Metoda care identifică proteinele afectate de medicamente. Aplicații în cancer

Pastile
Cercetători de la Institutul Karolinska din Suedia au dezvoltat o metodă care ar putea grăbi procesul de dezvoltare a noilor medicamente sau ar ajuta la îmbunătățirea înțelegerii medicamentelor existente.

Metoda, medicamente. "Observăm că celulele sunt ucise în diferite moduri de diferite medicamente. Nu cu mult timp în urmă, ne-am gândit că celulele pot muri doar în trei moduri, dar acum, am observat cel puțin 13 moduri diferite în care celulele pot muri. Această metodă ar putea grăbi anumite părți din procesul de dezvoltare a noilor medicamente sau îmbunătățirea înțelegerii noastre despre medicamentele existente", spune Roman Zubarev, profesor la Institutul Karolinska, potrivit medicalxpress.

Sursa citată susține că fiecare celulă conține un număr mare de proteine, fiecare având o funcție specifică, de exemplu, ca receptor pentru o altă moleculă sau o enzimă care catalizează reacțiile chimice. Iar tulburările unor astfel de mecanisme pot afecta serios o celulă și pot provoca boli precum cancerul, în care celula bolnavă funcționează diferit de una sănătoasă. De aceea, e foarte frecvent ca un medicament să aibă ca țintă o proteină, una pe care substanța o inhibă sau stimulează producerea sau absorbția. Însă, sunt o mulțime de medicamente aprobate cu un efect încercat asupra anumitor boli, dar fără o țintă proteică cunoscută. Pentru astfel de substanțe, se spune că mecanismul de acțiune este fie total, fie parțial necunoscut.

"Oamenii de știință sunt interesați să dezvolte o metodă relativ simplă pentru a identifica proteinele care sunt afectate de un anumit medicament. Unele astfel de metode sunt deja disponibile, dar toate au deficiențele lor. Cercetătorii de la Institutul Karolinska au folosit acum aceste metode pentru a crea un instrument nou care să ofere rezultate mai fiabile și mai precise", conform sursei citate.

Cercetătorii au dezvoltat metoda experimentând pe celulele canceroase pulmonare tratate cu 56 de tipuri diferite de medicamente. La fiecare medicament au calculat doza care ucide jumătate din celule după 48 de ore și apoi au utilizat această doză pentru toate medicamentele. Odată ce jumătate din celule au murit, ei au examinat proteinele din fiecare celulă pentru a stabili care sunt proteinele medicamentelor vizate. Apoi au făcut alte teste pe alte celule din tumorile mamare și intestinale și au văzut concluziile cu privire la măsura în care medicamentele sunt specifice sau generale în țintirea lor de celule canceroase.

Studiul a fost publicat în Nature Communications. Poate fi consultat AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel