Merișoarele, beneficii nebănuite pentru sănătate

Merișoarele
Merișoarele - fructele de merișor - aduc chiar mai multe beneficii pentru sănătate decât popularele lor surate, afinele. Iată de ce le recomandă nutriționiștii

Merișoarele conțin vitamine, minerale și fibre, iar o cană de astfel de fructe are doar 50 de calorii, arată nutriționiștii americani. Și atunci, de ce nu le mâncăm zi cu zi? Ce vină pare a fi gustul, cu care trebuie să te obișnuiești.

„Sunt puțin mai amare decât afinele sau alte fructe de pădure care au aceleași fitochimicale - și un pic mai crocante", a spus Maya Vadiveloo, profesor asistent la Departamentul de Nutriție și Științele Alimentelor de la Universitatea din Rhode Island.

„Cred că poți să te obișnuiești cu aproape orice aromă în timp, dar cred că avem această idee fixă că toate fructele trebuie să fie dulci", a continuat ea.

Beneficiile pentru sănătate asociate cu merișoarele:

- Vitaminele și mineralele pe care le conțin stimulează sănătatea digestivă a organismului și sistemul antioxidant și promovează sănătatea inimii - chiar și îmbunătățind tensiunea arterială și colesterolul.

- Sunt bogate în fibre. Dar, contrar percepției comune, cele mai recente cercetări nu au demonstrat definitiv că fructele de merișor ar ajuta la prevenirea sau tratarea infecțiilor tractului urinar.

- În studiile de laborator, au fost legate de un risc mai mic de anumite tipuri de cancer.

- Conțin substanțe care pot combate norovirusul și alte boli transmise de alimente.

„Merișoarele sunt subutilizate", a spus Vadiveloo, într-un material publicat pe site-ul Asociației Americane a Inimii. „Nu sunt la fel de scumpe ca multe alte fructe de pădure".

Cele uscate, conținut mare de zahăr

O modalitate populară de a include merișoarele într-o dietă zilnică, pe tot parcursul anului, este prin adăugarea lor sub formă uscată într-o salată. Dar, deși ce merișoarele pot avea un gust mai bun atunci când sunt uscate decât atunci când sunt crude, „dulceața" asta are un cost ridicat.

Din punct de vedere nutrițional, afinele uscate pot fi mai aproape de bomboane, decât de fructe. O porție de 1/3 cană de merișoare uscate are 123 de calorii. Mai rău, majoritatea nutrienților găsiți în merișoarele crude nu se găsesc nicăieri în varianta uscată.

Merișoarele crude, conținut

O cană de merișoare crude, de exemplu, conține 14,6 mg de vitamina C pe porție, în timp ce o cană de merișoare uscate conține 0,3 mg.

„O bomboană are de la 60 până la 110 calorii, și ați putea mânca în loc două cani de merișoare crude pentru acea cantitate - și să vă simțiți mai plini, și să aveți o mulțime de efecte benefice", a spus Vadiveloo.

„Aproape pentru orice aliment, prepararea contează", a spus Vadiveloo. „Cele mai multe alimentelor sunt sănătoase, în special în forma lor brută. Dar atunci când începem să le facem lucruri cu ele, trebuie să fim mai preocupați de efectele asupra sănătății. Dacă vreți să mâncați mai multe merișoare, chiar dacă intenționați să adăugați ceva care să le îndulcească, a face acest lucru cu propria mână versus a cumpăra ceva care este deja pre-procesat, este mult mai bine (...) Oamenii tind să adauge mai puțin îndulcitor decât ce e băgat în mâncarea procesată".

Sub formă de suc, este important să ia în considerare cantitatea de îndulcitor adăugată. Sucul de merișoare neîndulcit conține 116 calorii și 23,5 mg de vitamina C la o cană. De asemenea, trebuie menționat faptul că sucul de afine poate interacționa cu anumite medicamente.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

10 metode care stimulează nervul vag în mod natural

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel