Medicamente banale care afectează cum organismul răspunde la gripă

Medicamente Foto: Pixabay
Unele medicamente comune pentru afecțiunile cronice ar putea afecta cum virusul gripal acționează asupra celulelor umane, sugerează un nou studiu.

Unele medicamente comune pentru bolile cronice ar putea afecta cum virusul gripal acționează asupra celulelor umane, arată un studiu. Cercetătorii au descoperit că medicamente pentru colesterol, antidepresive și un medicament antihistaminic modifică modul în care celulele răspund la virus. Rezultatele studiului au fost publicate în Viruses.

Concluziile ar putea fi importante deoarece adulții în vârstă s-ar putea confrunta cu complicații ale gripei, mai ales pentru că iau medicamente pentru afecțiuni cronice. Cercetătorii au folosit mai întâi simulări pe computer pentru a vedea cum un grup de 45 de medicamente comune ar putea afecta interacțiunile dintre virus și celulele umane. Apoi au expus celulele umane la niveluri netoxice de ingrediente active din aceste medicamente și au urmărit modul în care celulele au răspuns după infectarea cu virusul gripal.

Niciunul dintre cei 45 de compuși nu a împiedicat virusul să omoare celulele. Unele dintre ele păreau să intensifice efectele virusului, în timp ce altele păreau să le reducă. Metabolismul celulelor și modul în care și-au folosit ADN-ul după infecția cu gripă s-au schimbat atunci când unele dintre medicamente au fost adăugate. Prezența unor compuși a schimbat în mod specific modul în care celulele au folosit genele implicate în răspunsul viral. Printre acestea, cercetătorii au identificat o statină, care este folosită pentru a trata colesterolul ridicat, și un alt medicament utilizat pentru a trata hipertensiunea și insuficiența cardiacă. De asemenea, au descoperit efectele a două antidepresive și a unui antihistaminic.

Autorii descriu studiul lor ca un „punct de plecare” pentru mai multe cercetări asupra modului în care medicamentele comune pentru afecțiunile cronice ar putea afecta răspunsul la infecțiile virale, arată webmd.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu a anunţat că a fost înregistrat joi, 11 noiembrie, primul caz diagnosticat cu gripă din acest sezon. Pacientul fusese inițial suspectat că ar avea COVID-19. „Azi avem primul caz diagnosticat cu gripă din acest sezon. Acest caz va fi raportat săptămâna viitoare”, a declarat, joi seara, într-o emisiune la Digi 24, Andrei Baciu, secretarul de stat în MS.

El a spus că este vorba despre un bărbat de 30 de ani din Bucureşti, care inițial era suspect de COVID-19. „S-a făcut test de identificare a SARS-CoV-2 şi a gripei. SARS-CoV-2 - negativ, gripă - pozitiv. Deci este primul caz din sezonul acesta. Am avut şi anul trecut. Sigur, nu am avut o creştere semnificativă, care să ducă la o epidemie, tocmai pentru că aceleaşi măsuri pe care le aplicăm împotriva SARS-CoV-2 funcţionează şi împotriva gripei”, a precizat Andrei Baciu.

În sezonul gripal 2020 – 2021, conform datelor Institutului Național de Sănătate Publică, au fost confirmate cu laboratorul 4 cazuri de gripă: 1 caz gripă cu virus AH1, 1 caz gripă A nesubtipat, 2 cazuri gripă cu virus B. În sezonul gripă 2020 – 2021 nu a fost înregistrat niciun deces din cauza gripei. Până la data de 16.05.2021 au fost vaccinate antigripal 2.483.584 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel