Schimbările extreme de temperatură...
Long-COVID a cauzat decesul a aproape 40% din pacienții care au fost incluși într-un studiu. Studiul arată care au fost rezultate pe termen lung (180 de zile) la pacienții în stare critică cu COVID-19 în cadrul studiului clinic randomizat REMAP-CAP.
”În acest studiu adaptiv randomizat platformă clinică care a inclus 4869 de pacienți în stare critică cu COVID-19, probabilitatea a fost mare ca antagoniștii receptorilor IL-6 și agenții antiplachetari să îmbunătățească supraviețuirea la 6 luni (probabilități posterioare de superioritate de >99,9% și, respectiv, 95,0%).
Rezultatele pe termen lung nu au fost îmbunătățite cu anticoagulare terapeutică (11,5%), plasmă convalescentă (54,7%), sau lopinavir-ritonavir (31,9%) și s-au agravat cu hidroxiclorochină (probabilitate posterioară de vătămare, 96,8%). Corticosteroizii nu au îmbunătățit rezultatele pe termen lung, deși înscrierea a fost încheiată devreme ca răspuns la dovezile externe.
În rândul pacienților în stare critică cu COVID-19 randomizați pentru a primi 1 sau mai multe intervenții terapeutice, a existat o mare probabilitate de îmbunătățire a mortalității de 180 de zile în rândul pacienților tratați cu antagoniști ai receptorilor IL-6 și agenți antiplachetari”, arată studiul.
Vezi și: Cătina cu miere, aliat împotriva răcelilor. Cum se prepară leacul
În analiză au fost înscriși 4869 de pacienți adulți în stare critică cu COVID-19 în perioada 9 martie 2020 - 22 iunie 2021, din 197 de locații din 14 țări. Ultima monitorizare de 180 de zile a fost finalizată pe 2 martie 2022.
”Pacienții au fost randomizați pentru a primi 1 sau mai multe intervenții în cadrul a 6 domenii de tratament: modulatoare imune (n = 2274), plasmă convalescentă (n = 2011), terapie antiagregantă (n = 1557), anticoagulare (n = 1033), antivirale (n = 726) și corticosteroizi (n = 401).
Rezultatul principal a fost supraviețuirea prin ziua 180, analizată cu ajutorul unui model exponențial bayesian. Un raport de pericol (HR) mai mic de 1 a reprezentat o supraviețuire îmbunătățită (superioritate), în timp ce un HR mai mare de 1 a reprezentat o supraviețuire agravată (rău); inutilitatea a fost reprezentată de o îmbunătățire relativă mai mică de 20% a rezultatului, demonstrată de un HR mai mare de 0,83.
În rândul pacienților în stare critică cu COVID-19 randomizați pentru a primi 1 sau mai multe intervenții terapeutice, tratamentul cu un antagonist al receptorilor IL-6 a avut o probabilitate mai mare de 99,9% de îmbunătățire a mortalității de 180 de zile în comparație cu pacienții randomizați la control, iar tratamentul cu un antiplachetar a avut o probabilitate de 95,0% de mortalitate îmbunătățită de 180 de zile în comparație cu pacienții randomizați la control.
În general, atunci când sunt luate în considerare cu rezultate pe termen scurt raportate anterior, constatările indică faptul că efectele inițiale ale tratamentului în spital au fost consecvente pentru majoritatea terapiilor pe parcursul a 6 luni”, mai notează studiul.
Principalul rezultat pentru această analiză secundară prespecificată a rezultatelor pe termen mai lung a fost mortalitatea cauzată de toate în termen de 6 luni (180 de zile de la randomizare).
”Rezultatele secundare suplimentare au fost prespecificate în protocolul de bază și au inclus mortalitatea în ziua 90, HRQoL la 180 de zile măsurate folosind scorul de utilitate EuroQol-5 Dimension (EQ-5D-5L) pe 5 niveluri și scorul scalei analogice vizuale (VAS) și dizabilitatea la 180 de zile măsurată folosind programul de evaluare a persoanelor cu handicap al Organizației Mondiale a Sănătății (WHODAS) cu 12 elemente.
În total, 4869 de pacienți au fost înscriși în perioada 9 martie 2020, până pe 24 iunie 2021, la cel puțin 1 din cele 6 domenii raportate în cadrul studiului. Șaptezeci și opt de pacienți și-au retras consimțământul, ceea ce a dus la includerea a 4791 de pacienți în analiza rezultatelor pe termen mai lung (Figura 1). Dintre acești pacienți, 473 au fost randomizați în 19 site-uri care au participat doar la urmărirea de 90 de zile, inclusiv toate site-urile din Nepal, India și SUA.
Din cei 4318 pacienți randomizați în locurile care participă la monitorizarea de 180 de zile, starea mortalității de 180 de zile a fost disponibilă pentru 4107 pacienți (95,1%).
Pacienții cu stare de mortalitate cunoscută de 180 de zile diferă de cei cu statut necunoscut; pacienții cu stare necunoscută erau mai tineri, aveau frecvențe mai mari de primire a ventilației neinvazive la momentul inițial, aveau frecvențe mai mici de ventilație mecanică invazivă și utilizare a vasopresorului la bază, aveau scoruri mai mici de fiziologie acută și evaluare a sănătății cronice II și au fost mai puțin susceptibile de a avea astm predominant sau boală pulmonară obstructivă cronică, boală imunosupresoare sau de a primi terapie imunosupresoare cronică”, arată studiul.
Vezi și: Dinții, afectați de rosul unghiilor. Cum te poate ajuta un obicei la modă
”Dintre pacienții cu stare de mortalitate cunoscută de 180 de zile, 1517 (36,9%) au murit. Dintre pacienții care au murit în ziua 180, un total de 91 din 1516 decese (6,0%) au avut loc între externarea din spital și ziua 180. Antagoniștii receptorilor IL-6 și grupurile de tratament antiplachetare au avut fiecare o mare probabilitate de beneficii (>99,9% și, respectiv, 95,0% în comparație cu grupurile lor de control.
Din cei 2589 de supraviețuitori din locurile participante la monitorizare, EQ VAS a fost disponibil pentru 1009 pacienți (39,0%), scorul de utilitate EQ-5D-5L a fost disponibil pentru 989 de pacienți (38,2%), iar scorul WHODAS 2,0 a fost disponibil pentru 720 de pacienți (27,8%)
În această analiză secundară prespecificată a unui studiu de platformă clinică randomizată adaptivă bayesiană care a inclus 4791 de pacienți în stare critică cu COVID-19, a existat o probabilitate mai mare de 99,9% ca antagoniștii receptorilor IL-6 și o probabilitate de 95,0% ca agenții antiplachetari să îmbunătățească supraviețuirea pe parcursul a 6 luni.
În schimb, supraviețuirea nu a fost îmbunătățită cu anticoagulare terapeutică, plasmă convalescentă sau lopinavir-ritonavir, iar probabilitatea ca supraviețuirea să fi fost agravată doar cu hidroxiclorochină sau în combinație cu lopinavir-ritonavir a fost de 96,8%. Corticosteroizii nu au conferit o probabilitate mare de îmbunătățire a supraviețuirii pe termen lung, dar înscrierea în acest domeniu a fost închisă devreme ca răspuns la dovezi externe care pot limita puterea statistică pentru a detecta orice efect potențial.
Deși majoritatea deceselor au avut loc devreme, 6% din totalul deceselor au avut loc între externarea din spital și ziua 180”, mai notează studiul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Schimbările extreme de temperatură...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...
Uite trucul simplu care îți usucă...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
A început sezonul accidentelor pe...
Multitasking-ul poate părea eficient,...