Melanina, rolul acesteia în prevenirea CANCERULUI. De ce trebuie folosite cremele de protecție solară, zi de zi

melanina rolul acesteia. FOTO Pexels @ Anna Tarazeivich
Crema de protecție solară trebuie folosită chiar și în zilele mohorâte, în special de persoanele cu pielea deschisă la culoare. 

Melanina este substanța pigmentară închisă la culoare, prezentă în piele, păr, peri și membranele ochiului, substanță ce determină culoarea pielii și dă irisului nuanțe întunecate. Persoanele cu pielea deschisă sunt în cel mai mare risc în fața soarelui, deoarece înmagazinează o cantitate mare de radiații ultraviolete.

”Cu cât este mai multă melanină, cu atât pielea este mai neagră, melanina respectivă e ca un scut deasupra nucleului, iar acesta nu suferă de a radiația UV și nu se produc mutații, deci persoanele respective nu au un risc mare de cancer”, a explicat dr. Tiberiu Tibeică, medic anatomie patologică, în cadrul emisiunii ”Doctor de Bine” de la PRO TV.

Radiația ultravioletă nu este vizibilă, fiind prezentă chiar și în zilele înnorate. Iar acest fapt face necesară folosirea cremelor de protecție, zi de zi, chiar și în aceste zilele.

Dioxidul de titan, substanța activă din cremele de protecție, are un efect de ecranare, ”acele radiații UV vor fi absorbite de nanoparticulele, rămânând în cntinuare acele radiații electromagnetice din UV care ne oferă bronzul frumos”, a subliniat dr. ing. Vladimir Ene de la Facultatea de Inginerie Chimică și Biotehnologii.   

PETELE pigmentare, cauze și tratament. Ce trebuie să știi despre BRONZ

Petele pigmentare sunt modificările de culoare ale pielii, unde aceasta capătă o tentă maronie, mai închisă la culoare.

”De cele mai multe ori apar pe zonele expuse la soare, însă nu exclusiv, în special la nivelul feței, pe zonele convexe - pomeți, nas, bărbie, frunte. Petele pigmentare se formează printr-un proces numit melanogeneză, un proces fiziologic de producție a melaninei, care este pigmentul nostru natural care ne dă culoarea pielii”, a explicat dr. Iulia Panțuru, medic specialist dermato-venerice, la ”Vorbește lumea” de la PRO TV.

Astfel, melanina are rolul de a proteja pielea, în special nucleul celulelor, de radiațiile ultraviolete.

„În anumite condiții, cum ar fi dezechilibrele hormonale naturare, sarcină, sau patologice, consum de medicamente anticoncepționale, pot apărea pete pigmentare la nivelul feței. În afară de melasmă, cea care apare în sarcina, sau masca gravidică, putem vorbi de hiperpigmentări postinflamatorii.

Acestea pot apărea la nivelul zonelor expuse la soare, însă nu numai, tipul acesta de pete apar după leziuni de tip acnee sau diverse iritații, dacă ne facem un peeling chimic și nu ne protejăm foarte bine de soare putem să ne trezim cu aceste hiperpigmentări postinflamatorii. Pot apărea la expunerea la anumite substanțe, la consumul anumitor medicamente care sensibilizează, foarte frecvent apar în momentul în care ne dăm cu parfum pe gât și ne expunem la soare.

Lentigină solară, pete care apar ca urmare a arsurilor solare, pe spate sau ca urmare a expunerii cronice la radiațiile ultraviolete. Lentigo-urile sunt acele pete mai măricele, perfect rotund ovalate, care apar odată cu înaintarea în vârstă”, a mai spus dr. Iulia Panțuru. (Citește mai departe AICI)

Vezi și: Deficitul de vitamina D, alarmant. Boantă: O să ajungem ca nordicii, o să luăm ZILNIC supliment

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel