Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Malaria ar putea fi eradicată până în 2050. Experți în domeniul sănătății
09 sep, 19:14
Malaria, una dintre cele mai vechi și mortale boli din lume, care se transmite prin înțepătura unui țânțar Anopheles, ar putea fi eradicată până în 2050, se arată într-un raport publicat duminică în prestigioasa revistă The Lancet, redactat de 41 de specialiști în domeniul sănătății.
Țânțarii transmit febra Dengue

Noul raport contrazice concluziile unor cercetări privind malaria publicate luna trecută de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și experții au cerut organizației ONU să nu se îndepărteze de acest „obiectiv de proporții epice", relatează Reuters.

Pentru a atinge acest obiectiv, este nevoie ca guvernele, oamenii de știință și liderii din domeniul sănătății publice să aloce mai mulți bani și inovație în lupta împotriva bolii și a țânțarilor care o răspândesc, se arată în raport, precizând că este nevoie de „ambiție, angajament și parteneriat mai mult ca niciodată".

„De prea mult timp, eradicarea malariei a fost un vis îndepărtat, dar acum avem dovezi că malaria poate și ar trebui să fie eradicată până în 2050", a declarat Richard Feachem, directorul Global Health Group de la Universitatea din California, San Francisco, care a condus un studiu privind eradicarea malariei comandat de revista medicală The Lancet.

„Trebuie să ne propunem obiective ambițioase și să ne angajăm în acțiuni îndrăznețe necesare pentru a le satisface", a adăugat el, conform Agerpres.

Documentul a fost publicat la câteva săptămâni după ce OMS a dat publicității propriul raport despre eradicarea malariei, concluzionând că eradicarea nu poate fi realizată în curând și că stabilirea de obiective nerealiste cu costuri și obiective necunoscute ar putea conduce la „frustrare și reacții negative".

Cum se poate face reducerea numărului de îmbolnăviri

Circa 219 milioane de persoane s-au îmbolnăvit de malarie în 2017, dintre care 435.000 au murit - marea majoritate bebeluși și copii din cele mai sărace regiuni din Africa. Din cauza modului de răspândire, jumătate din populația lumii este încă în pericol de a contracta boala și, la nivel global, malaria ucide un copil la fiecare două minute.

Pentru a eradica boala până în 2050, autorii raportului au propus trei modalități de reducere a numărului de îmbolnăviri.

Instrumentele existente de combatere a malariei - plasele anti-țânțari, medicamentele și insecticidele - ar trebui utilizate mai inteligent, se arată în raport, care afirmă că ar trebui dezvoltate noi instrumente, precum vaccinurile. În al treilea rând, guvernele atât din țările afectate de malarie, cât și în cele care nu sunt afectate de boală, trebuie să crească investițiile cu aproximativ două miliarde de dolari pe an pentru a accelera progresul.

Martin Edlund, șeful grupului de campanie „Malaria No More", a declarat că lumea ar trebui să facă tot posibilul pentru eradicarea bolii: „Dacă ne dublăm eforturile de a pune capăt malariei, lumea va avea beneficii sociale, umanitare și economice enorme, și milioane de oameni vor fi salvați de la o moarte inutilă în urma mușcăturilor de țânțari", a spus el într-un comunicat.


Ştiri Recomandate

Creier activ: cum să-ți menții creierul tânăr și la vârste înaintate
Fibroza chistică: boala genetică poate da simptome și purtătorilor, care nu fac boala
Acneea și depresia, conexiune stranie care durează doar câțiva ani
5 lucruri pe care orice femeie ar trebui să le știe despre cancerul ovarian
Produse din plante care interacționează cu medicamentele. Ce să eviți
Rujeolă în copilărie, risc crescut pentru o boală pulmonară cumplită la vârstă adultă
Comentarii