Acest medicament reduce semnificativ...
Conf.dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de urgență, spune că literioza, boala dată de infecția cu bacteria Listeria monocytogenes, a provocat în ultimii ani „9 decese iar alte 47 de persoane au fost infectate". Mai multe produse comercializate în supermarket au fost depistate cu probleme!
„România a mai fost notificată privind prezența produselor congelate suspectate de a fi contaminate cu Listeria monocytogenes", arată medicul făcând referire la ultimele două aunțuri postate pe site-ul ANSVSA prin care Carrefour România atrăgea atenția că retrage un lot de salată de humus și 3 loturi de salată cu icre de crap și ceapă infestate cu periculoasa bacterie.
Ce trebuie să știți:
1. Listeria este o bacterie rezistentă la refrigerare (2-8ºC ) ce se poate dezvolta în multe alimente;
2. Poate intra cu ușurință în lanțul nostru alimentar mai ales că sursele de Listeria includ omul, majoritatea animalelor, solul, vegetația și canalizările;
3. Gravidele au cel mai mare risc de infecție (de 20 de ori mai mare decât ceilalți adulți, 1 din 3 cazuri de infecție apar la viitoarele mămici) iar bacteria traversează placenta și ajunge la făt ducând la numeroase complicații ale sarcinii;
4. La adulți infecția poate fi cu ușurință trecută cu vederea sau neglijată întrucât simptomele sunt minore sau ușoare ( asemănătoare gripei, digestive sau infecții de tract urinar), dar...
5. În sarcină poate provoca avort, naștere prematură, greutate mică la naștere și numeroase complicații (respiratorii, neurologice, orbire, retard) mergâng până la deces;
6. Pacienții cu imunitate scăzută precum și cei cu afecțiuni oncologice, cei cu transplant sau corticoterapie pot dezvolta complicații serioase neurologice sau pulmonare: meningită, encefalită sau pneumonie;
7. Suspiciunea diagnosticului la gravide e legată de apariția febrei, durerilor de cap însoțite de mialgii, artralgii, dureri lombare (mai ales în semestrul al treilea). Diagnosticul de certitudine al infecțiilor listeriene se bazează pe izolarea germenului în cultura din sânge, lichid amniotic și LCR.
Medicul ne sfătuiește să reținem că:
1.Căldura distuge bacteria, refrigerarea nu!
2. Se poate dezvolta în mâncarea din frigider.
3. Există teste-diagnostic (bine de făcut înainte de sarcină).
4. Poate fi tratată prin admnistrarea de antibiotice.
Pentru a reduce riscul de infecție:
1. Evitați alimentele gata preparate reci.
2. Atenție la alimentele cu risc: carnea insuficient gătită, salatele preambalate și înghețata depozitată/ transportată necorespunzător(snu foarte înghețată").
3. Respectați regulile de igienă individuală (!!! Spălatul corect pe mâini este esențial)
4. Gătiți bine orice preparat.
5. Dacă utilizați cuptorul cu microunde asigurați-vă că mâncarea este complet încălzită (inclusiv în centrul farfuriei, dacă le puneți la microunde).
6. Depozitați separat în frigider alimentele gătite de cele negătite/crude astfel încât să nu vină în contact unele cu altele.
7. Niciodată NU consumați alimente la care aveți dubii privind prepararea, conservarea sau valabilitatea.
Scurtă istorie:
1. Bacteria e denumită după medicul englez Joseph Lyster, părintele chirurgiei moderne, ce a promovat utilizarea antisepticelor în vederea reducerii riscului de infecții.
2. Doar din 1980 se cunoaște faptul că poate fi transmisă oamenilor prin alimente.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Acest medicament reduce semnificativ...
Scorțișoara, un condiment popular...
Cele 6 semne care prevestesc moartea:...
"Dacă românul din străinătate poate...
O aromă aparte te poate ajuta să ai...
Ce nu știai despre gudron, substanța...
Aceasta este grupa de risc cea mai...