Masca de protecție și spălarea repetată. Prof dr Olga Simionescu: Nu e lenjerie intimă!

Mască
Prof dr Olga Simionescu pledează, într-o postare pe Facebook, pentru folosirea măștii chirurgicale ”pentru multe luni de acum înainte”.

COVID-19. Prof dr Olga Simionescu scrie, într-o postare pe Facebook, în jurnalul de pandemie pe care-l ține, că este adepta ideii folosirii măștii de protecție în următoarea perioadă. Aceasta dezaprobă spălarea măștii subliniind că ”dacă cineva atinge o mască folosită se expune unui risc de infecții virale sau bacteriene, unele mai grave decat SARS-Co-V2”.

Un fragment din postarea specialistei:  

”Pledez pentru folosirea măștii chirurgicale pentru multe luni de acum înainte. Masca trebuie să fie corect aplicată, să acopere gura și nasul și va trebui aruncată după maximum două ore de utilizare. Nu sunt de acord cu spălarea ei repetată, că nu e lenjerie intimă și nu suntem în secolul XIV (nu că nu mi-ar fi plăcut să zbor acu' direct în Renașterea italiană; te voi iubi, mereu, Italia, și nu doar pentru etnogeneza poporului român!).

Este, așadar, imperativ, că aceste măști, odată folosite, să fie depozitate în containere cu regim special, marcate că atare (culoarea galbenă obligatorie epidemiologic pentru contaminate)! Aruncarea lor în dispozitivele de gunoi comun reprezintă un real pericol pentru noi toți! Dacă cineva atinge o masca folosită, se expune unui risc de infecții virale sau bacteriene, unele mai grave decât SARS-Co-V2. Chiar dacă nu se văd cu ochiul liber, virusurile și bacteriile care au transmitere respiratorie și cutanata se găsesc din belșug la noi. Să nu uităm câtă tuberculoză este, și nu numai!

Masca chirurgicală ne conferă acum securitate în prevenție. Aplicată corect pe față unui purtător COVID-19, riscul de transmitere este de 5% pentru un primitor care nu poartă masca, și de 1.5% pentru un primitor care o poartă. Am întâlnit oameni care o tot ridică sau o pun sub nas, pe motiv că se sufocă. După un sfert de secol de când port măști chirurgicale multe ore, văzând că atunci când expirăm mi se abureau ochelarii măritori în intervențiile chirurgicale, înțeleg problema, însă mai știu că fixarea ei corectă pe nas rezolva impedimentul”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel