Industria farmaceutică europeană, în pericol de a se muta în SUA din cauza tarifelor impuse de Trump. Ce se întâmplă cu pacienții

industria farmaceutica - FOTO: Freepik
Medicamentele s-ar putea scumpi sau chiar dispărea. Milioane de europeni, în pericol.

Companiile farmaceutice europene trag un semnal de alarmă: tarifele impuse de președintele american Donald Trump ar putea pune capăt unei ere de inovație în Europa, forțând gigantii industriei să își mute producția în Statele Unite. Ce efect va avea asupra pacienților care sunt dependenți de medicamente.

Companiile farmaceutice europene avertizează că tarifele impuse de Trump ar accelera mutarea industriei către Statele Unite. La o întâlnire care a avut loc marți, companiile farmaceutice europene au avertizat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, că tarifele impuse de SUA vor accelera migrarea industriei către Statele Unite, transmite Reuters.

În cadrul întâlnirii, lobby-ul farmaceutic european EFPIA, care include giganți precum Bayer, Novartis și Novo Nordisk, a solicitat Comisiei Europene să ia măsuri "rapide și radicale" pentru a evita riscul unui exod al companiilor din Europa.

Tarife separate pentru sectorul farmaceutic

Deși produsele farmaceutice au fost exceptate de la tarifele generale impuse de președintele american Donald Trump săptămâna trecută, acesta a menționat că va impune tarife separate pentru sectorul farmaceutic. EFPIA a subliniat că Uniunea Europeană trebuie să își modifice cadrul legislativ pentru a-l face mai favorabil inovațiilor și pentru a întări protecția proprietății intelectuale în sectorul farmaceutic european.

Cererea de reforme ale legislației europene

EFPIA a avertizat în repetate rânduri că sectorul farmaceutic european riscă să piardă teren în fața concurenței crescute din partea SUA, Chinei și a piețelor emergente, dacă Uniunea Europeană nu va modifica legislația propusă pentru reglementarea acestui sector.

"Acum, cu adăugarea tarifelor, nu există niciun stimulent pentru a investi în UE și există factori semnificativi care încurajează relocarea în SUA", a declarat EFPIA.

Impactul asupra lanțurilor de aprovizionare și al exporturilor

Europa și Statele Unite au lanțuri de aprovizionare interconectate pentru medicamente, iar SUA depind parțial de produsele farmaceutice produse în Europa, care aduc sute de miliarde de dolari în venituri. Conform celor mai recente date Eurostat, exporturile de produse farmaceutice și medicale ale UE către SUA au totalizat aproximativ 90 de miliarde de euro (97,05 miliarde de dolari) în 2023.

Expansiunea companiilor farmaceutice în Statele Unite

Recent, giganții farmaceutici europeni au început să-și extindă facilitățile de producție în Statele Unite. În 2021, vânzările de produse farmaceutice în America de Nord au reprezentat aproape 50% din vânzările mondiale, comparativ cu aproape 25% pentru Europa, conform EFPIA.

Contramăsurile propuse de Comisia Europeană

Pe 6 aprilie 2025, Comisia Europeană a propus tarife de 25% pe o gamă largă de produse americane, inclusiv soia, nuci și motociclete, ca răspuns la noile tarife impuse de Statele Unite.

Mutarea industriei farmaceutice din Europa în SUA nu ar aduce doar schimbări economice majore, ci ar putea avea și un impact negativ asupra accesului pacienților europeni la medicamente inovatoare și accesibile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel