Manevra Heimlich, gestul salvator pe care oricine ar trebui să îl știe

Manevra Heimlich este un gest de prim ajutor necesar atunci când unei persoane i-a pătruns în căile respiratorii un corp străin - alimente sau obiecte - și se sufocă.

Un accident poate interveni oricând şi ar trebui să fim pregătiţi pentru a acorda un minim de ajutor. Vi s-a întâmplat să vă înecaţi în timpul mesei? Probabil că nu doar o dată. Însă prea puţini dintre noi ştiu ce trebuie să facă atunci când cineva se îneacă, iar acest lucru îi pune viaţa în pericol!

Manevra Heimlich este aceea pe care trebuie să o executăm atunci când unei persoane i-a pătruns, în laringe/ trahee, un corp străin (alimente, obiecte etc.) și se sufocă.

Semne ale sufocării

Observăm că persoana respectivă se sufocă după următoarele manifestări:

– Nu mai poate respira, nu poate tuși și nu poate vorbi;

– Se așaza într-o poziție de forțare a mușchilor respiratori, aplecat în față;

– Chipul i se înroșește inițial și devine panicat;

– Culoarea pielii se modifică spre albastru.

Aceste modificări apar într-un timp foarte scurt și sunt cauzate de privarea de oxigen a organismului.

Manevra Heimlich, explicată pas cu pas

Manevra Heimlich poate ajuta la scoaterea obiectului sau a mâncării.

Colonel medic asistent universitar dr. Bogdan Teuşdea, medic primar ATI, șeful Unităţii Primiri Urgenţe din Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central "Dr. Carol Davila", prezintă paşii care trebuie urmaţi pentru a reacţiona prompt în cazul unui astfel de incident care se poatre transforma într-o tragedie.

„Așezați pacientul în picioare și cu fața spre el, în regiunea dintre spete aplicați cinci lovituri cu palma, pacientul fiind puțin aplecat. După fiecare lovitură, îl observați, vedeți dacă e mai bine, dacă a scuipat corpul străin. Dacă nu l-a scuipat nici atunci, treceți la manevra Heimlich”, spune dr. Teușdea.

Medicul adaugă: „Puneți un pumn în regiunea stomacului, în partea de sus a abdomenului și apăsați de cinci ori la rând, încercând să ridicați pacientul de la pământ. Dacă puteți, dacă nu important este ca presiunea să fie cât mai bruscă, să crească presiunea toracică stfel încât corpul străin să iasă din căile aeriene.”

Dacă pacientul nu își revine nici după această manevră, se trece la resuscitare cardio-respiratorie. 

Este important ca persoana care acordă primul ajutor să nu își piardă calmul. „Dacă dumneavostră deveniți agitat, și persoana pe care încercați să o salvați va deveni agitată. Deci, nu uitați, calmul este foarte important în astfel de situații!”, subliniază medicul.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

academia de sanatate
  LIVE
Importanța testelor genetice. Conf. univ. dr. Viorica Rădoi, la Academia de Sănătate
AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel