Medicamente care tratează osteoporoza pot proteja și contra pneumoniei. Posibilă soluție pentru COVID-19

Medicamente
Un tip de medicamente utilizate în tratamentul pentru osteoporoză în postmenopauză reduc riscul de a dezvolta pneumonie și de a muri din cauza acesteia. Cercetătorii spun că ar trebui studiate și în COVID-19. 

Un studiu recent (link studiu) publicat în Journal of Bone and Mineral Research arată că bifosfonați care conțin azot (N-BPs), cum ar fi alendronatul (Acidul alendronic), și care sunt utilizate pe scară largă pentru a trata osteoporoza postmenopauză, sunt legate de riscuri mai mici de pneumonie și de a muri de pneumonie.

Studiul a inclus 4.041 de pacienți cu fracturi de șold care au primit N-BP și 11.802 care nu au primit astfel de tratamente. Pe o perioadă de urmărire mediană de 2,7 ani, N-BP-urile au fost asociate cu un risc mai mic cu 24% de pneumonie comparativ cu niciun tratament (69 față de 90 de cazuri la 1.000 de persoane pe an).

O asociere similară a fost observată cu mortalitatea prin pneumonie, cu un risc cu 35% mai mic asociat cu N-BP-urile (23 față de 35 la 1.000 de pacienți pe an pentru grupurile N-BP și, respectiv, fără N-BP).

Rezultatele studiilor anterioare realizate pe animale indică faptul că tratamentul cu N-BP conduce la o concentrație mare de N-BP în tractul respirator. „Împreună cu proprietățile sale antiinflamatorii și imun-modulatorii, acest lucru poate explica de ce bifosfonații care conțin azot au fost asociați cu un risc redus de pneumonie, așa cum a fost dezvăluit în studiul nostru”, a declarat autorul principal dr Ching-Lung Cheung, de la Universitatea din Hong Kong.

El a adăugat că studierea potențialului bifosfonaților care conțin azot în tratarea simptomelor COVID-19 poate fi justificată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel