Meningita, cum îi ții pe adolecenți departe de ea

Spălat pe mâini
Meningita, o boală care duce la inflamație în creier și măduva spinării, poate fi prevenită dacă se țin cont de câteva reguli.

Meningita meningococică, boala care a ucis o adolescentă din București, se transmite pe calea aerului, doar în cazul unui contact foarte apropiat cu o persoană bolnavă sau purtătoare, precizează reprezentanții Ministerului Sănătății (MS), într-un comunicat.

Reacția Ministerului Sănătății

„Microorganismul nu este rezistent în mediul extern, fiind foarte sensibil la variațiile de temperatură și uscăciune. În unele cazuri, rare, poate apărea o formă fulminantă a bolii – meningococemie - cu o rată mare de deces. Doar contacții apropiați sunt testați în vederea posibilului portaj al meningococului și li se administrează profilactic doza unică de antibiotic", potrivit celor de la MS.

Sursa citată mai menționează că inspectorii Direcției  de Sănătate Publică București au intervenit după ce au fost informați că la Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș este internată o pacientă de 18 ani diagnosticată cu meningită meningococică, boală ce i-a adus moartea.

„Conform procedurilor care se impun în acest caz, au fost stabiliți toți contacții direcți, elevii a două clase de curs și 10 dintre profesorii unui liceu din capitală, cărora li s-au recoltat probe de exudat faringian și li s-a administrat antibiotic în doză unică în scop profilactic", se mai arată în comunicat.

2017: 63 de bolnavi de meningită meningococică

Pentru prevenirea meningitei meningococice sunt disponibile două tipuri de vaccin: unul pentru tipurile A, C, Y, W și altul pentru tipul B, care se administrează concomitent.

În 2017 au fost înregistrate la Centrul Național de Control al Bolilor Transmisibile 63 de cazuri de meningită meningococică, din care 13 oameni au murit, adaugă reprezentanții ministerului.

Prevenție

Bacteriile și virușii care provoacă meningită se pot răspândi rapid prin cămine și săli de clasă, iar adolescentii pot da mai departe acești germeni prin împărțirea obiectelor personale și prin sărut, se explică pe platforma webmd.com.

„Dacă aflați că a existat un caz de meningită la școala copilului dumneavoastră, păstrați-vă calmul. Există modalități prin care el să nu-l poată obține", susțin cei de la platforma amintită.

Două sunt consumul de alimente sănătoase care să întărească sistemul imunitar - spanac, broccoli, kale, căpșuni, pepene galben și portocale, nuci si semințe, pâine din cereale integrale, lapte și iaurt; proteinele slabe cum ar fi pește și piept de pui fără piele – și un somn suficient. Adolescenții au nevoie de 8-10 ore de somn pe noapte.

Alte recomandări:

1. Vaccinare - un mod ușor de prevenire a meningitei bacteriene; copiii primesc, de obicei, o injecție a vaccinului conjugat meningococic la vârsta de 11 sau 12 ani; cum efectul lui se estompează cu timpul, adolescentul are nevoie de încă un vaccin pe la 16 ani; discutați cu medicul despre asta

2. Spălat pe mâini - germenii de meningită se răspândesc răspândiți prin aer și pe obiectele pe care le-a atins o persoană infectată; germenii se pot prinde pe mâinile adolescentului și ajung în nas sau în gură, de aceea e important ca puștiul să se spele pe mâini cu apă caldă și săpun pe tot parcursul zilei

3. Nu împărtiți – deși i-ați învățat pe copiii să nu fie egoiști și să împartă, însă într-o astfel de situație generozitatea este o idee proastă; infecția se poate lua prin folosirea aceluiași pahar sau furculiță cu un amic, aceluiași ruj sau aceleiași periuțe de dinți de la cineva bolnav

4. Mâinile departe de față - spuneți-i copilului să-și țină mâinile departe de față și să nu-și muște unghiile, să-și frece ochii sau nasul.

5. Curățenie – învățați-l că obiceiurile bune de curățare îl pot ajuta să nu se îmbolnăvească; e bine de știut că bacteriile care cauzează meningită nu trăiesc mult timp pe suprafețe, virușii pot supraviețui pentru o vreme; curățați frecvent suprafețele cu un șervețel dezinfectant sau spray pentru a ucide germenii.

6. Strănutat pe haine – când o persoană infectată tușește sau strănută, forța trimite picături cu bacterii meningite în aer; oricine se află în calea acestor germeni se poate infecta.

7. Fără tutun și alcool – spuneți-le copiilor să se îndepărteze de aceste obiceiuri proaste din mai multe motive: slăbesc sistemul imunitar al corpului, iar fiind în jurul fumului de țigară sunt mai mari șansele adolescentului de a atrage meningita - și de a o transmite altora.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel