Merișoarele, leacul care vindecă cistita acută și infecțiile urinare. Dr. Mihai Dobra: Poate fi o soluție, doar pentru femei. Și subliniez asta!

Merisoarele - Foto: Freepik @Idealspics
EXCLUSIV
Leacul natural care poate trata cistita acută la femei. "Pot fi o soluție, dar mai degrabă pe patologiile de tip cistită acută necomplicată, adică infecțiile urinare la femei. Și subliniez asta! Bărbatul nu face cistită acută simplă, ci doar complicată".

Cistita poate afecta pe oricine, indiferent de sex sau vârstă, dar este mai frecventă în rândul femeilor. Un motiv pentru acest lucru este că femeile au o uretră mai scurtă, care este mai aproape de anus, ceea ce înseamnă că bacteriile pot intra mai ușor în vezică.

Merișoarele sunt cunoscute pentru potențialul lor de a preveni infecțiile tractului urinar. Cu toate acestea, cercetările pe această temă nu sunt concludente.

Întrebat dacă merișoarele sunt indicate ca soluții naturiste pentru problemele urologice, în cazul în care dorim să schimbăm pH-uri urinei, medicul urolog Mihai Dobra a explicat că ar fi o soluție, dar cu anumite condiții.

"Merișoarele pot fi o soluție, dar mai degrabă pe patologiile de tip cistită acută necomplicată, adică infecțiile urinare la femei. Și subliniez asta! Bărbatul nu face cistită acută simplă, ci doar complicată. 

Lucrurile sunt mult mai complexe în mecanismul urinării bărbatului comparativ cu uretra de 3cm la femeie. 

Deci cistita acută simplă poate fi tratată cu aceste merișoare.

Sunt leacuri care au mers.

40% din infecțiile de tract urinar la femei, la cistită simplă, se vindecă spontan.

Medicina este personalizată. Ea nu este unanimă, nu toată lumea ar trebui să facă asta, ci anumite grupuri sau anumiți pacienți ar trebui să-și schimbe pH-ul într-unul acid sau invers", a declarat medicu urolog Mihai Dobra, în exclusivitate pentru DC Medical.

Unele studii sugerează că sucul de merișoare sau suplimentele pe bază de merișoare pot preveni infecțiile urinare, în special la femeile cu risc ridicat, în timp ce alte studii nu susțin această concluzie.

Ei bine, chiar dacă pot fi o soluție, merișoarele nu funcționează pentru toată lumea și nu tratează infecțiile urinare deja existente.

Colegiul American de Obstetrică și Ginecologie afirmă că sucul de merișoare neîndulcit și suplimentele pot reduce riscul de infecții urinare, dar nu este clar cât de mult suc trebuie consumat și pentru cât timp.

Potivit Medical News Today, cistita se referă la inflamația vezicii urinare. Este o formă de infecție a tractului urinar care se rezolvă adesea fără tratament. Cu toate acestea, o persoană ar trebui să solicite consiliere medicală dacă are cistită frecvent sau dacă simptomele sunt severe.

Deși cistita nu este de obicei o afecțiune gravă, poate fi inconfortabilă și poate duce la complicații fără tratament.

Un studiu din 2021 afirmă că cistita apare, de obicei, atunci când bacteriile care trăiesc de obicei inofensive pe piele sau în intestin pătrund în uretră și vezică. Bacteria se fixează apoi pe mucoasa vezicii urinare și face ca zona să devină iritată și inflamată. Aceasta este cunoscută sub numele de infecție a vezicii urinare.

Mecanismul de acțiune presupus este că merișoarele împiedică bacteriile care cauzează infecții să adere la pereții tracului urinar, fie prin modificarea bacteriilor, fie prin crearea unui strat alunecos pe pereții tractului urinar, potrivit WebMD.

Există mai multe tipuri de cistită precum:

- Cistita bacteriană: Aceasta apare atunci când bacteriile intră în vezică prin uretră și irită pereții vezicii urinare.

- Cistită indusă de medicamente: Unele medicamente pot irita vezica urinară pe măsură ce ies din organism. Anumite medicamente de chimioterapie pot provoca o persoană să dezvolte cistită.

- Cistita provocată de radiații: Radioterapia poate micșora tumorile și ucide celulele canceroase, dar poate deteriora și celulele sănătoase. Cistita de radiații apare de obicei în urma radioterapiei care afectează regiunea pelviană.

- Cistită de corp străin: Aceasta poate apărea dacă o persoană primește tratament folosind un cateter, un stent sau alte instrumente endoscopice. Bacteriile pot pătrunde în uretră prin introducerea sau îndepărtarea cateterului sau a stentului, sau deteriorarea de la introducere sau îndepărtare poate provoca inflamație.

- Cistită chimică: Aceasta este inflamația vezicii urinare care rezultă din unele forme de tratament, cum ar fi agenții chimioterapeutici. De asemenea, se poate dezvolta ca urmare a săpunurilor, spermicidelor, gelurilor și coloranților.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel