Lumina, soluția salvatoare când vine vorba de viața unei proteine?

Teste
Cercetătorii au creat o nouă tehnică care folosește lumina ca să controleze durata de viață a unei proteine din interiorul celulei.

Lumina, proteine. Metoda creată cu ajutorul luminii le va permite oamenilor de știință să observe mai bine modul în care proteinele contribuie la sănătate și boli. Cercetarea este coordonată de profesorul de biochimie al Universității din Illinois, Kai Zhang. "Folosind lumina, o metodă numită optogenetică, este o modalitate mai eficientă, nonoxică, de a controla nivelurile de proteine, a spus Zhang. În abordările optogenetice anterioare, oamenii de știință au modificat proteine specifice, astfel încât strălucirea unei lumini pe celulă a făcut ca proteinele să se descompună", adaugă Zhang, potrivit sciencedaily. Echipa de cercetare susține că tehnica ar putea avea aplicații în cancer.

Autorii studiului explică cum proteinele sunt activate în celule în moduri diferite. "Noua tehnică a echipei, numită GLIMPSe, implică atașarea unei secvențe peptide scurte, numită degron, la proteina țintă care semnalează celula să o degradeze. Lumina declanșează celula pentru a elimina degronul, salvând astfel proteina de degradare. Această tehnică permite oamenilor de știință să studieze ce se întâmplă atunci când o proteină este prezentă sau absentă în celulă sau când este prezentă la niveluri inferioare și superioare", potrivit sursei citate.

"Am văzut stabilizarea proteinelor în termen de 30 de minute de la utilizarea luminii. (...) Una dintre limitările acestui sistem este că, odată ce proteina este salvată, nu mai avem capacitatea de a controla nivelurile sale. (...) În cele din urmă, celula va degrada proteina", explică Zhang. Cercetătorii caută noi tehnici pentru a-si extinde controlul și pentru a stabiliza proteinele după salvarea optogenetică.

Studiul, publicat în ACS Synthetic Biology, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cum au fost afectați diabeticii de COVID. Ce s-a aflat abia acum

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel