Medicamentele pentru răceală și gripă, periculoase pentru inimă. Medicii avertizează

Infecțiile respiratorii
Medicamentele pentru răceală și gripă, pe care le luăm de la farmacie fără rețetă și fără a consulta în prealabil medicul de familie, ne pot pune serios în pericol. Iată ce spun experții:

În fiecare sezon gripal, cei care fac răceală și gripă se glonț la farmacie pentru a cumpăra medicamente care să le ameliorează starea, durerea și congestia. Dar înainte de a face acest lucru, trebuie să luați în considerare modul în care unele medicamente acestea pot afecta inima în cazul anumitor persoane, atrag atenția experții de la Asociația Americană a Inimii.

Pot da hipertensiune arterială și infarct

„Persoanele cu hipertensiune arterială necontrolată sau cu boli de inimă ar trebui să evite să ia decongestionante orale", a spus dr Sondra DePalma, medic la PinnacleHealth CardioVascular Institute din UPMC Pinnacle, din Pennsylvania, SUA. „Și populația generală sau cineva cu risc cardiovascular scăzut, ar trebui să le folosească numai sub îndrumarea unui medic".

DePalma a fost co-autor al Ghidului lansat în 2017 de American Heart Association și American College of Cardiology, axat pe gestionarea tensiunii arteriale mari la adulți. Atât decongestionantele, cât și antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS), găsite în multe medicamente de gripă și răceală, au fost listate ca medicamente care ar putea crește tensiunea arterială.

Decongestionante - cum ar fi pseudoefedrina sau fenilefrina - constrictă vasele de sânge. Acestea permit mai puține fluide în sinusuri, „care vă usucă", a spus dr. Erin Michos, director asociat de cardiologie preventive la Centrul Johns Hopkins Ciccarone pentru Prevenirea Bolilor Cardiace din Baltimore.

„Dar dacă aveți hipertensiune arterială sau boli de inimă, ultimul lucru de care aveți nevoie este constricția vaselor de sânge", a spus ea. „Poate exacerba sau agrava starea".

Periculoase și pentru cei care nu au probleme cardiace

Cele mai mari preocupări sunt pentru persoanele care au suferit un atac de cord sau un atac cerebral sau care au insuficiență cardiacă sau hipertensiune arterială necontrolată, a spus Michos.

Dar cercetările efectuate pe antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) sugerează că persoanele aparent sănătoase ar putea fi și ele în pericol.

Un studiu din 2017 în Jurnalul de Boli Infecțioase (Journal of Infectious Diseases) a analizat aproape 10.000 de persoane cu infecții respiratorii care au fost spitalizate pentru infarct. Participanții aveau 72 de ani în medie la momentul atacurilor de cord și mulți aveau factori de risc cardiovascular, precum diabetul și tensiunea arterială ridicată. Cercetătorii au descoperit că persoanele care au folosit AINS în timp ce erau bolnave aveau un risc de trei ori mai mare să aibă un atac de cord într-o săptămână, comparativ cu aceeași perioadă de timp, aproximativ un an mai devreme, când participanții nu erau bolnavi și nici nu luau AINS. Acest lucru se poate datora efectului compusului.

Simplu răceală sau gripa afectează sistemul cardiovascular. Combaterea bolii crește ritmul cardiac și provoacă inflamații. Între timp, AINS – medicamente antiinflamatoare care au în prospect avertizări cu privire la riscul crescut de atac de cord sau accident vascular cerebral - pot cauza probleme prin reducerea cantității de sodiu excretat prin urină, ceea ce crește retenția de lichid și crește tensiunea arterială, a spus dr DePalma.
AINS pot fi deosebit de riscante pentru persoanele cu boli cardiace sau insuficiență cardiacă, a adăugat dr Michos. Persoanele bolnave ar trebui să utilizeze ambele clase de medicamente - decongestionante și AINS - în mod prudent și să înțeleagă potențialele efecte secundare ale acestora.

Decongestionante

Pentru decongestionante, ghidurile de tensiune arterială sugerează utilizarea lor pe cea mai scurtă durată posibilă sau utilizarea unei alternative precum soluție salină nazală sau antihistaminice pentru a ameliora congestia. Decongestionantele nu trebuie luate mai mult de șapte zile, înainte de consultarea cu un furnizor de servicii medicale, a spus DePalma.

Antiinflamatoare nesteroidiene

AINS, luate sub formă de pastile, trebuie evitate atunci când este posibil pentru a nu avea o afectare a tensiunii arteriale, recomandă Ghidurile. Mai degrabă, antiinflamatoarele topice și acetaminofenul sunt recomandate.

„Există terapii eficiente care sunt mai puțin riscante și cu siguranță ar trebui încercate mai întâi", a spus DePalma. „În cazul în care sunt necesare alte medicamente fără prescripție, folosiți-le cu precauție. Și dacă cineva constată că are probleme precum hipertensiunea arterială sau alte lucruri precum palpitațiile cardiace, ar trebui să discute cu medicul".

Mergeți la doctor!

Dacă simptomele sunt ușoare sau moderate, odihniți-vă și beți o mulțime de lichide, a spus Michos. Prevenirea deshidratării ar trebui să contribuie la reducerea durerilor corporale, la limpezirea mucoasei și poate reduce nevoia de decongestionante.

Pentru a evita îmbolnăvirea, în primul rând, dr Michos recomandă spălarea frecventă a mâinilor și mult somn, în special în perioada de răceală și gripă. Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) recomandă un vaccin antigripal anual pentru toată lumea, de la vârsta de 6 luni în sus, precum și vaccinul contra pneumoniei pentru copiii sub 2 și adulții de 65 și mai în vârstă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel