Cercetătorii au realizat o...
Menopauza este un subiect încă tabu pentru multe dintre femei. Însă există și în România persoane publice care și-au expus trăile legate de această etapă din viața unei femei, o etapă pe cât de firească, pe atât de provocatoare.
Ileana Badiu este un astfel de exemplu, iar în cazul său menopauza a fost una timpurile și simptomele cu care s-a confruntat au determinat-o să își efectueze o serie de analize și să elimine suspiciunile pe care le avea.
”De câțiva ani de când eu însămi am experimentat o menopauză timpurie, am hotărât să vorbesc public despre acest subiect, în ciuda faptului sau tocmai pentru că subiectul menopauzei este considerat a fi încă tabu.
Vorbind public, asumându-mi discursul despre acest subiect, am ridicat nivelul de conștientizare și am primit zeci de mesaje de-a lungul timpului de la femei pe care le-am ajutat fie să meargă la doctor ca să afle în ce stadiu hormonal se află, fie să treacă mai ușor prin perioada de perimonopauză, apelând la terapii și suplimente potrivite, fie să se împace mai ușor cu ideea menopauzei în viață lor”, a scris Ileana Badiu pe blogul său.
În vârstă de 48 de ani, Ileana Badiu a intrat în perioada de menopauză la numai 43 de ani, în contextul în care în funcție de factori se poate declanșa în jurul vârstei de 52 de ani, în cazul femeilor caucaziene, iar medicii dau ca ”normal” intervalul cuprins între 45-46 de ani și 54 de ani.
Și cum fiecare corp este unic, și în ceea ce privește simptomatologia menopauzei aceasta poate diferi de la o persoană la alta.
Astfel, Ileana Badiu a pus în capul listei sale de simptome ”ceața de pe creier”, un simptom care duce cu gândul la tulburările neuronale sau, mai nou, la simptomele post-Covid, în niciun caz la menopauză.
”Brain fogginess. Nu numai că am experimentat din plin acest simptom dar cumva așa am ajuns să aflu că… am intrat la menopauză.
Practic, am avut aproape brain freeze nu fogginess, simptom apărut brusc aproape de la o zi la alta, motiv pentru care m-am dus să fac un CT cerebral să văd ce aș putea să am… aveam 43 de ani și mărturisesc sincer că mai degrabă mă vedeam cu Alzheimer decât cu menopauza timpurie, așa că mi s-a părut mai firesc să mă duc să fac CT decât să mă duc la endocrinolog.
Menstruație aveam, memorie însă deloc. Pe scurt, am constatat că n-am nici o tumoră cerebrală așa că mergând mai departe pe firul logic mi-am făcut niște dozaje hormonale și am constatat că nu mai am estrogen.
Acesta este motivul pentru care tot ecosistemul hormonal se duce dracu! Există remedii! Iar corpul încet, încet se readaptează la lipsuri și se reorientează în noile circumstanțe.
Am învățat să îmi notez organizat fiecare lucru pe care îl aveam de făcut, am luat suplimente potrivite pentru menținerea și îmbunătățirea funcțiilor cerebrale și înțelegând ce se întâmplă cu corpul meu nu m-am panicat că voi rămâne de acum înainte în ceață totală până la sfârșitul vieții”, a mai scris Ileana Badiu.
Celelalte semne pe care le-a avut se încadrau în simptomatologia specifică intrării la menopauză și includ:
- oboseala
- anxietatea
- durerile articulare
- scăderea libidoului
- insomnii
- creșterea în greutate
- dureri de cap
- uscăciune vaginală
- transpirații nocturne și bufeuri
- piele uscată
”Una peste alta, menopauza vine oricum. Dar în viața noastră de femei nu este prima intemperie de care dăm, este încă una, iar atitudinea față de menopauză este cea mai important.
Nu trebuie să o lăsăm să ne doboare, trebuie să o combatem, fără a o transforma însă, în balaurul care ne răpește feminitatea.
Slavă Domnului, trăim vremuri în care există miliarde de soluții pentru toate simptomele, iar eu vă spun cu mâna pe inimă, că cel mai important este să rămânem femei și să ne bucurăm de vârsta noastră la superlativ. Suntem aici, acum și asta este cel mai important”, a mai scris Ileana Badiu.
O alimentație bună poate însă ajuta la prevenirea sau ameliorarea anumitor afecțiuni care pot apărea în timpul și după menopauză, notează WebMD.
În ce constă dieta la menopauză
În timpul menopauzei, consumați o varietate de alimente pentru a obține toate substanțele nutritive de care aveți nevoie. Deoarece dietele femeilor sunt adesea sărace în fier și calciu, urmați aceste direcții:
Obțineți suficient calciu. Mâncați și beți două până la patru porții de produse lactate și alimente bogate în calciu pe zi. Calciul se găsește în produsele lactate, peștele cu oase (cum ar fi sardinele și somonul la conservă), broccoli și legumele. Încercați să obțineți 1.200 miligrame pe zi. Citește mai departe AICI.
Vezi și: Estrogenul, protecție împotriva AVC. Ce să știi dacă ești la menopauză
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Cercetătorii au realizat o...
Autodiagnosticarea pe internet poate...
Depresia postpartum este o condiție...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Proteinele sunt macronutrienți vitali...
Alimentația echilibrată, bogată în...