Migrenele, predispoziție genetică. Femeile sunt mai afectate

migrenele - FOTO: Freepik@stefamerpik
Migrenele diferă față de durerile de cap. Acestea pot fi agravate de anumiți factori.

Migrenele diferă față de durerile de cap. Migrenele pot fi cauzate și de deshidratare, pe lângă stres, schimbările hormonale, anumite tipuri de alimente sau chiar poluarea care este tot mai frecventă, mai ales în zonele aglomerate.

”"Medicii consideră durerea de cap obişnuită ca fiind cefalee de tip tensional. Cefaleea de tip tensional nu are legătură cu hipertensiune arterială. În durerea de cap dată de hipertensiune arterială este un tip ce cefalee secundară.  Atât cefale de tip tensional, cât și migrena sunt tipuri de cefalee primară. Ele sunt bolile în sine, nu sunt date de altceva. 

Cefaleea de tip tensional poate să fie deranjantă. Ea poate fi de intensitate ușoară, medie. De obicei, te deranjează în mod special zgomotul sau lumina. Nu este greață. Un episod de cefalee de tip tensional poate să persiste între o jumătate de oră și 7 zile. De obicei, dacă te-ai culcat cu aceată durere, ea trece. La fel, ea trece şi dacă ai luat orice antiinflamator sau medicament pentru durere”, a precizat dr. Bogdan Pană, neurolog, la Antena 3.

Vezi și: Bronşita acută, cauze, simptome, tratament. Medic: Factorii care pot determina apariția sunt poluarea sau expunerea la fum

Durerea de cap, cauze

Migrenele pot avea mai multe cauze. Migrenele pot avea patru faze, a explicat medicul. 

”Migrena poate să aibă patru faze, niciuna nu e obligatorie, inclusiv durerea de cap. Poți să ai migrenă fără să te doară capul. Poate să se manifeste prin celelalte trei faze. Prima fază se numește prodrom. Prodrom e ceva foarte nespecific, diferă foarte mult de la om la om. Poți să fi euforic sau depresiv, sau poți să simți anumite contracturi la nivelul musculaturii gâtului. Poți să ai pofte pentru anumite dulciuri. Acest prodrom poate să apară cu câteva ore înainte sau chiar cu o zi înainte de migrenă. 

Apoi, poate să urmeze o fază care se numește aură migrenoasă. În aura migrenoasă vezi anumite pete luminoase sau negre, care se extind în câmpul vizual sau să îl acopere. Această aură poate să țină între 5 minute și o oră. Poate să îți amorțească jumătate de corp, poți să nu mai vorbești cum trebuie. Aceasta poate fi urmată de durerea de cap caracteristică migrenei.

În migrenă, durerea este pe jumătate de cap, mai degrabă în frunte. Capul zvâcnește. Pe oameni îi deranjează lumina, zgomotul, poate să le fie greață, pot să vomite. Toate lucrurile acestea se întâmplă dacă nu și-au administrat tratementul țintit pentru durerea lor de la început. Migrena este o boală cu o componentă sinetică importantă. Poți să te naști cu această predispoziție.

Cursul natural al bolii este că începe în adolescență se tot agravează până la 35-40 de ani, apoi este din ce în ce mai bine, dacă nu faci ceva greșit”, a mai precizat medicul. 

Vezi și: Durerile de spate, tratament. Un truc simplu și trei pași vă pot ameliora simptomele. Ia o minge de tenis

Migrenele, riscul medicamentelor

Medicamentele pot avea un efect nedorit asupra migrenelor. Medicul trage un semnal de alarmă asupra tratamentelor pe care vi le administrați acasă. 

”Poți să faci cceva greșit luând anumite pastile. Dacă iei pastile pentru durere în peste 10 zile pe lună, timp de 3 luni la rând, acestea, în afară de faptul că nu își mai fac la fel de bine efectul. Foarte multă lume ia pastile pentru dureri de cap fără prescripție medicală. Acest lucru poate fi periculos pentru că în afară de faptul că nu îşi mai fac treaba, pot avea efecte adverse la nivelul stomacului, rinichilor. 

Migrena apare 6 % în rândul bărbaților și 18 % în rândul femeilor. La copii, migrena poate să debuteze prin migrenă abdominală. Copiii se plâng de durere de burtă. E foarte important că în ultima perioadă au apărut medicamente țintite pentru migrenă. Până acum 2 ani, nu era niciun medicament care să fie făcut special pentru asta. Erau medicamente pentru alte boli, cum sunt antiepileptice sau antidepresive”, a mai precizat sursa citată. 

Vezi și: Semiluna de pe unghii, diagnostic pentru anumite boli. Ce înseamnă când lipsește

Identificarea cauzelor poate ameliora migrenele

Pentru persoanele care trăiesc cu migrene, identificarea cauzelor care declanșează aceste episoade poate fi o modalitate de ajutor pentru a minimiza durerile.

În comparație cu alte aspecte ale sănătății, cum ar fi bolile cardiace și pulmonare, rolul poluării în migrenă este mai puțin clar.

Studiile pe care cercetătorii le-au efectuat în Taiwan și Coreea de Sud au descoperit că niveluri mai ridicate ale anumitor tipuri de poluanți atmosferici - bucăți mici de substanțe chimice numite particule în suspensie - au fost asociate cu o creștere a numărului de persoane care solicită asistență medicală pentru migrenă, în special în perioadele calde, potrivit Medical News Today.

Studiul taiwanez nu a găsit nici o legătură între nivelurile de particule în aer și migrenă în timpul zilelor de temperatură rece, totuși. Studiul sud-coreean a constatat, de asemenea, că asocierea dintre riscul de migrenă și nivelurile de particule în suspensie a fost mai slabă în zilele cu temperatură scăzută.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel