Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...
Într-un studiu apărut astăzi în Journal of Infectious Diseases (link direct studiu), cercetătorii de la University of Central Florida au descoperit că măștile faciale reduc cu mai mult de jumătate distanța pe care agenții patogeni aeropurtați ar putea parcurge atunci când borbim sau tușim, în comparație cu a nu poartă o mască.
Descoperirile sunt importante deoarece agenții patogeni virali transportați în aer, cum ar fi SARS-CoV-2, pot fi încapsulați și transmiși prin picături lichide și aerosoli formați în timpul funcțiilor respiratorii umane, cum ar fi vorbirea și tusea.
Cunoașterea modalităților de reducere a acestei distanțe de transmisie poate ajuta la menținerea oamenilor în siguranță și poate ajuta la gestionarea răspunsurilor la pandemii, cum ar fi cea dată de COVD-19, care a dus la infecții la scară globală, supraîncărcări ale sistemului de sănătate și daune economice.
Aceste răspunsuri ar putea include relaxarea unor reguli de distanțare socială atunci când sunt purtate măști, notează cercetătorii.
„Cercetarea noastră aduce dovezi clare și îndrumări că distanța de un metru cu acoperirea feței este mai bună decât cea de 2 metri fără acoperirea feței cu o mască”, spune coautorul studiului Kareem Ahmed, profesor asociat la Departamentul de Inginerie Mecanică și Aerospațială al UCF.
Folosind instrumente de diagnostic utilizate în mod obișnuit pentru înțelegerea modului în care fluidele se mișcă prin aer, cercetătorii au măsurat distanța în toate direcțiile pe care picăturile și aerosolii o parcurg de la oamenii care oamenii vorbesc și tusesc, atunci când poartă diferite tipuri de măști și când nu.
La studiu au participat 14 persoane, 11 bărbați și 3 femei, cu vârste cuprinse între 21 și 31 de ani.
Cercetătorii au descoperit că o acoperire a feței din cârpă a redus emisiile în toate direcțiile la aproximativ 60 de centimetri, în comparație cu 120 de centimetri de emisii produse atunci când tușim sau vorbim fără mască.
Reducerea a fost și mai mare atunci când purtăm o mască chirurgicală. Mai exact, aceasta a redus distanța parcursă de emisiile din tuse și vorbire la doar aproximativ 15 centimetri!
Cercetătorii au avut ideea studiului din cercetarea pe care o fac asupra propulsiei cu reacție. „Principiile sunt aceleași”, spune Ahmed. „Tusea și vorbirea noastră sunt niște penuri de propulsie epuizate”.
Studiul face parte din efortul general al cercetătorilor de a controla transmiterea bolilor prin aer, inclusiv prin intermediul ingredientelor alimentare, o mai bună înțelegere a factorilor legați de a fi un super-răspânditor; și modelarea transmiterii bolilor prin aer în sălile de clasă de la școală.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...
Radiografiile și radiațiile din...
De ce să apelezi la medicamente...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
O substanță chimică nou identificată...
Acesta este semnul cancerului...