Virusul grav declanșat la Campionatul Mondial de Fotbal: Este mai mortal decât COVID. Medicii ar trebui să fie îngrijorați

MERS - Foto: Freepick @kjpargeter
Care este boala descoperită și la Campionatul Mondial de Fotbal din Qatar care ameninţă întreaga lume. Cât de gravă e și cât de mult se va răspândi după Cupa Mondială.

Cupa Mondială FIFA din Qatar a reunit sute de mii de oameni pentru a asista la cea mai importantă competiție de fotbal.

Unii experți în sănătate avertizează cu privire la posibilitatea răspândirii unui virus în rândul mulțimii, care s-ar putea dezvolta din ce în ce mai mult.

Afecțiunea se numește Sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS).

Ce este MERS?


MERS este un tip de coronavirus care este asociat cel mai frecvent cu expunerea la cămile și la subprodusele acestora, cum ar fi carnea și laptele.

Boala a fost identificată pentru prima dată în 2012.

Spre deosebire de SARS-CoV-2, coronavirusul care provoacă COVID-19, MERS nu s-a răspândit pe scară largă în întreaga lume în cadrul unei pandemii.

Dr. William Haseltine, doctor în științe medicale, care a lucrat în domeniul bolilor infecțioase timp de peste 40 de ani și care este în prezent președinte și director al ACCESS Health International, spune că MERS ne învață cât de mortal poate deveni COVID dacă nu este controlat.

"Avem un risc ridicat ca mutațiile COVID să devină mai mortale. Lecția pe care ne-o dă MERS este cât de mortali pot fi acești viruși.

MERS a fost foarte înfricoșător în 2012. Și este încă înfricoșător, deoarece este mai mortal, din câte știm noi decât COVID. Dar oamenii sunt mai conștienți de practicile de igienă care pot preveni COVID și, prin urmare, există mai multă conștientizare, dar probabil și un pic mai multă oboseală cu privire la toate aceste practici de igienă", spune Dr. William Haseltine.

"Medicii și oamenii din domeniul securității sanitare globale ar trebui să fie îngrijorați"

 

În timp ce avertismentele au fost emise de o serie de țări cu contingente mai mari de fani ai Cupei Mondiale, precum Australia și Marea Britanie, Dr. Robert Almer, de la Colegiul Medical din New York, spune că cei care au călătorit în zonă sau care au fost în contact cu cineva care a călătorit, ar trebui să fie conștienți de riscurile de infectare și de modul în care pot comunica cel mai bine aceste preocupări furnizorului lor medical.

"Dacă prezentați aceste simptome asemănătoare gripei și v-ați întors recent dintr-o călătorie în țările din Peninsula Arabică, cu siguranță ar trebui să fiți îndemnat să solicitați cel puțin o îngrijire medicală inițială și să menționați istoricul călătoriei dumneavoastră", spune el.

CDC are orientări pentru medicii practicieni care doresc să testeze pentru MERS, iar SUA are capacități de testare.

Dr. Dele Ogunseitan, doctor în științe medicale, profesor la Universitatea California-Irvine și actual profesor invitat la Stanford's Center for Innovation in Global Health, spune că, Cupa Mondială a coincis cu un festival al cămilelor, ceea ce i-a îngrijorat pe unii din domeniul sănătății publice că ar putea exista un risc crescut de MERS.

"Este un fel de endemică în rândul populației de cămile din Orientul Mijlociu. Și astfel, atunci când aveți acest festival care aduce fani ai fotbalului din întreaga lume, în același timp, în aceeași țară, ca un festival de prezentare a cămilelor. Medicii și oamenii din domeniul securității sanitare globale ar trebui să fie îngrijorați", spune Dr. Dele Ogunseitan, potrivit Healthline.

MERS poate provoca probleme renale mai mari decât alte coronavirusuri. Nu există vaccin împotriva MERS

 

Deși nu există niciun vaccin care poate fi administrat pentru a preveni contaminarea cu MERS, evitarea laptelui și a cărnii crude de cămilă este cea mai frecvent citată modalitate de a preveni transmiterea inițială. În timp ce transferul de la persoană la persoană este rar, cei care au călătorit în zonele cu risc mai mare ar trebui să fie conștienți de contactele lor apropiate, precum și de simptomele acestora.

Amler a declarat că principalul obiectiv în tratarea MERS este tratarea simptomelor bolii.

"Știm cum să gestionăm tusea și știm că persoanele care au dificultăți de respirație pot avea uneori nevoie de un anumit suport respirator, am numi asta suport ventilator, ceea ce înseamnă că ar putea avea nevoie de puțin oxigen", a spus Amler.

Cercetările publicate în Pan African Medical Journal în 2020 au arătat că MERS este probabil să provoace probleme renale decât alte coronavirusuri.

De aceea, Amler spune că menținerea pacienților hidratați, în special dacă se confruntă cu simptome precum diareea, este esențială pentru îngrijirea celor care au virusul.

Simptomele MERS

 

- Dificultăți de respirație

- Febră

- Tuse

- Diareea

- Greață / vomă

CDC raportează că aproximativ 3 până la 4 din 10 persoane infectate cu MERS au murit.

TREBUIE SĂ ȘTII ASTA:

Cafeaua, "sănătate curată". Doru Negru: Hai să fim serioși! Sunt povești că îți crește tensiunea. Cafeaua e vasodilatator

Crăciunul, "sărbătoarea BURȚII". Doru Negru: Intoxicație cronică voluntară cu mâncare. Ne-a spus cineva vreodată - NU mai mânca, mă, că mâncarea e OTRAVĂ curată?

Cura de slăbire, "cea mai mare tâmpenie cu putință". De ce să mănânci din 3 în 3 ore. Doru Negru: Celula, nemernica, distruge mușchiul, nu grăsimea

Ce trebuie să mâncăm în funcție de forma dinților și De Ce ne cad dinții de la o vârstă. Doru Negru: Și noi ce facem? Ne punem dinți de fier și măsele de oțel

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel