Longevitate, ce șanse ai să trăiești mai mult
14 ian 2019, 15:15

Cu cat e familia mai mare, cu atat sansele longevitatii cresc
Genele longevității pot fi moștenite și de la mătușile și unchii voștri, nu doar de la părinți, susțin cercetătorii, care au analizat peste 300.000 de persoane pentru a afla indicii legate de longevitate. Studiul a scos la iveală că șansele de-a moșteni aceste gene sunt mai mari, dacă persoana provine dintr-o familie numeroasă.

Șansele să trăiești mai mult sunt legate de numărul membrilor familiei, sunt de părere oamenii de știință care folosind baze de date la Universitatea din Utah și din provincia olandeză Zeelandă au analizat genealogiile a aproape 315.000 de persoane din peste 20.000 de familii care datează din anul 1740.

,,Cu cât aveți mai multe familii de lungă durată, cu atât riscul de a muri în orice moment al vieții este mai scăzut", a spus Niels van den Berg. autorul principal al studiului și doctorand în epidemiologie moleculară la Universitatea Leiden din Olanda.

Potrivit acestuia, persoanele care au părinți logevivi au un risc de mortalitate cu 31% mai mic decât persoanele de aceeași vârstă fără astfel de părinți.

,,În plus, riscul de a muri este redus, chiar dacă părinții înșiși nu sunt foarte bătrâni, dar mătușile și unchii sunt printre supraviețuitori", a precizat van den Berg.

Cercetătorii au căutat de mult timp genele asociate cu longevitatea, dar aceste gene au fost mult mai dificil de a fi identificate decât genele pentru diverse boli. Conform Medicalxpress.com, această cercetare a fost mult mai strictă în selectarea persoanelor la care oamenii de știință trebuia să caute aceste gene.

,,Dacă investighezi un grup întâmplător de persoane cu vârsta de peste 100 de ani, foarte probabil că mulți dintre ei nu aparțin de fapt unei familii în care longevitatea este ereditară. Vârsta lor este probabil o chestiune de șansă, rezultatul unui stil de viață sănătos sau circumstanțe sănătoase, de exemplu în timpul copilăriei, și de aceea nu se reflectă în ADN-ul lor ", a spus Slagboom, unul dintre cercetătorii implicați în studiu.

Studiul a fost publicat online pe 7 ianuarie în revista Nature Communications.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?