Medicul Virgil Musta: Omicron e de 70 de ori mai contagioasă decât Delta; va crea o mare presiune

Dr Virgil Musta
Medicul infecționist Virgil Musta consideră că valul 5 COVID, generat de Omicron, va determina multe forme ușoare și puține decese.

Medicul infecționist Virgil Musta susține că ”numărul de cazuri (n. r. COVID) va crește foarte rapid, pentru că această tulpină este foarte contagioasă. De 70 de ori mai contagioasă decât tulpina Delta, care la rândul ei era contagioasă. Ăsta este un lucru neplăcut, pentru că va crea o mare presiune pe sistemul de sănătate”.

Specialistul apreciază că, deși studiile arată că Omicron nu ar fi atât de patogen, însă recomandă precauție. ”Pentru că în aceste țări vaccinarea este undeva peste 80%. Noi avem puțin peste 40%. Nici în bolile cu tulpina Delta nu prea apăreau forme severe la pacienții vaccinați, ci la pacienții nevaccinați. Vom vedea dacă ne vom încadra în statistici similare sau la noi totuși vor fi forme severe și decese”, a afirmat medicul Vigil Musta.

Acesta mai spune că numărul de îmbolnăviri COVID vor crește foarte mult peste o săptămână.

Vedem deja că aproape se dublează în fiecare zi. Eu cred că nu știi niciodată când ești pregătit și cât de pregătit ești. Dar deja au început să se ia măsuri de restricție, ceea ce este foarte bine. Trebuie luate de acum și oamenii convinși să le respecte. Pentru că este un lucru esențial să mai limităm numărul de cazuri. În al doilea rând, avem medicație. Avem anticorpi monoclonali care sunt mai mult sau mai puțin eficienți cu această nouă tulpină dar vor intra în țară antivirale care sunt foarte eficiente și care se vor putea da, probabil și la recomandarea medicului de familie, cu rețetă, în anumite centre. Și aceste medicamente, dacă pacienții se diagnostichează în primele 3-5 zile, pot fi date foarte eficient. Și atunci nu vor mai ajunge în forme severe sau critice de boală”, adaugă medicul Virgil Musta la Antena 3. 

Conform datelor existente la nivelul CNCCI la data de 6 ianuarie 2022, ora 10.00, în intervalul de 24 de ore, au fost înregistrate 6.018 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2. De asemenea, au fost raportate 44 decese. Nu sunt raportate decese anterioare. Numărul infecțiilor cu varianta Omicron este, de asemenea, în creștere, astfel că numai ieri s-au înregistrat alte 91 de noi cazuri confrmate cu această variantă. Managerul Spitalului Victor Babeș din București, dr Simin Aysel Florescu, spune că profilul pacienților români este diferit față de cel din țările vestice unde Omicron înregistrează deja mii de cazuri.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel