Medicament pentru cancer, posibil util în combaterea durerilor cronice cauzate de arsuri

Dureri, arsuri
Tratarea complicațiilor cauzate de arsuri, precum durerile cronice, ar putea avea un tratament. Este vorba de un medicament utilziat în terapia cancerului.

Noile cercetări arată cum arsurile de gradul doi provoacă dureri cronice greu de tratat, iar înțelegerea acestui lucru poate fi esențial pentru tratarea acestor complicații, frecvente în cazul veteranilor de război (în număr mai mare în SUA).

Această cercetare, publicată în Physiological Reports, sugerează că arsurile provoacă modificări ale neuronilor în mai multe părți a măduvei spinării, chiar departe de locul accidentării, care poate contribui la dureri cronice și alte complicații pe termen lung.

Arsurile de gradul doi afectează inițial doar straturile pielii, în special straturile superioare și cele de sub ele. Peste 11 milioane de persoane pe an în toată lumea suferă leziuni destul de severe pentru a necesita spitalizare și îngrijire de lungă durată.

Tratamentul arsurilor presupune, în mod normal, tratament localizat la locul arsurii, dar acest lucru nu abordează problemele pe care le poate provoca arsura în alte părți ale corpului, cum ar fi sistemul nervos central (creier și măduva spinării), care este crucial pentru tratarea completă a arsurii și a posibilelor complicații neurologice, cum ar fi durerea neuropatică.

Efecte în organism, departe de locul arsurii

Siraj Patwa și colegii săi de la Universitatea Yale și US Department of Veterans Affairs au studiat neuronii măduvei spinării într-un model de șoarece cu leziuni cauzate de arsură și au descoperit că lezarea pielii a afectat conexiunile structurale dintre neuroni. De asemenea, au identificat o moleculă importantă în această problemă numită PAK1, care este implicată cu reglarea acestor modificări ale măduvei spinării.

O descoperire interesantă din această lucrare a fost identificarea unui medicament clinic existent care vizează PAK1, numit Romidepsin, care este deja utilizat în tratamentul cancerului. O cale promițătoare de studiu este aceea de a „re-propune” acest medicament pentru a viza durerea cronică asociată cu leziunile de arsură.

Andrew Tan, autorul principal al studiului a spus: „Această cercetare are un potențial interesant de a oferi o nouă cale pentru accelerarea dezvoltării de noi tratamente pentru complicații de lungă durată care adesea sunt necesare în tratarea leziunilor cauzate de arsură. Un tratament care nu ar trata numai vătămarea acută, ci și complicațiile de lungă durată, ar putea avea un impact mare asupra tratamentului clinic al arsurilor, inclusiv veteranilor răniți pe câmpul de luptă.”

 

Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Dr. Doru Negru
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel