Medicament experimental, reduce eficient efectele adverse ale chimioterapiei

Medicament
Un medicament experimental reduce efectele adverse ale chimioterapiei asupra mușchiului inimii, fără a-i diminua proprietățile anti-cancer.

Medicamentul de chimioterapie utilizat în mod obișnuit, doxorubicină, poate deteriora mușchiul cardiac, în unele cazuri ducând la insuficiență cardiacă severă sau letală. Un nou studiu condus de cercetătorii de la Colegiul de Medicină „Albert Einstein” și care implică pești zebra și șoareci sugerează că medicamentul experimental BAI1 poate preveni deterioprările cardiace provocate de doxorubicina, fără a-i diminua proprietățile anti-cancer. Studiul a fost publicat online în revista Nature Cancer.

„Pe lângă furnizarea unei modalități de prevenire a cardiotoxicității induse de doxorubicină, un medicament precum BAI1 ar putea permite medicilor oncologi să folosească doxorubicină în doze cumulate mai mari și în combinații cu alte medicamente cardiotoxice pentru a trata cancerul mai eficient”, a declarat liderul de studiu Richard N. Kitsis, profesor de medicină și biologie celulară, director al Wilf Family Cardiovascular Research Institute at Einstein și cardiolog la Montefiore Health System.

Doxorubicină și afecțiuni cardiace

Incidența leziunilor cardiace cauzate de doxorubicină este cea mai mare dintre anumite grupuri de pacienți cu cancer: adulți în vârstă, în special cei cu boli cardiace preexistente sau factori de risc pentru boli de inimă; copii cu cancere greu de tratat precum sarcom, care necesită adesea doze mari de medicament; pacienții care primesc doze multiple din cauza cancerului recurent; și cei care au primit alte tratamente cardiotoxice, cum ar fi radioterapia.

În uz din 1974, se consideră că doxorubicina duce la pierderea celulelor musculare cardiace prin două căi de sinucidere celulare distincte: apoptoză și necroză. De multe ori se cunoaște că o proteină numită BAX joacă un rol în apoptoză. Într-un studiu din 2012 în cadrul lucrărilor Academiei Naționale de Științe, laboratorul Dr. Kitsis a descoperit că BAX duce, de asemenea, la necroză.

Dr. Kitsis a făcut echipă cu Evripidis Gavathiotis, doctor, profesor de biochimie și medicină la Einstein, pentru a căuta compuși care ar putea inhiba BAX. Dr. Gavathiotis, într-o lucrare din Nature din 2008, a definit modul în care BAX își schimbă forma pentru a se transforma dintr-o formă statică într-una letală, descoperind ulterior în laboratorul său activatori de molecule mici și inhibitori ai BAX. După cum s-a raportat în Nature Chemical Biology în 2019, cercetătorii au dezvoltat mai multe molecule mici, inclusiv BAI1, care se pot lega de BAX și pot bloca transformarea sa.

Protejarea mușchiului cardiac

"În noul nostru studiu, arătăm că BAI1 funcționează împiedicând BAX să se transforme în forma sa activă, letală", a spus Dr. Gavathiotis, co-lider al studiului. "Acest lucru oprește BAX de a trece de la citoplasmă în mitocondrie - centralele celulelor - unde BAX activează atât apoptoza cât și necroza."

Cercetătorii au folosit pești zebra și șoareci pentru a testa dacă BAI1 poate proteja inima împotriva doxorubicinei. Administrarea de doxorubicină singură la animale a dus la apoptoză și necroză și a provocat leziuni cardiace. Dar animalele nu au prezentat cardiotoxicitate atunci când doxorubicina și BAI1 au fost administrate simultan. BAI1, de asemenea, nu a afectat capacitatea doxorubicinei de a ucide celulele canceroase la modelele de șoarece de cancer mamar și leucemie mieloidă acută.

Inhibitorul BAX poate avea, de asemenea, aplicații mai largi. „Nu se știe încă, dar afectările cardiace rezultate din unele alte terapii pentru cancer sunt, de asemenea, probabil dependente de BAX și, prin urmare, pot fi prevenite și de BAI1”, a declarat primul autor Dulguun Amgalan, doctor, coleg postdoctoral în Dr. Laboratorul lui Kitsis. "BAI1 poate fi, de asemenea, capabil să reducă leziunile tisulare cauzate de atacul de cord și accidentul vascular cerebral, ambele ucidând celulele prin apoptoză și necroză."

Pe baza medicamentului prototip BAI1, cercetătorii continuă să lucreze la dezvoltarea inhibitorilor BAX și intenționează să efectueze studii preclinice de siguranță pentru a permite testarea în studiile umane.

 

Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel