Medicament pentru diabet, asociat cu malformații congenitate la băieți

Medicament diabet, afectiuni genitale la baieti. FOTO Pexels @ ZARA HAMDANE
Medicament pentru diabet, responsabil de defecte genitale la băieți. 

Medicamentul Metformin, utilizat pe scară largă pentru tratarea diabetului de tip 2, poate provoca defecte genitale la naștere (testicule nedeschise și probleme uretrale) copiii de sex masculin ai bărbaților care iau acest medicament, au descoperit cercetătorii, notează WebMD.

Astfel, administrarea acestui medicament a părut să afecteze spermatozoizii care se dezvoltă în timpul unei perioade critice înainte de conceperea unui copil de sex masculin. Copiii de sex feminin nu au fost afectați.

Studii anterioare au asociat diabetul cu probleme de fertilitate la bărbați, dar cel mai recent studiu este primul care arată că aceste probleme pot fi rezultatul tratamentului și nu al bolii în sine, potrivit cercetătorilor, ale căror concluzii au apărut, luni, în revista Annals of Internal Medicine.

Deoarece acesta este primul studiu care sugerează că utilizarea metforminului de către tată poate fi asociată cu defecte congenitale la copiii săi, ar fi ”devreme” să se facă orice modificări pe baza acestor date, spune Michael Eisenberg, medic, director al departamentului de medicină și chirurgie a reproducerii masculine la Stanford University School of Medicine din California și unul dintre cercetătorii care au realizat studiul.

Dieta și activitatea fizică, benefice pentru evitarea diabetului

Dacă și alte studii confirmă rezultatele, medicii ar putea începe să discute această posibilitate cu pacienții. Eisenberg a adăugat că o dietă nutritivă, exercițiile fizice și menținerea unei greutăți corporale sănătoase ”pot îmbunătăți sănătatea unui bărbat și probabil și fertilitatea acestuia”.

Pentru noul studiu, Eisenberg și colegii săi au analizat înregistrările dintr-o bază de date a tuturor celor 1,25 milioane de nașteri care au avut loc în Danemarca între 1997 și 2016. Baza de date a inclus informații despre defectele congenitale și despre prescripțiile de medicamente ale părinților.

Copiii au fost considerați expuși la un medicament pentru diabet dacă tatăl a completat una sau mai multe rețete pentru aceste medicamente în cele 3 luni anterioare concepției, când ar fi fost produs sperma fertilizatoare.

Analiza finală a inclus peste un milion de copii, dintre care aproximativ 7.000 au fost expuși la medicamente pentru diabet prin intermediul tatălui, iar aproximativ 36.000 au avut unul sau mai multe defecte congenitale majore.

În rândul celor aproape 1.500 de băieți ai căror tați luaseră metformină, au existat de 3,4 ori mai multe defecte congenitale majore ale organelor genitale și ale tractului urinar, potrivit cercetătorilor. Cercetătorii nu au găsit asocieri semnificative între defectele congenitale și utilizarea insulinei sau a medicamentelor pe bază de sulfoniluree.

Malformațiile nu au fost constatate la administrarea medicamentului înainte de momentul concepției 

De asemenea, cercetătorii nu au constatat un risc de malformații congenitale pentru copiii bărbaților cărora li s-a prescris metformină în anul anterior sau ulterior dezvoltării spermatozoizilor fertilizatori.

”Având în vedere prevalența utilizării metforminei ca terapie de primă linie pentru diabetul de tip 2, este nevoie urgentă de coroborarea acestor constatări”, scrie Germaine Buck Louis, doctor în epidemiologie reproductivă și perinatală, într-un editorial care însoțește articolul din revistă.

Louis, decanul Colegiului de Sănătate și Servicii Umane al Universității George Mason din Washington, DC, remarcă faptul că o limitare cheie a cercetării este lipsa de date cu privire la cât de mult au luat bărbații din studiu medicamentele care le-au fost prescrise. Cu toate acestea, precizează ea, medicii trebuie să ajute cuplurile care plănuiesc să aibă copii să cântărească riscurile și beneficiile ca tatăl să ia metformină mai degrabă decât un alt medicament, mai arată studiul.

Vezi și: Diabetul zaharat: simptome, diagnostic și tratament. Ce este INSULINA

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel