bradului de Crăciun, în fiecare an aleg altă culoare pentru decorațiuni. Bradul este vedeta sărbătorilor la mine în casă.

SPECTACOLA: O amintire care a rămas întipărită în suflet?

Mihaela Bilic: Momentul în care tata aducea bradul. Lucra la electrificare de căi ferate și avea șantiere în cele mai sălbatice zone din țară. Așa că bradul nostru venea întotdeauna din vârf de munte.

SPECTACOLA: Mai crezi în Moș Crăciun? Să facem un exercițiu de imaginație.... Ce i-ai cere Moșului să-ți aducă anul acesta?

Mihaela Bilic: Eu cred în continuare și în Moș Crăciun, și în miracole! Chiar îl rog pe Moș Crăciun să-mi aducă un pui de labrador, obligatoriu mâncăcios și jucăuș!

Citește mai departe pe Spectacola

Cum să nu faci greșeli în Postul Crăciunului. Bilic: Nici măcar nu trebuie să mănânci mult cantitativ. Acestea sunt principalele capcane

Postul Crăciunului, unul dintre cele două posturi mari din an, se va încheia pe 24 decembrie. Totuși, chiar dacă se ține mult mai ușor decât Postul Paștelui, întrucât există foarte multe zile de dezlegare la pește, creștinii fac extrem de multe greșeli alimentare, care, la finalul celor 40 de zile, duc la acumularea mai multor kilograme în plus.

”Postul trebuie să fie un exercițiu al foamei. Noțiunea de post înseamnă insatisfacție pe plan alimentar. În momentul în care ești sătul, chiar dacă mănânci produse vegetale, ăla nu mai este post.

Acesta trebuie să fie obiectivul și scopul unui post, să experimentezi senzația de foame și să vezi cum se comportă ființa ta și cine ești tu dacă nu ești satisfăcut cu mâncare.

Foarte multă lume vede postul ca fiind o metodă prin care să-și șteargă păcatele, nu acesta e scopul postului, ci ne ajutăm organismul să ia o pauză de la tot ce înseamnă proces de digestie, metabolizare. Citește mai departe AICI.

Vezi și: De ce să mănânci pâine prăjită când ai stomacul sensibil. Pleșea: 4 din 10 dintre noi suferim, la un moment dat

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel