Această metodă simplă ne ajută să...
Un cunoscut chirurg bucureștean analizează rezultatele de până acum ale uriașei simulări SEISM 2018 - exercițiul de simulare a unui cutremur major, în România. Oficialii au anunțat că, până în această dimineață, conform scenariului, am fi avut peste 3.000 de persoane decedate, 5.200 de persoane rănite și 27 de spitale ar fi fost distruse sau distruse parțial.
„Nu se spune nimic despre ce se întâmplă cu personalul și pacienții", atrage atenția dr. Marian Stamate.
Unde am duce pacienții? Și cu ce?
„S-a comunicat astfel: 5 spitale complet distruse de cutremur (care?!), 22 de spitale distruse parțial (care?!), 8 avariate însă funcționale (care?!). În total, 27 de spitale out of the game. Whaaaat?!!", își arată uimirea chirurgul bucureștean.
Medicul arată că simularea nu oferă și soluții reale pentru un astfel de scenariul terifiant.
„Nu se spune nimic despre ce se întâmplă cu personalul și pacienții aflați în acele momente în cele 27 de spitale, cum suplinești capacitatea de reacție și preluare a celor de 27 de unități (assets) dispărute, cum suplinești forța de muncă și expertiza dispărute în neant în acele 27 de spitale.....a, au venit 8 medici de la Timișoara, am înțeles. Bun... Aflăm, mai apoi, că se montează 2 posturi medicale avansate (ce sunt alea?) de la Tulcea și Cluj, la SUUB (Spitalul Universitar de Urgență București, n.r.). Whaaat?! Păi, SUUB chiar dacă nu pică, el este semi-nefuncțional și fără cutremur, darămite la un cataclism, devine nefuncțional aproape complet, din cauza structurii, organizării și construcției tip turn. Iar zona înconjurătoare....", arată dr. Marian Stamate, doctor în medicină și medic specialist ORL la Spitalul Clinic Colţea.
Nino-nino, la suprafață!
Chirurgul crede că mare simulare pare să fi fost, în fapt, doar o joacă cu sirenele pornite.
„Așadar, trăsnaie după trăsnaie. În loc să consolidam spitalele despre care știm că ne vor cauza cele mai mari probleme în caz de dezastru, binevoind să dispară din peisaj sau (în cazul în care nu pot fi consolidate) să le abandonăm, dinamităm și să construim altele earthquake-proof, noi ne jucăm de-a simularea și atât. În loc să analizăm utilizarea sistemului subteran de metrou în astfel de situații, inclusiv prin crearea unui tren sanitar subteran care să poată transporta bolnavii de la un spital ce are stație de metrou la altul similar, etc - noi stăm și ne jucăm de-a nino-nino la suprafață", notează Marian Stamate, pe pagina sa de Facebook.
De la ce ne-au deturnat atenția?
Mai mult, medicul spune că nici măcar nu au fost explorate alternativele viabile în caz de dezastru.
„În loc să facem metrou la Otopeni care să ne ajute inclusiv cu evacuarea in numbers cu trenul sanitar a pacienților pe care sistemul românesc nu îi poate salva, noi ne vâjâim cu elicopterul de câte un pacient, care să nu fie nici ăla gras sau prea înalt, că nu încape! În loc să demarăm programe consistente de educație a populației în caz de cutremur și/sau alte catastrofe gen Japan-like, noi facem rating la tembelizor. În loc să antrenăm personalul medical din spitale pentru orice catastrofă imaginabilă, noi îi trecem pe listele de dispăruți cu tot cu spitalele lor, așa ...cu seninătate. În loc să trimitem salvatorii să fie antrenați în condiții reale, fiecare după specificul muncii lui, noi îi plimbăm în uniforme frumoase și cu televiziunile după ei... la Colectiv s-a văzut ce eficiență real-time and real-event au avut toate sistemele. Cum ziceam: simularea de a gândi. Atât. A! Și deturnarea atenției. De la ce? Nu știu..."
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Trei factori de risc majori duc la...