Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Lumina, soluția salvatoare când vine vorba de viața unei proteine?
04 noi, 22:45
Cercetătorii au creat o nouă tehnică care folosește lumina ca să controleze durata de viață a unei proteine din interiorul celulei.
Teste

Lumina, proteine. Metoda creată cu ajutorul luminii le va permite oamenilor de știință să observe mai bine modul în care proteinele contribuie la sănătate și boli. Cercetarea este coordonată de profesorul de biochimie al Universității din Illinois, Kai Zhang. "Folosind lumina, o metodă numită optogenetică, este o modalitate mai eficientă, nonoxică, de a controla nivelurile de proteine, a spus Zhang. În abordările optogenetice anterioare, oamenii de știință au modificat proteine specifice, astfel încât strălucirea unei lumini pe celulă a făcut ca proteinele să se descompună", adaugă Zhang, potrivit sciencedaily. Echipa de cercetare susține că tehnica ar putea avea aplicații în cancer.

Autorii studiului explică cum proteinele sunt activate în celule în moduri diferite. "Noua tehnică a echipei, numită GLIMPSe, implică atașarea unei secvențe peptide scurte, numită degron, la proteina țintă care semnalează celula să o degradeze. Lumina declanșează celula pentru a elimina degronul, salvând astfel proteina de degradare. Această tehnică permite oamenilor de știință să studieze ce se întâmplă atunci când o proteină este prezentă sau absentă în celulă sau când este prezentă la niveluri inferioare și superioare", potrivit sursei citate.

"Am văzut stabilizarea proteinelor în termen de 30 de minute de la utilizarea luminii. (...) Una dintre limitările acestui sistem este că, odată ce proteina este salvată, nu mai avem capacitatea de a controla nivelurile sale. (...) În cele din urmă, celula va degrada proteina", explică Zhang. Cercetătorii caută noi tehnici pentru a-si extinde controlul și pentru a stabiliza proteinele după salvarea optogenetică.

Studiul, publicat în ACS Synthetic Biology, AICI.


Ştiri Recomandate

ANT despre transplant: Funcţionează cu succes doar în câteva unităţi sanitare
Demență, programul care îmbunătățește viața celor cu Alzheimer prin artă
Secția de Psihiatrie a Spitalului Județean Slatina, evacuată din cauza unor scurgeri de gaze
Mai multe restricții publice privind alcoolul, mai puține decese prin cancer
Aparat de Chirurgie laparoscopică la Spitalul din Dej
Exercițiile fizice: cum pot influența nivelul de oxigen din sânge
Depresia acută, cum o recunoști și cât este de periculoasă
Oameni izolați în case din cauza rujeolei, în Samoa
Comentarii