Medicamente, vârstă: cinci pastile pe care să nu le mai iei pe măsură ce îmbătrânești

Medicamente
Medicamentele pot avea efecte diferite, la vârste diferite. Pe măsură ce îmbătrânim, metabolismul este mai lent și dă reacții diferite. Iată ce medicamente nu trebuie să mai luăm după o anumită vârstă

În ciuda efectelor benefice ale medicamentelor, unele dintre ele trebuie utilizate cu precauție crescândă, pe măsură ce îmbătrâniți. Medicamentele care în tinerețe cauzau efecte secundare puține sau deloc, pot provoca disconfort sau chiar vă pot crea probleme grave, precum leșin sau hemoragii, la vârste mai înaintate, potrivit Harvard Medical School.

Chiar dacă ați luat un medicament de zeci de ani, corpul dvs. poate reacționa diferit la acesta mai târziu în viață. Un motiv pentru acest lucru este că metabolismul dumneavoastră a încetinit. Unele medicamente trebuie să fie procesate de ficat pentru a vă aduce beneficii sănătății: o digestie și o funcție hepatică mai lentă înseamnă că poate dura mai mult pentru ca un medicament să intre în fluxul sanguin. Ulterior, rămășițele medicamentului trebuie să fie eliminate din corp de către ficat și rinichi. Încetinirea în acest stadiu înseamnă că poate dura mai mult pentru ca un medicament să fie eliminat din corp, deci efectele acestuia durează mai mult.

Cinci medicamente care pot crea reacții adverse grave

1. Medicamente anti-anxietate pe bază de rețetă includ o clasă de medicamente numite benzodiazepine, cum ar fi diazepam (Valium), lorazepam (Ativan) sau clonazepam. „Îți pot crește riscul de căderi și pot cauza confuzie. La o persoană mai în vârstă, prelungirea acțiunii lor poate provoca efecte nedorite”, spune dr. Michael Craig Miller, profesor asistent de psihiatrie la Harvard Medical School.

2. Antihistaminicele fără rețea oferă o ușurare rapidă a simptomelor de alergie. Dar unele, cum ar fi clorfeniramina și difenhidramina (Benadryl), pot provoca somnolență și confuzie la adulții în vârstă, ceea ce poate duce și la căderi. Diphenhidramina este, de asemenea, ingredientul comun pentru somn, fără prescripție medicală. Vă pot ajuta să adormiți, dar vă pot face amețit și nesigur când vă treziți și încercați să mergeți.

3. Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) reduc febra, durerea și inflamația. Sunt disponibile fără rețetă în doze mai mici - ibuprofen (Advil, Motrin) sau naproxen (Aleve) - și pe bază de prescripție medicală în doze mai mari. Dar utilizarea pe termen lung a AINS este legată de ulcere, sângerare stomacală, probleme renale, tensiune arterială ridicată și risc crescut de atac de cord sau accident vascular cerebral.

4. Pastile de dormit. Unele benzodiazepine, cum ar fi temazepamul (Restoril) sau triazolamul (Halcion), sunt utilizate ca auxiliare pentru somn. „S-a știut că pot cauza probleme cu somnolența în timpul zilei, un risc crescut de căderi, tulburări de memorie, agravarea respirației cu somn dezordonat și dependență de medicamente”, notează expertul în somn, Dr. Lawrence Epstein, instructor în medicină la Harvard Medical School.

Medicamente similare numite nonbenzodiazepine, cum ar fi zolpidem (Ambien), zaleplon (Sonata) și eszopiclona (Lunesta), au mai puține efecte secundare în comparație cu benzodiazepinele. Dar totuși prezintă riscuri pentru somnambulism și somnolență în timpul zilei. "FDA tocmai a emis un nou avertisment pentru aceste medicamente datorita rapoartelor că un număr mic de oameni au suferit leziuni grave din cauza comportamentelor legate de medicamente, cum ar fi somnambulismul, adormirea la volan și implicarea în alte activități, în timp ce nu sunt pe deplin treji."

5. Antidepresive triciclice. Triciclicele sunt o clasă mai veche de antidepresive. Exemple includ amitriptilina (Elavil) și imipramina (Tofranil). Efectele secundare ale acestora pot fi deosebit de dificile pentru persoanele în vârstă: probleme de memorie, confuzie, constipație, gură uscată, vedere încețoșată, ritmuri cardiace neregulate și (pentru bărbați) probleme cu urinarea.

Prudență în folosirea pastilelor

Când vine vorba de utilizarea medicamentelor pentru somn, aveți precauție extremă. „Medicamentele pentru dormit trebuie utilizate numai sub îndrumarea unui medic care poate determina dacă sunt potrivite pentru dumneavoastră și problema pe care o aveți”, spune Dr. Epstein. "Medicamentele fără rețetă trebuie utilizate numai pentru o problemă pe termen scurt. Evitați utilizarea pe termen lung și consultați-vă cu medicul dumneavoastră dacă problema nu se rezolvă rapid."

Cu o abordare corectă, medicul dumneavoastră vă poate ajuta probabil să utilizați aceste medicamente pentru un beneficiu maxim cu cel mai mic risc. „Părerea mea nu este să evitați oricare dintre aceste medicamente, ci de a le folosi cu atenție și în mod prudent. Asta înseamnă minimizarea dozelor, folosind doar când este necesar și apelând la alte metode de gestionare a simptomelor atunci când apar”, sugerează dr. Miller.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel