LOVITURĂ DE TEATRU: Una din zece persoane infectate poate TRANSMITE COVID și după zece zile de carantină. STUDIU

Coronavirus, COVID, oameni pe stradă. Foto colaj: Pexels
Autoritățile din întreaga lume au stabilit că perioada de carantină ideală pentru cei infectați cu coronavirus este de 10 zile, pentru că se crede că după acest interval ei mai sunt contagioși. Dar un nou studiu arată că una din 10 persoane poate avea niveluri relevante clinic de SARS-CoV-2 și îl poate transmite COVID chiar și zeci de zile mai târziu.

Studiul, condus de cercetători de la Universitatea din Exeter, finanțat de Animal Free Research UK și publicat în prestigiosul Journal of Infectious Diseases (link direct studiu) a folosit un test nou adaptat, care poate detecta dacă virusul SARS-CoV-2, cel care declanșează boala COVID-19, era încă activ după 10 zile de carantină. Acest tip de test a fost aplicat probelor de la 176 de persoane din Exeter care au fost pozitive la testele PCR standard.

Infecțioși și 68 de zile mai târziu

Studiul a arătat că 13% dintre pacienții analizați prezentau încă niveluri relevante clinic de virus după 10 zile. Asta înseamnă că persoanele în cauză puteau fi încă infecțioase – adică să transmită coronavirusul și altora. Mai șocant este că unii dintre subiecții din studiu au continuat să aibă aceste niveluri ridicate de coronavirus și la 68 de zile upă diagnostic! Autorii studiului cred că acest nou tip de test ar trebui aplicat în locurile unde oamenii sunt vulnerabili, pentru a opri răspândirea COVID-19.

Profesorul Lorna Harries, de la Universitatea din Exeter Medical School, care a supravegheat studiul, a explicat că „deși acesta este un studiu relativ mic, rezultatele noastre sugerează că virusul potențial activ poate persista uneori peste o perioadă de 10 zile de la detecție și că ar putea prezenta un risc potențial de transmitere ulterioară. În plus, nu am găsit nimic remarcabil din punct de vedere clinic la acești pacienți, ceea ce înseamnă că nu putem prezice cine sunt cei care rămân infecțioși.”

Un astfel de pacient poate infecta, fără să știe, mulți alții

Testele RT-PCR convenționale funcționează prin testarea prezenței fragmentelor virale în secreții. Deși pot spune dacă cineva a fost infectat recent cu coronavirus, ele nu pot detecta dacă acesta este încă activ și dacă persoana este încă infecțioasă. Or testul folosit în studiul de față dă un rezultat pozitiv numai atunci când virusul este activ și poate fi transmis mai departe.

Autorul principal, Merlin Davies, de la Facultatea de Medicină a Universității din Exeter, a subliniat că „în unele situații, cum ar fi persoanele care se întorc la casele de îngrijire (căminele de bătrâni, n.r.) după boală, persoanele care continuă să fie infecțioase după zece zile ar putea prezenta un risc grav pentru sănătatea publică. Este posibil să fie nevoie să ne asigurăm că acești oameni au un test negativ de virus activ, pentru a fi siguri că ei nu mai sunt infecțioși”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel