Meningita: cauze, simptome, diagnostic, tratament. Poate cauza DECES

meningita FOTO: Pexels @yan krukov
De ce apare meningita? Cum se manifestă, care este cea mai gravă formă de boală și ce tratamente există?

Meningita se referă la inflamația meningelui, iar gravitatea ei rezidă din faptul că, în lipsa tratamentului, pune în pericol viața bolnavului.

Ce este meningele?

Meningele este alcătuit din 3 foițe (dura mater, arahnoida, pia mater) care învelesc creierul și măduva spinării, iar lichidul cefalorahidian se află între arahnoidă și pia mater. Rolul acestor structuri este de protecție atât pentru creier și măduva spinării, cât și pentru structurile osoase.

Cauze

Studiile medicale arată că meningita este cauzată, de obicei, de agenți patogeni diverși (virusuri, bacterii, fungi), boli neurologice sau de traumatisme la nivel craniocerebral. 

Dintre toate aceste forme de meningită, cea de origine infecțioasă prezintă un risc deosebit deoarece se transmite (este contagioasă), iar lipsa tratamentului de urgență poate duce la moarte. 

Simptome

Meningita poate apărea la toate vârstele, dar simptomele sale diferă în funcție de cauza afecțiunii, deși, majoritatea manifestărilor sunt comune. Meningita infecțioase se manifestă cu o severitate mai mare. Principalele simptome sunt reprezentate de:

-febră;

-dureri de cap (cefalee); 

Vezi și: Durerile de cap: motivele ascunse din spatele acestora. Câte feluri există

-fotofobie (sensibilitatea ochilor la lumină);

-rigiditatea gâtului și dureri musculare;

-creșterea frecvenței respiratorii (tahipnee);

-stare de greață;

-vărsături;

-stare de confuzie;

-convulsii.

Uneori, meningita este însoțită de erupții cutanate, în special la adulți, ia copiii pot prezenta scăderea temperaturii corporale (hipotermie) în loc de febră.

Trebuie precizat faptul că meningita este mai gravă la persoanele în vârstă și la cei cu sistemul imunitar scăzut. Totodată, femeile însărcinate care fac meningită pot prezenta ulterior avort.

Pe lângă riscul de deces, există și alte complicații ale meningitei, printre care se numără tulburări ale sistemului nervos (probleme cu memoria, dificultăți în învățare, insuficiența renală sau pierderea auzului).

Diagnostic

Meningita este suspicionată odată cu prezentarea simptomelor de către pacient și după examenul clinic. Medicul specialist poate recurge și la o serie de teste suplimentare, precum: testele de sânge sau testele imagistice. Puncția din lichidul cefalorahidian poate fi de mare ajutor, având în vedere că se poate determina exact agentul patogen care a cauzat meningita.

Tratament 

Protocolul de tratament va fi diferit în funcție de cauza meningitei. Meningita bacteriană trebuie tratată de urgență cu antibiotice, dar acestea se prescriu și în cazul meningitei virale pentru a preveni o complicație bacteriană. 

În meningita fungică sunt necesare substanțe antifungice, iar pe lângă tratamentele etiologice, medicul va prescrie o serie de substanțe pentru ameliorarea simptomelor, precum: substanțele diuretice. 

Vezi și: Scarlatina: cauze, simptome, diagnostic, tratament. Cât de CONTAGIOASĂ este și ce complicații dă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel