"Medicamente salvatoare, disponibile pentru bogaţi, de neatins pentru săraci". Șeful OMS, critici către companiile farma: EȘEC moral!

Medicamente salvatoare - Foto: Pexels
OMS a lansat un apel la adresa companiilor farmaceutice, după ce le-a criticat pentru comportamentul din pandemie.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii cere companiilor farmaceutice să reducă preţurile medicamentelor pentru tratamentul COVID-19, asta după ce directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a vorbit despre un "eşec moral" în pandemie.

În plus, el a spus că: "Nu putem accepta preţuri care fac medicamentele salvatoare de vieţi disponibile pentru bogaţi şi de neatins pentru săraci". 

Fără a nominaliza vreo companie anume, directorul OMS a vorbit la modul general, despre toate firmele farmaceutice de pe plan mondial, pe care le-a criticat în termeni duri pentru că au înregistrat cifre record mulțumită prețurilor deloc accesibile pentru țările sărace. 

Șeful OMS a arătat că unele state nu pot cumpăra medicamente atât din cauza preţurilor mari, cât şi a cantităţilor insuficiente disponibile, şi a apreciat că "este pur şi simplu inacceptabil că în timpul celei mai grave pandemii din ultima sută de ani, tratamentele inovatoare care pot salva vieţi nu ajung la cei care au nevoie de ele".

Medicamentele salvatoare, disponibile pentru bogaţi şi de neatins pentru săraci

 

Tedros Adhanom Ghebreyesus a mai spus că este de acord că firmele din domeniul farmaceutic trebuie recompensate pentru inovaţii, însă "nu se pot accepta preţuri care fac medicamentele salvatoare de vieţi disponibile pentru bogaţi şi de neatins pentru săraci".

De obicei, companiile farmaceutice oferă medicamente cu trei categorii de preţuri, astfel încât ţările unde veniturile populaţiei sunt reduse, plătesc semnificativ mai puţin decât cele bogate.

În cazul primelor vaccinuri împotriva coronavirusului, în 2021, multe state cu economii dezvoltate şi-au asigurat însă o mare parte din producţia iniţială, lăsând pentru ţările sărace cantităţi mici.

România are vaccin anti-COVID pentru încă 128 de ani

 

Statul român a contractat 87 de milioane de doze de vaccin anti-COVID-19, din care a folosit mai puțin de 17 milioane, iar la 1.200 de imunizări cât se mai fac pe zi, ar dura încă un secol până s-ar epuiza stocurile.

Astfel, România mai are vaccin pentru încă 128 de ani.

Până acum s-au plătit mai puțin de 300 de milioane de euro și mai avem de achitat încă 900 de milioane. Dintre acestea, România a vândut zece milioane de doze, a donat două milioane, alte două milioane au expirat, aşa că mai avem la dispoziţie 56 de milioane de doze.

Dacă presupunem că nu ar mai expira, ar fi nevoie de 46 de mii de zile pentru a termina dozele, ţinând cont că zilnic se mai vaccinează circa 1.200 de români, potrivit unui calcul al Obervator News.

"Cei mai mulţi, cam 80% dintre ei, vin pentru a treia doză. Pur şi simplu ne prezintă buletinul şi spun că ei vor să-şi facă o doză suplimentară", a declarat Izabela Negru, medic centru de vaccinare. 

Autorităţile caută soluţii pentru a scăpa de zecile de milioane de doze pe care le au la dispoziţie, iar Adriana Pistol, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, spune că: "A patra doză este recomandată şi în alte state. Dacă există persoane doritoare, vom lua în calcul şi sigur că le vom da această oportunitate".

Nici să le vindem nu mai putem, pentru că nu mai avem cui. Contractele pentru aceste vaccinuri au fost făcute la finalul anului 2020, iar unele au fost reînnoite anul trecut. 

Vezi mai multe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel