Meningita: când poate fi fatală și de ce uneori trece de la sine

Meningită  FOTO: pexels.com
Meningita poate fi o boală foarte gravă, cu potențial fatal, dar poate avea și forme ușoare care pot să treacă de la sine.

Meningita este o inflamație a învelișului (meningelui) creierului și măduvei spinării. Cel mai adesea este cauzat de o infecție virală sau bacteriană. Alți agenți infecțioși, cum ar fi ciupercile, pot provoca, de asemenea, meningită. 
Cauzele mai rare ale meningitei includ reacții medicamentoase atipice și lupus eritematos sistemic. Meningita virală sau aseptică este cel mai frecvent tip. În general, meningita virală nu este direct contagioasă. Oricine poate avea această formă a bolii, dar apare cel mai adesea la copii. Multe virusuri diferite pot provoca acestă boală; un enterovirus tinde să fie vinovatul obișnuit.
Meningita virală este datorată enterovirusului care apare frecvent de la mijlocul verii până la începutul toamnei, dar poate apărea în orice perioadă a anului. Cu excepția cazului rar de meningită herpesică, forma virală se va rezolva de la sine după 7-10 zile.
Meningita bacteriană, numită anterior meningită spinală, este o infecție foarte gravă și potențial fatală. Poate lovi persoane foarte sănătoase, dar sugarii și persoanele în vârstă sunt mai susceptibile. În trecut, cele mai frecvente trei tipuri de meningită bacteriană erau cauzate de Neisseria meningitidis, gripa Haemophilus și Streptococcus pneumoniae. Acum, că avem vaccinuri foarte eficiente pentru a ajuta la prevenirea tuturor celor trei tipuri, meningita bacteriană la copii și adulți sănătoși apare mai rar, potrivit health.harvard.edu.
Pe lângă sugari și vârstnici, persoanele cu boli cronice și / sau cu sistemul imunitar afectat prezintă cel mai mare risc de meningită cauzată de bacterii și ciuperci.

Care sunt simptomele meningitei

Simptomele meningitei variază, dar includ adesea:

Durere de cap
Febră
Gât înțepenit

Alte simptome pot include:
Sensibilitate la lumină
Greaţă
Vărsături
Somnolenţă
Confuzie

Simptomele pot fi mai ușoare în cazurile de meningită virală, în timp ce în cazurile de meningită bacteriană, simptomele pot apărea destul de brusc. La copiii foarte mici, simptomele pot fi deosebit de greu de detectat. Bebelușii cu meningită pot fi mai puțin activi, pot vomita, refuza să mănânce sau să fie iritabili. O persoană aflată în stadiile ulterioare ale meningitei bacteriene poate avea convulsii și își poate pierde cunoștința (dispare).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel