Merișoarele, fructe mici, beneficii mari. Ajută sănătatea inimii și scad riscul de infecții ale tractului urinar

Merișoarele, fructe mici, beneficii mari Foto: Freepik
Descoperă beneficiile pentru sănătate ale merișoarelor, alături de compușii vegetali și antioxidanții care reduc inflamația din vasele de sânge.

Merișoarele fac parte din familia arinelor și sunt înrudite cu afinele și murele. În timp ce Vaccinium macrocarpon, afinele nord-americane, este cel mai răspândit soi cultivat, există și alte soiuri care pot fi găsite în natură. Merișoarele nu se consumă niciodată în stare proaspătă, din cauza gustului lor intens acid și amar.

De fapt, de cele mai multe ori, acestea sunt consumate sub formă de suc, care este de obicei combinat cu alte lichide din fructe și îndulcit. Merișoarele uscate, sosurile, pulberile și extractele folosite în suplimente sunt alte forme sub care aceste fructe sunt incluse în dieta noastră.

În merișoare se găsesc o serie de vitamine și componente vegetale benefice, dintre care unele s-au dovedit a fi utile împotriva infecțiilor tractului urinar.

Valori nutriționale

Merișoarele proaspete sunt formate în proporție de aproape 90% din apă, dar restul sunt în mare parte carbohidrați și fibre.

Principalii nutrienți din 100 de grame de merișoare crude, neîndulcite, sunt:

- Calorii: 46

- Apă: 87%.

- Proteine: 0,4 grame

- Carbohidrați: 12,2 grame

- Zahăr: 4 grame

- Fibre: 4.6 grame

- Grăsimi: 0.1 grame

Carbohidrați și fibre

Merișoarele sunt compuse în principal din carbohidrați și fibre. Majoritatea acestora sunt zaharuri simple, cum ar fi fructoza, glucoza și zaharoza. 

Restul este compus din fibre insolubile care trec în mare parte prin sistemul digestiv fără a fi deranjate, inclusiv celuloză, hemiceluloză și pectină. Fibrele solubile sunt, de asemenea, prezente în afine. Acesta este motivul pentru care consumul prea multor afine poate duce la probleme digestive precum diareea.

Dimpotrivă, sucul de merișoare este de obicei diluat cu alte sucuri de fructe și îndulcit cu adaos de zahăr, și are aproape puține fibre.

Vitamine și minerale

Deosebit de bogate în vitamina C, afinele sunt o sursă excelentă de mai multe vitamine și minerale.

- Vitamina C. Cunoscută și sub numele de acid ascorbic, vitamina C este unul dintre antioxidanții predominanți din afine. Este necesară pentru întreținerea oaselor, a mușchilor și a pielii.

- Mangan. Manganul, care este prezent în majoritatea alimentelor, este necesar pentru metabolism, dezvoltare și pentru sistemul antioxidant din corpul tău.

- Vitamina E. un grup de antioxidanți vitali care sunt solubili în grăsimi.

- Vitamina K1. Vitamina K1, denumită uneori filochinonă, este necesară pentru coagularea sângelui.

- Cupru. un oligoelement care lipsește frecvent din dietele din Occident. Un consum deficitar de cupru poate fi dăunător pentru sănătatea inimii.

Foto: Freepik @KamranAydinov

Alți compuși vegetali

Merișoarele sunt foarte bogate în compuși vegetali bioactivi și antioxidanți - în special polifenoli flavonoli. Sucul de merișoare are mult mai puține din aceste componente vegetale decât pielea, care are o concentrație mai mare de acestea. 

Quercetină: polifenolul antioxidant care este cel mai răspândit în merișoare. Într-adevăr, una dintre principalele surse de fructe de quercetină este reprezentată de afine.

Miricetină: miricetina, un polifenol antioxidant semnificativ care se găsește în afine, poate oferi mai multe avantaje pentru sănătate.

Peonidina: peonidina, împreună cu cianidina, este cea care conferă afinele culoarea roșie intensă și contribuie la unele dintre beneficiile lor pentru sănătate. Una dintre cele mai bune surse alimentare de peonidină sunt merișoarele. 

Acidul ursolic: acidul ursolic este o moleculă triterpenică care este concentrată în piele. Are proprietăți antiinflamatorii puternice și este un element comun în remediile pe bază de plante. 

Proantocianidinele de tip A: acești polifenoli, cunoscuți și sub numele de taninuri condensate, sunt considerați a fi utili în lupta împotriva infecțiilor urinare. 

Contribuie la prevenirea infecțiilor tractului urinar

Infecțiile urinare sunt infecții bacteriene comune, în special în rândul femeilor, cauzate de bacteria intestinală Escherichia coli. Afinele, bogate în proantocianidine de tip A, reprezintă o potențială măsură preventivă împotriva ITU.

Consumul de suc de merișoare sau administrarea de suplimente de merișor poate reduce riscul de ITU atât la copii, cât și la adulți. Revizuirile sistematice și meta-analizele susțin aceste constatări, în special în cazul femeilor cu ITU recurente. Cu toate acestea, câteva studii nu au constatat beneficii semnificative.

Nu toate produsele pe bază de merișoare sunt eficiente împotriva ITU, deoarece proantocianidinele se pot pierde în timpul procesării. Suplimentele de merișoare, care conțin cantități suficiente de proantocianidine de tip A, pot fi o strategie preventivă utilă.

Dacă suspectezi o infecție urinară, consultă un medic, iar antibioticele ar trebui să reprezinte tratamentul principal. Reține că merișoarele nu funcționează bine pentru a trata infecțiile. Ele doar diminuează posibilitatea de a le dobândi în primul rând.

Ajută inima

Merișoarele au numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv prevenirea cancerului de stomac și a ulcerelor, care sunt cauzate de bacteria Helicobacter pylori. Acestea conțin compuși vegetali unici numiți proantocianidine de tip A, care pot reduce riscul de cancer de stomac, împiedicând H. pylori să se atașeze de mucoasa stomacului. 

Un studiu efectuat pe 189 de adulți a constatat că 2 căni de suc de merișoare pe zi poate reduce semnificativ infecțiile cu H. pylori. Un alt studiu efectuat pe 295 de copii a constatat că sucul de merișoare consumat zilnic timp de 3 săptămâni a suprimat creșterea H. pylori la aproximativ 17% dintre cei infectați. 

Merișoarele conțin, de asemenea, antioxidanți, cum ar fi antocianii, proantocianidinele și quercetina, care pot fi benefice pentru sănătatea inimii. În studiile efectuate la om, sucul sau extractele de merișoare s-au dovedit a fi benefice pentru diverși factori de risc pentru bolile de inimă, cum ar fi creșterea nivelului de colesterol HDL, scăderea nivelului de colesterol LDL la pacienții cu diabet, protejarea colesterolului LDL de oxidare, scăderea rigidității vaselor de sânge, scăderea tensiunii arteriale și scăderea nivelului de homocisteină, reducând astfel inflamația din vasele de sânge, potrivit Healthline.

Efecte secundare

Merișoarele și produsele din merișor sunt, de obicei, sigure pentru majoritatea oamenilor dacă sunt consumate cu moderație.

Pe de altă parte, un consum excesiv poate duce la diaree și dureri de stomac, precum și la creșterea șansei de apariție a pietrelor la rinichi în cazul celor care sunt deja la risc.

Pietre la rinichi

Atunci când anumite minerale din urină se acumulează până la niveluri excesive, pot apărea pietre la rinichi. Doare foarte tare de cele mai multe ori.

Făcând schimbări în alimentație, poți reduce riscul. Unul dintre cei mai mari factori de risc pentru calculi renali este să ai un nivel ridicat de oxalat în urină, deoarece oxalatul de calciu este principala componentă a pietrelor la rinichi.

Oxalații pot fi găsiți în concentrații ridicate în afine, în special în extractele concentrate de afine. Din acest motiv, atunci când sunt ingerate în cantități mari, acestea sunt considerate un factor de risc pentru calculi renali.

Cu toate acestea, cercetările efectuate pe oameni au arătat rezultate contradictorii, necesitând mai multe investigații în acest sens.

Probabilitatea de a avea pietre la rinichi variază de la o persoană la alta. Cel mai probabil, merișoarele au un efect redus asupra producerii de calculi renali la majoritatea persoanelor. Cu toate acestea, ar fi logic să reduci consumul de merișoare și de alte alimente bogate în oxalați dacă ești predispus la pietre la rinichi.

Acestea fiind spuse, merișoarele sunt consumate pe scară largă uscate, sub formă de suc sau în suplimente. Sunt foarte bogate în unele substanțe chimice rare din plante și o sursă decentă de câteva vitamine și minerale. Câteva dintre aceste substanțe ar putea ajuta la prevenirea bolilor de inimă, a cancerului de stomac și a infecțiilor urinare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel