Microplastice găsite în artere. Măresc riscul de atac de cord și AVC de 4,5 ori. Amenințarea ascunsă: Este îngrijorător!

microplastice Foto: Freepik @repika922
Cercetări recente au scos la iveală faptul că microplasticele au fost descoperite în plăcile arteriale, ceea ce poate afecta sănătatea cardiovasculară.

Ateroscleroza este o afecțiune cardiovasculară care rezultă din acumularea de colesterol și grăsimi în artere, ceea ce duce la aproximativ 50% din totalul deceselor în societatea occidentală. Persoanele cu ateroscleroză prezintă un risc mai mare de boli cardiovasculare, diabet, boli renale și obezitate.

Un studiu publicat în The New England Journal of Medicine a constatat că aproximativ 60% dintre participanții care au suferit o endarterectomie carotidiană aveau cantități măsurabile de polietilenă în plăcile îndepărtate din arterele lor, iar până la 12% aveau clorură de polivinil (PVC) în plăcile lor.

Persoanele cu microplastice în placa arterială aveau de 4,5 ori mai multe șanse de a suferi un atac de cord, un accident vascular cerebral sau de a muri în decurs de 34 de luni de la operație decât cele fără plastic în plăci.

Vezi și: Cele mai bune surse de proteine. Nu ajută doar mușchii, promovează sațietatea și gestionează greutatea

Ce sunt microplasticele?

Microplasticele,pe scurt, sunt materiale plastice mai mici, cu o lungime mai mică de 5 mm, pot fi ingerate, inhalate și absorbite prin piele. Studiile arată că expunerea la microplastice poate avea loc prin intermediul apei contaminate, al peștilor, al sărurilor alimentare și al mierii de albine.

Se estimează că americanii ingerează anual între 39.000 și 52.000 de particule microplastice. Microplasticele au fost legate de hormoni perturbați, imunitate afectată și impact negativ asupra microbiomului intestinal, potrivit unor cercetări anterioare, potrivit MedicalNewsToday.

"Microplasticele sunt particule mici de plastic care sunt fie fabricate în mod intenționat - cum ar fi microperlele și sclipiciul -, fie formate din descompunerea în mediul înconjurător a produselor din plastic, cum ar fi hainele și ambalajele alimentare", a explicat Rebecca Fuoco, director de comunicare științifică la Green Science Policy Institute, care nu a fost implicată în acest studiu.

Foto: Freepik @stickerside

Ce efect au microplasticele asupra sănătății cardiovasculare

Dr. Raffaele Marfella, profesor la Universitatea din Campania Luigi Vanvitelli, a descoperit că micro și nanoplasticele din țesuturile umane au fost legate de bolile cardiovasculare. Studiul, care se concentrează asupra aterosclerozei, are ca scop înțelegerea altor condiții care ar putea influența progresia aterosclerozei și a evenimentelor cardiovasculare.

Cercetătorii consideră că poluarea, în special plasticul, contaminează planeta și analizează dacă micro sau nanoplasticele ar putea degrada arterele și altera sănătatea vaselor. Studiul este primul care identifică o astfel de asociere cu bolile cardiovasculare.

Vezi și: Ce puls ar trebui să ai când alergi. Efectele alergatului asupra sistemului cardiovascular

Microplastice măsurabile în 60% din plăcile studiate

Dr. Marfella și echipa sa au studiat 304 persoane care au suferit o endarterectomie carotidiană pentru un blocaj somatic al arterei carotide. Oamenii de știință au examinat placa vasculară pentru a detecta microplasticele și nanoplasticele. Aproximativ 60% dintre participanți au găsit polietilenă în sânge, în timp ce 12% au găsit PVC în sânge.

"Prezența plasticului în plăcile aterosclerotice umane este surprinzătoare. Din păcate, contaminarea cu plastic a țesuturilor umane nu este unică, ci larg răspândită. Este îngrijorător efectul lor probabil asupra sănătății cardiovasculare", a explicat Dr. Marfella.

Risc de atac de cord, accident vascular cerebral și deces de 4,5 ori mai mare

Un studiu care a implicat 257 de participanți a constatat că cei care aveau microplastice în plăci au avut de 4,5 ori mai multe șanse de a suferi un atac de cord, un accident vascular cerebral sau de a muri în cele 34 de luni care au urmat operațiilor de îndepărtare a plăcii, comparativ cu cei care nu aveau plastic.

Cercetătorii, conduși de Dr. Marfella, au fost surprinși de această descoperire, deoarece studiile anterioare au arătat efectele nocive ale contaminării cu plastic. Ei au îndemnat oamenii să conștientizeze riscurile asociate cu stilul lor de viață și să folosească mai puțin plastic și să se concentreze pe alte materiale.

Studiul a urmărit să sensibilizeze populația cu privire la această problemă și să încurajeze cetățenii și guvernele să întreprindă acțiuni virtuoase pentru mediu. Cercetătorii speră că mesajul de alarmă va crește gradul de conștientizare a importanței unei sănătăți fără plastic atât pentru oameni, cât și pentru planetă.

Dr. Yu-Ming Ni, cardiolog certificat de consiliu la MemorialCare Heart and Vascular Institute și-a exprimat îngrijorarea cu privire la impactul microplasticelor și al plăcii de colesterol asupra stabilității plăcii, deoarece perturbarea plăcii de colesterol poate duce la atacuri de cord. El a sugerat că microplasticele ar putea face plăcile mai vulnerabile, ceea ce ar putea crește numărul atacurilor de cord la pacienții cu expunere la microplastice.

Rebecca Fuoco a fost de acord că înțelegerea impactului microplasticelor asupra sănătății umane este crucială din cauza prezenței lor pe scară largă. Directorul de comunicare științifică a evidențiat cercetările emergente în domeniul uman și dovezile că acestea pot provoca efecte nocive asupra reproducerii, dezvoltării și altor daune la animalele marine.

Fuoco a făcut apel la cercetare, inovare și acțiuni politice pentru a aborda problema de fond a proliferării materialelor plastice și a produselor petrochimice. De asemenea, a sugerat că multe utilizări ale celor mai grave tipuri de plastic nu sunt esențiale sau pot fi deja înlocuite cu materiale mai sigure, în timp ce altele necesită o cercetare mai rapidă a unor alternative care să nu fie fabricate din combustibili fosili sau încărcate cu produse petrochimice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

tratament indigestie foto:freepik@psodaz
EXCLUSIV
Tratamentul perfect indigestie. Ligia Pop: Elimină toxinele din corp. Ajută foarte mult
mancat de paste foto: freepik@wayhomestudio
EXCLUSIV
Cum trebuie să mâncăm de Paște. Ligia Pop: Acesta e secretul!

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel