Lucrul VITAL pe care un părintre trebuie să-l facă când ajunge cu copilul la spital. Dr. Mihai Craiu: Este dreptul dumneavoastră!

Anumite probiotice sunt benefice pentru sugari
Cunoscutul medic pediatru Mihai Craiu spune ca orice părinte care ajunge la spital cu copil trebuie să facă următoarele lucruri, la care se adaugă unul VITAL la care are tot dreptul: 

Dr Mihai Craiu a explicat care sunt pașii pe care-i parcurge un părinte care ajunge cu copilul la spital

„Scenariu de părinte, acum în România...

Există una (sau mai multe) bucată copil bolnav. Cu febră, tuse și muci în nas.

Mergeți la spital/cameră de gardă/medic de familie, etc

Adica vă indepliniți, în mod responsabil, datoria de părinte și cetațean al urbei. Nu începeți aiurea să folosiți medicație fără recomandarea a unui profesionist în sănătate...

Și primiti o rețetă scrisă pe două pagini, conținând (înșir aleatoriu spicuind din ce vad zilnic):

a. Unul sau chiar două antibiotice, eventual incompatibile în asociere, uneori chiar injectabile.

b. Mai multe antitermice... ca să ținem febra sub control total.

c. Câteva tipuri de vitamine

d. Un sirop de poftă de mâncare

e. Apă de mare, cu sau fără aloe vera, picaturi de nas, picaturi cu antibiotic, destinate ochilor dar cu recomandarea de a fi puse tot in nas?!

f. Ventolin pentru aerosoli, sau spray presurizat (fără indicații de utilizare și fără clarificarea faptului că, la copil, sprayul nu se dă DIRECT în gură, ci cu un spacer, atunci când e cazul...)

g. Cortizon de uz inhalator (Flixotide) sau de uz sistemic recomandat să fie pus în nebulizator, in mod complet greșit (faimoasa dexametazonă de uz injectabil).

h. Antihistaminice sirop sau picături

i. Ceva medicație homeopată

În acest caz, nu tocmai rar, ar trebui să întrebați la ce folosesc medicamentele respective. 

A prescrie medicație unui minor presupune un acord INFORMAT. Este dreptul dvs să vi se răspundă la întrebarea "cum influențează evoluția bolii copilului meu, medicamentul X?" 

Iar daca vi se spune că faceți cum vreti, pe răspunderea dvs, puteți replica civilizat, pe un ton deferent, că ați venit la spital TOCMAI pentru ca nu vreți să faceți de capul dvs ci după sfatul unui specialist în domeniu... dar că ați citit Protocoalele (publice!) Societății Române de Pediatrie și acolo scrie că este interzisă utilizarea de antibiotic în IACRS (Infecții Acute de Căi Respiratorii Superioare) necomplicate cu otită medie sau sinuzită. 

Cu unele excepții precizate clar... AICI

Doar așteptările rezonabile, comunicarea corectă și respectarea protocoalelor ne mai salvează din situația actuală”, a scris dr Mihai Craiu pe pagina de Facebook intitulată Spitalul Virtual pentru Copii. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel