Memoria, îmbunătățită chiar și la vârste înaintate: ce rol are mișcarea fizică

Mișcare fizică
Exercițiile fizice pot îmbunătăți memoria consdierabil, arată un nou studiu. Sunt dovezi că mișcarea fizică ajută chiar și la vârste înaintate.

Oamenii de știință au strâns o mulțime de dovezi care fac legătura între exercițiile fizice și sănătatea creierului. Unele cercetări care sugerează faptul că fitness-ul poate chiar îmbunătăți memoria. Ei explică ce se întâmplă în creier în timpul mișcării fizice.

Noua cercetare din UT Southwestern care a cartografiat modificările creierului după un an de antrenamente aerobice a descoperit un proces potențial critic: exercițiul stimulează fluxul de sânge în două regiuni cheie ale creierului asociate cu memoria. În mod special, studiul a arătat că acest flux de sânge poate ajuta chiar și persoanele în vârstă cu probleme de memorie să-și îmbunătățească memoria, o constatare despre care oamenii de știință spun că ar putea fi utilă în viitoarele cercetări ale bolii Alzheimer.

„Poate că putem dezvolta într-o zi un medicament sau o procedură care țintește în siguranță fluxul de sânge în aceste regiuni ale creierului”, spune Binu Thomas, un om de știință principal al cercetătorilor din UT Southwestern în neuroimagistică. „Dar tocmai începem să explorăm combinația potrivită de strategii pentru a ajuta la prevenirea sau întârzierea simptomelor bolii Alzheimer. Există multe mai multe de înțeles despre creier și îmbătrânire.”

Fluxul de sânge și memoria

Studiul, publicat în Journal of Alzheimer’s Disease, a documentat modificări ale memoriei pe termen lung și a fluxului de sânge cerebral la 30 de participanți, fiecare dintre ei cu vârsta de 60 de ani sau mai mult, cu probleme de memorie. Jumătate dintre aceștia au fîcut 12 luni de antrenament aerobic; restul nu a făcut decât îndinderi.

Grupul care a făcut exerciții a prezentat o îmbunătățire de 47 la sută a scorurilor de memorie după un an, comparativ cu modificarea minimă a participanților care au făcut doar întinderi. Imaginile cerebrale ale grupului care a făcut exerciții, luate în timp ce erau în repaus la începutul și sfârșitul studiului, au arătat un flux de sânge crescut în cortexul cingulat anterior și hipocamp - regiunile neuronale care joacă roluri importante în funcția de memorie.

Alte studii au documentat beneficii pentru adulții cognitivi normal pentru un program de exercițiu, inclusiv cercetări anterioare de la Thomas care au arătat că sportivii îmbătrâniți au un flux de sânge mai bun în cortex decât adulții sedentari mai în vârstă. Însă noua cercetare este semnificativă, deoarece reprezintă îmbunătățiri pe o perioadă mai lungă la adulții cu risc ridicat de a dezvolta boala Alzheimer.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

maioneza de post foto: freepik@atlascompany
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel