Medic ATI, REVOLTAT de „dezvăluirile” de la Sibiu: „S-a depășit orice limită! Astfel de anonimi să își asume acuzațiile!”

Pacient
Dr Laura Zarafin, un medic primar ATI care de un an de zile luptă fără oprire pentru viața pacienților cu forme grave de COVID-19, este revoltată de acuzațiile aduse de un presupus angajat din sistemul sanitar de la Sibiu. „Când faci astfel de acuzații, ești obligat să o faci cu ARGUMENTE FOARTE SOLIDE”, explică aceasta. Redăm opinia ei integral: 

„Știre tv „acuzații grave, pacienti sedați și intubați când starea lor s-a agravat, fiind legați de pat.

Acum, am mai citit tot felul de idioțenii despre cum medicii ATI folosesc esmeron... citez „ca să ucidă”. 

Am încercat din răsputeri să nu dau importanță, gândindu-mă că e greu să explici unora ce nu sunt în specialitate. 

Și, totuși, s-a depășit orice limită în goana după senzațional așa că precizez câteva lucruri: 

- intubația orotraheală are indicații extrem de clare din punct de vedere medical (clinice, dar și pe snaliza gazelor sanguine) și am înțeles cu toții că în COVID 19 momentul în care intubezi un pacient trebuie întârziat pe cât posibil, dar nu e posibil când hipoxemia severă / oboseala poate duce la suferința tuturor organelor vitale;

- există mai multe moduri de ventilație mecanică invazivă, unele doar suplimentează eforturile proprii ale pacientului, altele sunt controlate. Cele în care eforturile respiratorii proprii sunt declanșatorul unei „suplimentări”, astfel încât să obținem o valoare acceptabilă a oxigenării sunt moduri „asistate” și necesită în general o foarte bună cooperare din partea pacientului. Din păcate, nu sunt foarte mulți pacienți cu forme critice de COVID- 19 care să fie cooperanți (acest virus dă și afectare neurologică cu agitatie extremă la foarte mulți oameni).

Din acest moment, începe așa numită „luptă cu ventilatorul” a pacientului care poate duce la agravarea stării acestuia și la accentuarea hipoxemiei cu scăderea saturației în oxigen din sângele periferic și a presiunii arteriale o oxigenului, dar și la apariția leziunilor pulmonare suplimentare. 

Este momentul în care nu poți face altceva decât să sedezi și să curarizezi pacientul. Nu este un tratament „inuman”, este, dimpotrivă, o modalitate de a ține valorile oxigenului și ale CO2-ului în limite cât de cât apropiate de valorile normale, astfel încât să nu apară disfuncțiile multiple de organ. 

De final nu pot decât să îmi exprim indignarea în fața unor astfel de acuzații apărute în spațiul public, făcute de ziși „oameni de bine”, care își doresc anonimatul..citez „de frică”.

Nu, când faci astfel de acuzații, ești obligat să o faci cu ARGUMENTE FOARTE SOLIDE, altfel nu faci decât să inflamezi opinia publică și să faci rău, sădind în mintea oamenilor fără cunoștințe solide frica și ura. 

Astfel de „anonimi” ar fi bine să își asume integral și cu argumente medicale afirmațiile de acest gen, care pot duce, fie și indirect, la decesele ce ar putea fi evitate (oameni ce nu se mai adresează medicilor de frică că suntem criminali). 

#pricepuțilatoate”, a scris, dr Laura Zarafin, medic primar ATI de la Spitalul Clinic Colentina, care este spital COVID-19, pe pagina sa de Facebook. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel