Masca de protecție ne poate proteja de alergii: explicațiile unui medic

Masca, restricții
Masca de protecție se pare că mai are și un alt rol, în afară de a ne proteja de infecția Covid. Se pare că ne oferă protecție și împotriva alergiilor. Un medic a explicat cum e posibil. 

Chiar dacă numărul infecțiilor a scăzut și nu mai este obligatorie purtarea măștii în aer liber, aceasta continuă să fie utilă în anumite situații. Mai precis, persoanele alergice ar putea să se bucure de protecție, purtând mască. 

Medicul ORL Ioana Vodă a explicat la Antena 3 cât ne protejează de fapt masca de anumite alergii.

„Nu numai că masca era bună, ci este foarte bună. În anul trecut de pandemie, ca și anul acesta am avut mai puțini pacienți pe care îi cunoșteam ca fiind alergici la polenuri sau la aeroalergeni, la acarieni, chiar și la mucegaiuri, însă cu purtarea măștii au fost mult mai puțini. Această afecțiune cronică nu ne face viața deloc ușoară, cu nasul înfundat este greu să trăiești.

În spațiile închise trebuie să o purtăm de frica acestei infecții virale cu Sars-CoV-2. În spațiile deschise, dacă știm că suntem alergici la polenuri, putem să o purtăm și să facem celebrele spălături nazale mai frecvent. Putem să scăpăm, totuși, luând medicație înainte, profilactică. Să nu uităm că dacă știm la ce suntem alergici, putem să facem o profilaxie corectă.

Asta înseamnă că, cu două săptămâni înainte de sezonul respectivei polenizări, aproximativ, pentru că deja sezoanele s-au schimbat, vara nu mai este vară, primăvara nu prea a fost primăvară.

Ploaia îi ajută pe cei alergici, deoarece spală polenurile și ne simțim oricum mult mai bine. Uscatul nu ne face bine, pentru că atunci vânturile uscate plimbă mai repede particulele foarte fine de polen și avem simptome mult mai puternice, chiar și oculare, nu numai cele nazale.

Spălăturile nazale și luarea unui antialergic oral sunt foarte sănătoase și ajungem să intrăm în sezonul de polen la care știm că suntem alergici cu un nivel de histamină și cu imunitatea dată puțin mai jos, astfel încât să nu ajungem să facem crize. Ăsta este target-ul nostru: să nu facem crize cu nas înfundat, cu strănuturi multiple, cu ochii umflași sau roșii.

Pe perioada alergiei și a sezonului, creștem antialergicul oral, facem spălături multiple, eventual punem picături de nas dacă este cazul. De multe ori, un tratament oral corect nu mai permite punerea picăturilor de nas și atunci scăpăm și de dependențele de picături”, a explicat medicul.

Potrivit acesteia, spălăturile nazale se pot face în mai multe feluri. „Părinții fac spălături nazale la nou-născuți cu ser fiziologic, cu seringa sau cu tot felul de device-uri. Există și filmulețe care ne învață cum să spălăm corect nasul. Important este să introducem suficient ser fiziologic, apă de mare, indiferent cum se numesc sau de care sunt.

Dacă ne facem noi spălături ca la bunica, cu apă sărată, un litru de apă fiartă și o lingură de sare, pe care o păstrăm într-o sticlă. Dacă nu avem posibilități și totuși ne simțim rău, putem să ne introducem direct apă în nas. Facem o spălătură la chiuvetă și tot este mai bine decât să păstrăm o zi întreagă polenul în nas. Corect este de două ori pe zi, dimineața și seara.

Cred că mulți o să păstrăm masca de protecție, mai ales dacă știm că nu ne este bine”, a spus medicul ORL Ioana Vodă, la „Sfat de Sănătate”, de la Antena 3.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel