Acestea sunt problemele grave pe care...
Experiența noastră cu cumpărăturile s-a schimbat dramatic în ultimele luni din cauza COVID-19. Gătim acasă, iar cumpăratul alimentelor a fost singurul motiv de a ieși din casă pentru mulți dintre noi. Înarmați cu lista lungă de cumpărături și cu o mască de față, ne gândim ce altceva putem face ca să ne protejăm, dat fiind faptul că se știe că acest coronavirus rezistă ceva timp pe anumite suprafețe și te poți contamina. Sunt o soluție mănușile chirurgicale? Experții spun că nu, pentru că oferă un fals sentiment de siguranță când de fapt e ca și cum nu le-ai purta.
Recent, prof dr Alexandru Rafila spunea, la Digi24, că „din punctul său de vedere, mănușile nu trebuie să fie obligatorii (...) pentru că mănușile nu sunt recomandate nici măcar de Organizația Mondială a Sănătății întrucât creează acest fals sentiment de siguranță. Apoi, depinde cât le purtăm. Atingerea feței cu mănușile care sunt murdare, sunt contaminate, este la fel de periculoasă ca și atingerea feței cu mâinile murdare".
Dr Arefa Cassoobhoy, medic internist american, spune, într-un editorial pentru WebMD, că „dacă atingeți o suprafață contaminată, virusul se poate transfera pe mănușă la fel cum s-ar putea transfera pe degetele dvs., astfel încât nu există nicio protecție adăugată. Dacă vă atingeți gura sau nasul cu mănușa contaminată, puteți transmite virusul".
Și scoaterea mănușilor după cumpărături este un moment periculos, arată medicul, „deoarece puteți transfera cu ușurință orice germeni de pe mănuși pe mâini și pe față, dacă nu sunteți atenți. Realitatea este că ai un risc mult mai mare să iei coronavirusul din picăturile respiratorii ale unei persoane care vorbește în fața ta, decât dintr-un obiect pe care îl atingi la magazin - tocmai de aceea distanțarea fizică este atât de importantă. Pentru a vă proteja la magazinul alimentar, purtați o mască din pânză de față și păstrați o distanță minimă de 2 metri față de ceilalți",
Apoi, dacă porți mănuși nu înseamnă că-i protejezi pe ceilalți. „Pe măsură ce vă deplasați prin magazinul alimentar, mănușile se murdăresc de orice atingeți și puteți transfera aceste bacterii și viruși pe alte suprafețe sau produse - așa cum ar faceți și cu propriile degetele. Pentru a-i proteja pe ceilalți, e bine să atingeți cât mai puține lucruri este posibil într-un magazin. Nu ridicați un produs pentru ca apoi să-l puneți la loc. Atingeți doar ce vreți să cumpărați", mai spune Dr Arefa Cassoobhoy.
Mănușile au sens, însă, în spitale. „Mănușile medicale sunt destinate protecției atunci când vă aflați în situații de risc ridicat, cum ar fi dacă sunteți expus la lichide corporale precum sânge, mucoase, vărsături și urină. Mănușile protejează pacienții, îngrijitorii și personalul medical", a mai arătat aceasta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Acestea sunt problemele grave pe care...
Un studiu nou arată că procesul de...
Petele albe de pe unghii sunt adesea...
Medicul Cătălina Poiană a vorbit...
Adevărul despre sare. Greșeala pe...
Aproape 20% dintre medicii de familie...
Genele lungi și voluminoase au...