Miel sau ied - care carne e mai sănătoasă, de fapt. La ce temperaturi se gătesc și ce ai greșit până acum

Miel sau ied - Foto: Pexels @Rachel Claire
Miel sau ied, care carne e mai sănătoasă, de fapt. Iată trucul care te va ajuta să gătești carnea așa cum trebuie.

Mai sunt doar câteva zile până la sfintele sărbători de Paște, iar gospodinele își fac planuri pentru preparatele pe care le vor pune pe masă. 

În această perioadă plină de alerte alimentare, de la ouă și vopseaua de ouă, până la cozonaci, dar și la peștele pe care mulți îl cumpără pentru Florii, vă prezentăm diferențele dintre carnea de miel și cea de ied.

Mielul de Paşte este simbolul lui Iisus Hristos, care s-a jertfit pentru oameni şi pentru iertarea păcatelor acestora şi a murit precum un miel nevinovat. De aceea, preparatele din miel sunt nelipsite de pe masă.

Însă, preferințele unor consumatori se îndreaptă spre carnea de ied, iar oferta din piețe și magazine este diversificată. Între cele două tipuri de carne există mai multe diferențe.

Bianca Brad, imagine sfâșietoare din spital, în lupta cu CANCERUL: Înainte de despărțire! Uriașă greșeală, să nu faceți ca mine

Miel sau ied: care carne e mai sănătoasă

 

Mieii de primăvară sunt animalele cu vârsta cuprinsă între 3 și 5 luni. Acești miei sunt hrăniți în principal cu lapte și cereale și sunt vânduți de obicei în preajma Paștelui sau înainte de 1 iunie. Carnea este mai deschisă la culoare, de un roz pal, este mai fragedă decât carnea de miel cu vârsta între 6 luni și un an și are o aromă mai "blândă", datorită conținutului mai mic de grăsime.

Cea mai mare diferență dintre miel și ied este grăsimea. Carnea de ied are chiar și mai puține grăsimi decât cea de miel, adică 2,6 g la 100 g de carne, în timp ce mielul are 21 g la 100 g de carne.

Acest lucru se datorează faptului că iezii şi caprele nu sunt crescuţi în regim industrial, ci cresc în natură şi se hrănesc natural. De aceea carnea lor este mai săracă în grăsimi.

Luând în calcul și alte aspecte nutriționale, carnea de ied este, în general, considerată mai sănătoasă decât carnea de miel. Carnea de ied este puțin mai "dulce" decât cea de miel și are un miros mai puțin pregnant.

Totodată, iedul are mai multe proteine ​​la 100 de grame, are un coţinut de colesterol mai scăzut chiar şi decât carnea de pui, iar numărul de calorii este mic: 100 g de carne de ied au 143 de calorii, în timp ce 100 g de carne de miel au mai mult decât dublu, 294 de calorii.

În plus, iedul are un conţinut ridicat de proteine şi fier.

Din cauza faptului că are mai puțină grăsime, carnea de ied este mai puțin marmorată, are o culoare mai închisă, roșiatică, iar textura este mai dură.

Cum trebuie preparate carnea de miel și cea de ied

 

De aceea, este necesar să fie marinată, pentru frăgezire. Totodată, carnea de ied se pretează a fi gătită îndelung: fie fiartă la foc mic, fie 4-6 ore, la cuptor, la temperaturi scăzute, pentru a avea mai multă aromă și pentru a se frăgezi.

Nu este recomandat să o prepari la foc mare, deoarece se va întări.

Și carnea de miel poate fi marinată pentru a atenua mirosul specific, dar și pentru frăgezire. Unele bucăți din animal (cotlet, mușchiuleț) pot fi gătite rapid, fripte la grătar, deoarece sunt foarte fragede.

Ambele tipuri de carne pot fi condimentate din belşug, iar ierburile și mirodeniile potrivite sunt piper negru, usturoi, rozmarin, cimbru, salvie, boia, muștar, dafin, vin, ulei de măsline, potrivit click.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel