Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Pacienții cu un anumit tip de tumoare cerebrală ar putea fi tratați în curând cu un medicament oral cu țintă precisă, în loc să fie supuși la chimioterapie și radiații mai toxice, spun cercetătorii care raportează noi rezultate care ar putea schimba peisajul tratamentului.
Medicamentul experimental vorasidenib (Servier) este în așteptarea aprobării pentru utilizarea în cazul gliomelor care prezintă mutații în isocitrat dehidrogenază 1 și 2 (IDH1, IDH2).
Rezultatele studiului pivotal de fază 3 INDIGO arată că medicamentul a fost asociat cu o întârziere semnificativă a timpului până la progresia bolii în comparație cu placebo.
”Vorasidenib a fost asociat, de asemenea, cu un timp semnificativ mai lung până la următorul tratament, iar pacienții au tolerat în general bine medicamentul”, a raportat dr. Ingo K. Mellinghoff, de la Memorial Sloan Kettering Cancer Center, New York City, primul autor al studiului.
Rezultatele arată că ”tratamentul cu o terapie orală de medicină de precizie poate produce o reducere a riscului de progresie a tumorii cu 61%, ceea ce reprezintă, credem noi, un semn semnificativ de eficacitate care are potențialul de a schimba peisajul în această boală”, a mai spus Mellinghoff.
Studiul a fost publicat, duminică, în The New England Journal of Medicine, chiar în ziua în care a avut loc prezentarea sa în cadrul reuniunii anuala a Societății Americane de Oncologie Clinică (SAOC)
”Ceea ce tocmai ați auzit este un studiu care a fost bine făcut și bine gândit: să folosim o terapie orală, țintită, bine tolerată, pentru a vedea dacă putem amâna utilizarea chimioterapiei și a radiațiilor standard.
Rezultatele sunt destul de izbitoare și sunt foarte semnificative din punct de vedere statistic și, mai important, sunt foarte, foarte semnificative din punct de vedere clinic”, a comentat Glenn Lesser, expertul Societății Americane de Oncologie Clinică (SAOC), în cadrul evenimentului anual.
Vorasidenib este un inhibator oral al enzimelor IDH1 și IDH2, cu capacitatea de a traversa bariera hemato-encefalică.
Mutațiile în IDH1 sunt întâlnite în aproximativ 80% din gliomii de gradul 2, iar mutațiile IDH2 apar în aproximativ 4%.
”Mulți pacienți cu gliome IDH-mutante de gradul 2 sunt urmăriți inițial cu scanări IRM în serie, terapiile toxice fiind rezervate pentru utilizare după progresia bolii”, a precizat Mellinghoff, potrivit MedScape.
Studiul INDIGO a implicat 331 de pacienți cu gliom de gradul 2 cu mutații IDH, din 77 de centre din 10 țări din lume, respectiv din America de Nord, Europa și Orientul Mijlociu.
Pacienții au avut vârsta cuprinsă între 12 și 80 de ani și au avut oligodendrogliom sau astrocitom rezidual sau recurent de gradul 2 cu mutație IDH1 sau IDH2, cu boală măsurabilă fără evidențiere și fără tratament anterior pentru gliom (cu cea mai recentă intervenție chirurgicală între 1 și 5 ani înainte de randomizare).
Aceștia au fost eligibili pentru studiu dacă nu aveau nevoie imediată de chimioterapie și/sau radioterapie.
După stratificarea în funcție de statusul 1p/19q și dimensiunea inițială a tumorii, aceștia au fost repartizați aleatoriu pentru a primi fie vorasidenib 40 mg zilnic, fie placebo în cicluri de 28 de zile.
Timpul până la următoarea terapie a fost, de asemenea, semnificativ mai lung cu vorasidenib, cu o mediană încă neatinsă, comparativ cu 17,4 luni pentru placebo.
Rezultatele obținute în urma administrării acestui medicament au făcut ca vorasidenibul să primească statusul de ”fast-track” din partea FDA în luna martie.
În prezent, acesta se află într-un studiu de fază 1, în combinație cu pembrolizumab (Keytruda) la pacienții cu gliom de gradul 2/3, iar explorarea în continuare a medicamentului în combinație cu alți agenți este luată în considerare, mai notează MedScape.
În linii foarte mari, există trei tipuri de tumori cerebrale și anume:
- meningioame, care sunt tumori benigne
- glioblastoame, tumori mai agresive care apar doar în creier
- metastaze, arată Mayo Clinic.
Simptomatologia tumorilor cerebrale depinde de mărimea acestora, dar și de localizare.
Semnele și simptomele generale includ:
- durere de cap sau presiune la nivelul capului care se agravează dimineața
- dureri de cap care apar mai des și par mai severe
- dureri de cap care sunt uneori descrise ca dureri de cap de tensiune sau migrene
- greață sau vărsături
- probleme oculare, cum ar fi vedere încețoșată, vedere dublă sau pierderea vederii pe părțile laterale ale vederii
- pierderea senzației sau a mișcării unui braț sau a unui picior
- probleme cu echilibrul
- probleme de vorbire
- senzație de oboseală foarte accentuată
- confuzie în chestiuni cotidiene
- probleme de memorie
- dificultăți în a urma comenzi simple
- schimbări de personalitate sau de comportament
- convulsii, mai ales dacă nu există antecedente de convulsii
- probleme de auz
- amețeli sau senzația că lumea se învârte, numită și vertij
- senzația de foame foarte mare și creșterea în greutate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...