Medicament pentru scleroză multiplă, remediu pentru efectele secundare ale chimioterapiei

medicament penru scleroza multipla. FOTO: Freepik @creativeart
Medicament pentru scleroză multiplă, remediu pentru efectele secundare ale chimioterapiei, arată noi studii.

Speranța de viață după diagnosticarea cu cancer este în creștere în ultima vreme, ca urmare a progreselor înregistrate în tratamente, fie că vorbim de intervenții chirurgicale, radioterapie sau chimioterapie.

Cu toate astea, multe persoane se confruntă cu efectele secundare ale chimioterapiei, inclusiv efectele cognitive cunoscute sub numele de ”creierul chimio”, consecințe ce pot dura ani de zile după ce tratamentul s-a încheiat. De altfel, estimările sugerează că până la jumătate dintre pacienții care fac chimioterapie se confruntă cu acest efect secundar, ce poate fi debilitant pentru unii, notează Medical News Today.

Dr. Arif Kamal, oncolog și șeful responsabil pentru pacienți al Societății Americane de Cancer, a declarat pentru sursa menționată că, în ultimii 10 ani, speranța de viață a unei persoane diagnosticate cu cancer intestinal metastatic a crescut de peste două ori.

Această tendință a însemnat că, în timp ce oamenii trăiau mai mult, trăiau mai mult și cu simptome care puteau fi debilitante.

La fel ca în cazul multor probleme cognitive, nu a fost clar ce stă la baza chimioencefaliei, ceea ce a făcut dificilă identificarea și conceperea de tratamente medicamentoase, până acum.

O echipă de cercetători de la Universitatea Saint Louis, MO, a descoperit un potențial mecanism care stă la baza neuroinflamării și oxidării care ar putea duce la ”chemobrain”. Ei spun că identificarea acestui mecanism ar putea indica, de asemenea, un potențial tratament medicamentos, fiind vorba de cel folosit în cazurile de scleroză multiplă.

Vezi și: Scleroza multiplă, asociată cu traumele din copilărie

Regândirea medicamentelor pentru scleroza multiplă

Potrivit MTN, este vorba de două medicamente care acționează ca ”antagoniști funcționali pe receptorul în cauză” și care au fost deja aprobate de FDA (Food and Drug Administration) din SUA pentru utilizarea la persoanele cu scleroză multiplă: fingolimod și ozanimod.

Acesta este considerat doar primul pas pentru a se o intervenție farmacologică ce ar putea fi utilizată pentru a trata pacienții afectați de ”creierul chimio”, au spus prof. Daniela Salvemini, autorul principal al studiului. Lucrările anterioare ale echipei au analizat rolul sfingolipidelor asupra durerii neuropatice, astfel, Salvemini susține că speră să exploreze dacă și alte forme de chimioterapie cauzează probleme cognitive prin același mecanism și dacă medicamentele ar putea fi reproiectate nu numai pentru a trata creierul chimio, ci și pentru a-l preveni.

Același efect de ”creier chimio” a fost descoperit și în cazul pacienților care au avut infecții cu SARS-CoV-2, potrivit unei lucrări publicate la începutul anului, în revista Cell, de către cercetătorii de la Universitatea Stanford. În cazurile de long Covid, pacienții au rămas cu o ”ceață pe creier”, asemănătoare cu leziunile cerebrale observate la persoanele care suferă de ”creier chimio”.

Vezi și: Creierul, afectat de anticorpii produși de COVID, nu de virusul direct: Atac asupra celulelor care căptușesc vasele de sânge ale creierului. Duce la inflamații și leziuni

Care sunt simptomele ”creierului chimio”

Semnele și simptomele ”creierului chimio” pot include:

- dezorganizare neobișnuită

- confuzie

- dificultate de concentrare

- dificultate în găsirea cuvântului potrivit

- dificultate în a învăța noi abilități

- dificultate în a face mai multe lucruri în același timp

- senzația de ceață mentală

- atenție reducă

- probleme de memorie pe termen scurt

- durată mai mare decât de obicei pentru finalizarea unor sarcini de rutină

- probleme cu memoria verbală, cum ar fi amintirea unei conversații

- probleme cu memoria vizuală, cum ar fi reamintirea unei imagini sau a unei liste de cuvinte, notează Mayo Clinic.

Dostarlimab, "singurul tratament eficient" care distruge cancerul 100%. Adina Croitoru: Acești pacienți nu mai au nevoie de operație, chimioterapie sau radioterapie

Adina Croitoru, medic primar oncologie medicală, ne-a vorbit despre Dostarlimab, noua speranță în medicina mondială.

"Legat de metastazele hepatice de cancer colorectal, ai impresia, cel puțin de afară, că imunoterapia nu a adus încă mare lucru. Dar sunt alte metode care au adus, pentru că dacă vorbim despre supraviețuire, aici sunt cele mai îndelungate în final. Ce este nou în tratamentul metastazelor hepatice de cancer colorectal?", a întrebat prof. dr. Irinel Popescu, realizatorul emisiunii Academia de Sănătate de la DC Medical.

"Pentru pacienții care nu depășesc 5% în cancerul de colon, cancerul colorectal metastatic, acei pacienți cu instabilitate micro-satelitară beneficiază de imuno-terapie. Și acești pacienți clar necesită acest tratament, deci e clar că tratamentele targhetate, inhibitorii de angiogeneză, asociați cu chimioterapia, nu au aceeași eficiență pentru acești pacienți, ca și tratamentele imune", a spus Adina Croitoru. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Opzelura, tratament revoluționar pentru vitiligo. Efecte vizibile în 24 de săptămâni

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel