Medicamentul banal care, luat pe termen lung, crește riscul de infarct sau AVC la cei cu hipertensiune arterială

Foto Pexels
Oamenii care suferă de hipertensiune arterială și iau paracetamol pe bază de rețetă ar avea un risc mai mare de atacuri de cord și accident vascular cerebral.

Paracetamolul ar crește riscul de infarct și AVC la cei care suferă de hipertensiune arterială, dacă este luat pe perioade lungi de timp, susțin cercetători de la Universitatea din Edinburgh, Marea Britanie. Paracetamolul e folosit pe scară largă pe glob, pe termen scurt, ca remediu pentru durere, dar este prescris și pentru gestionarea durerii cronice, în ciuda puținelor dovezi ale beneficiului său pentru utilizarea pe termen lung.

Într-un studiu randomizat, pe 110 voluntari, s-a observat că 1 g de paracetamol, de patru ori pe zi, timp de două săptămâni - o doză obișnuită pentru pacienții cu durere cronică - , a dus la creșterea tensiunii arteriale, ”unul dintre cei mai importanți factori de risc pentru atacuri de cord și accident vascular cerebral”, potrivit BBC.

În opinia cercetătorilor, medicii ar trebui să prescrie pacienților cu durere cronică cu o doză cât mai mică de paracetamol și să-i supravegheze îndeaproape pe cei cu hipertensiune arterială și cu risc de boli de inimă. Cercetătorii de la Edinburgh a spus că nu poate explica modul în care paracetamolul ar crește tensiunea arterială, dar constatările lor ar trebui să conducă la o revizuire a prescripțiilor de paracetamol pe termen lung.

O cercetare anterioară, realizată în SUA, a observat o asociere între utilizarea pe termen lung a paracetamolului și riscul crescut de atacuri de cord, dar nu a putut dovedi că una o influențează pe cealaltă. Asociația Britanică a Inimii, care a finanțat studiul, susține că medicii și pacienții ar trebui să se regândească în mod regulat dacă este nevoie de vreun medicament, chiar și ceva „relativ inofensiv precum paracetamolul”.

VEZI și: Când trebuie evitat paracetamolul. Dr Vasi Rădulescu: să fim numai atenți la gramaj și formulă

Medicul cardiolog Vasi Rădulescu sfătuiește românii să aibă mare grijă când vine vorba de administrarea de medicamente, în speță paracetamol, când vine vorba de dureri ușoare de cap, dinți ori articulații.

”Atenție la iubirea cu paracetamolul. Te doare capul, o măsea, o articulație? Iei un paracetamol. Ești răcit, cu nasul înfundat, slăbiciune generală și-un pic de febră? Iei un paracetamol. Acest compus este ieftin și nelipsit din casa oricui, pe lângă aspirină sau ibuprofen. Românul + paracetamolul = amor (trebuia să scriu „love”, dar am preferat termenul mai telenovelistic).Și medicii îl iubesc. Îl dăm cu drag în virozele respiratorii, pentru a ameliora simptomele (paracetamolul nu vindecă per se o răceală). Îl dăm ca să scădem o febră înaltă. Îl dăm în lombalgii sau alte patologii articulare, unde este subestimat, din păcate”, explică dr Vasi Rădulescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel