Lombosciatica, afecțiunea frecventă cu dureri fulgerătoare. Care este tratamentul

lombosciatica - FOTO: Freepik@drinkins
Lombosciatica este durerea care afectează nervul sciatic. Această afecțiune este una frecventă.

Lombosciatica este un tip de durere care afectează nervul sciatic la nivelul coloanei vertebrale lombare. Suferiți de dureri acute și intermitente ale membrelor inferioare care vă distrug viața? Dacă răspunsul este da, este probabil ca simptomele dumneavoastră să se datoreze unei sciatici.

Dar dacă durerea de picior este însoțită de dureri de spate (dureri lombare), vă confruntați mai degrabă cu o lombosciatică.

Cum este alcătuită coloana vertebrală

Coloana noastră vertebrală (sau coloana vertebrală) este alcătuită din 5 părți, de sus în jos:

- partea cervicală

- partea dorsală (sau toracică)

- partea lombară

- partea sacrală (sacrul)

- partea coccigiană (coccisul)

Coloana vertebrală lombară, sau ”coloana lombară”, este compusă din 5 vertebre voluminoase suprapuse și separate între ele prin discuri intervertebrale, de structuri fibrocartilaginoase care acționează ca amortizoare absorbind diferitele șocuri suferite de coloana vertebrală.

Fiecare dintre vertebrele lombare este alcătuită dintr-o parte voluminoasă în față numită ”corp vertebral” și o parte posterioară subțire numită ”lamă vertebrală” sau ”arc posterior”.

Vezi și: Polipii uterini, mai frecvenți după menopauză. Când se transformă în cancer. La ce să fii atentă

Corpul vertebral și arcul posterior al fiecărei vertebre delimitează un spațiu numit ”foramen vertebral”. Suprapunerea tuturor foramenelor coloanei vertebrale formează un tunel osos în interiorul căruia se află măduva spinării: canalul vertebral. Acesta este împărțit în trei părți:

- Canalul cervical care conține măduva cervicală ale cărei rădăcini nervoase dau naștere în special plexului brahial destinat inervației membrului superior

- Canalul dorsal, care conține măduva dorsală ce dă naștere, printre altele, nervilor intercostali.

- Canalul lombar care conține măduva spinării lombare care participă la formarea plexului lombosacrat.

Plexul lombosacral, din rădăcinile nervoase lombare și sacrale (L4 până la S3), dă naștere celui mai mare nerv din corpul nostru: nervoasa sciatică.

Nervul sciatic asigură inervația motorie și senzorială a membrului inferior. Tocmai comprimarea (de către o hernie de disc, de exemplu) sau iritarea (inflamație) acestui nerv este cea care provoacă dureri puternice pe traseul său (fese, coapse, genunchi, picioare și gambă).

Această afecțiune se numește ”sciatică”, iar noi vom vorbi mai degrabă de ”lombosciatică” atunci când la durerile din membrul inferior se adaugă durerile lombare, potrivit Lombafit.

Vezi și: Durere de stomac și gaze, semnele unui cancer de colon. Povestea bărbatului care se teme că va muri înainte de a i se naște fiul. Cancer în fază terminală, cu metastaze răspândite

Sciatica, ce este

Lombosciatica este, așadar, o patologie care combină două tipuri de dureri: cele ale nevralgiei sciatice (durere care urmează traseul nervului sciatic secundară unei iritații a acestuia) și durerile lombare (dureri lombare).

Sciatica este în general, din cauza unei hernii discale lombare, dar sunt posibile și alte cauze, cum ar fi osteoartrita vertebrală, canalul lombar îngust și, mult mai rar, anumite patologii grave (tumori osoase).

Lombosciatică vs. sciatică: care este diferența?

La lombosciatica nu este altceva decât o sciatică la care se adaugă durerile lombare.

Sciatica: Acesta este termenul utilizat în mod obișnuit pentru a desemna ”nevralgia sciatică”, care reprezintă durerea care urmează traseul nervului sciatic în urma unei iritații a acestuia (compresie datorată unei hernii de disc lombar sau unei inflamații, de exemplu).

Durerea lombară: acest termen este utilizat pentru a desemna orice durere în zona lombară (partea inferioară a spatelui), indiferent de originea sa (spinală, renală, musculară etc.).

Lombosciatica: este o sciatică (sau nevralgie sciatică) la care se adaugă durerile lombare (dureri lombare).

Lombosciatica: acest termen este utilizat pentru a desemna orice durere care implică regiunea lombară și pe cea a nervului sciatic, indiferent de cauza sa.

Lombosciatica, cauze

Lombosciatica este rezultatul unui impingement disco-radicular, adică o interacțiune patologică între un disc intervertebral și o rădăcină nervoasă.

În 90% din cazuri, acest impingement disco-radicular este secundar unei hernii de disc lombar, o proeminență a unui disc intervertebral lombar care comprimă și irită una dintre rădăcinile nervoase care formează nervul sciatic.

Această patologie apare, în general, pentru prima dată cu ocazia unui efort tipic de transportare a unei încărcături grele: solicitare excesivă a unui disc intervertebral lombar probabil uzat, ruperea stratului periferic al acestuia, nucleul său pulpos este exteriorizat prin această ruptură și apasă pe o rădăcină nervoasă.

Vezi și: Vinul fără alcool, ce este și ce beneficii are. 5 motive pentru care îl poți consuma liniștit. Ce îl face diferit față de sucul de struguri

Alte cauze

Osteoartrita lombară: osteoartrita la nivelul articulațiilor lombare poate fi cauza sciaticii, fie prin comprimarea uneia sau mai multor rădăcini nervoase de către osteofite (excrescențe osoase observate în cursul osteoartritei), fie prin iritarea acestora prin difuzarea inflamației articulare.

Îngustarea canalului lombar: îngustarea canalului lombar (stenoză spinală) se poate manifesta prin lombosciatică (dureri lombare și în traseul nervului sciatic), pe lângă alte simptome neurologice, cum ar fi tulburări senzorio-motorii (furnicături, pierderea sensibilității, slăbiciune musculară, claudicație intermitentă etc.).

O tumoare vertebrală benignă sau malignă: un proces tumoral poate comprima o rădăcină nervoasă lombară și declanșa lombosciatica.

O fractură vertebrală: un fragment osos deplasat sau o consolidare inadecvată (reparare osoasă după o fractură) poate, în cazuri rare, să provoace compresia nervului lombar cu sciatică.

O infecție osoasă

Lombosciatica, simptome

Sciatica se caracterizează prin două simptome principale: dureri lombare (lumbago) și dureri de-a lungul membrului inferior (urmând traseul nervului sciatic).

În multe cazuri, este vorba doar de ”dureri lombare” care s-au instalat într-un mod atât de insidios, fără ca pacientul să își poată aminti circumstanțele exacte ale apariției lor.

Într-adevăr, traumatismele repetitive din viața de zi cu zi pot deteriora și slăbi progresiv discurile intervertebrale, în special pe cele ale coloanei lombare. Acest lucru poate provoca, în timp, o umflătură progresivă a unuia sau mai multor astfel de discuri, cu comprimarea progresivă a uneia sau mai multor rădăcini nervoase.

Repercusiunile dureroase sunt atunci, și ele, treptate și moderate. În acest stadiu, este posibil să se acționeze asupra factorilor de risc pentru a preveni o evoluție rapidă spre o hernie de disc severă.

Vezi și: Polimialgia reumatică, afecțiunea cu simptome care apar peste noapte. Asociată și cu arterita. Frecventă în cazul femeilor

În alte cazuri, durerea lombară apare din cale afară de brutal cu ocazia unui traumatism pe care pacientul și-l amintește cu precizie în timpul examenului medical (cădere, ridicarea unei sarcini grele etc.).

Durerile lombare fulgerătoare și sciatica lombosciatică comună au caracteristici care permit, în general, stabilirea destul de rapidă a diagnosticului (în așteptarea confirmării printr-un examen imagistic):

Sunt exacerbate de tuse, strănut sau de orice altă mișcare care crește presiunea intraabdominală.

Ele pot fi însoțite de tulburări senzoriale la nivelul membrului inferior, cum ar fi furnicături, furnicături, senzații de șocuri electrice...

Pot fi însoțite de tulburări motorii la nivelul membrului inferior, cum ar fi slăbiciune musculară (paralizie în cazuri extreme).

Ele sunt trezite sau agravate de manevra Lasègue (sau testul SLR): este o manevră pe care medicul o efectuează în timpul examenului fizic pentru a-și preciza diagnosticul. Ea constă în întinderea nervului sciatic prin ridicarea membrului inferior al pacientului, menținându-l drept (pacient în decubit dorsal). Acest semn este spus ”pozitiv” atunci când mișcarea declanșează dureri pe traseul nervului sciatic sau atunci când este limitată (pacientul își blochează piciorul pentru a evita să simtă durerea).

Uneori, simptomele lombosciaticii sunt mai discrete sau atipice. De aici necesitatea de a consulta un profesionist calificat în domeniul sănătății pentru a beneficia de un examen clinic complet, de eventuale examene suplimentare și de o îngrijire personalizată.

Lombosciatica, diagnostic

Diagnosticul sciaticii se bazează în mare parte pe interogatoriu și examinare fizică. Simptomele sunt de obicei puternic sugestive, iar prezența unui semn Lasègue lasă puțin loc de îndoială. Prin urmare, se va institui direct un tratament medical, cu o monitorizare clinică periodică pentru a evalua răspunsul la tratament.

În marea majoritate a cazurilor, atunci când lombosciatica de origine discală pare foarte probabilă la examenul clinic, nu va fi necesară nicio examinare suplimentară dacă simptomele ar putea fi controlate prin două-trei săptămâni de tratament medical.

În caz de rezistență la un tratament medical bine condus timp de două-trei săptămâni, se va face o evaluare radiografică standard cu radiografii ale întregii coloane lombare din față și din profil în poziție stând în picioare, precum și radiografii centrate pe zone specifice (în special L5-S1).

Vezi și: Pâinea de secară, diferențe între cea albă și cea integrală. Ce efect are asupra inimii. Cui nu îi este recomandată

Lombosciatica, tratament

Tratamentul sciaticii depinde de cauza acesteia. El poate fi radical (chirurgical) sau conservativ (medical). Numai un medic este în măsură să elaboreze o strategie terapeutică adecvată după ce ia în considerare toți parametrii, în special:

- Vârsta pacientului, starea sa generală de sănătate, antecedentele sale medicale și chirurgicale.

- Severitatea simptomelor și răsunetul acestora asupra calității vieții pacientului.

- La cauza lombosciaticii: este vorba de o hernie de disc sau de un proces tumoral/infecțios.

- Prezența sau absența complicațiilor (lombosciatica paralizantă, sindromul cauda equina etc.).

- Alegerea pacientului: medicul își implică întotdeauna pacientul în luarea deciziei terapeutice, după ce l-a informat pe deplin cu privire la avantajele și dezavantajele/riscurile diferitelor opțiuni.

Tratamente medicamentoase

Analgezicele simple precum paracetamolul, antiinflamatoarele nesteroidiene și/sau opioidele slabe reprezintă tratamentul de primă linie în fața lombosciaticii acute necomplicate.

Acest tratament poate fi început imediat ce se pune diagnosticul.

Alte medicamente, cum ar fi relaxantele musculare (relaxante musculare) sau anumite antiepileptice (pregabalină), pot fi, de asemenea, prescrise pentru a gestiona mai bine durerea cu o componentă musculară sau neuropată puternică.

După câteva zile de tratament medicamentos, medicul își reevaluează pacientul pentru a depista o eventuală complicație (care s-a instalat secundar) sau adaptează tratamentul dacă este necesar.

Atenție, deși majoritatea medicamentelor folosite în primă intenție în lombosciatica comună sunt fără prescripție medicală, nu se recomandă utilizarea lor fără supravegherea unui profesionist calificat din domeniul sănătății.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel