Leguma din bucătăria japoneză cu proprietăți antiinflamatorii și anticancerigene. Cum o poți include în dieta ta

Leguma din bucataria japoneza Foto: Freepik @fijulanam468
Leguma din bucătăria japoneză cu proprietăți antiinflamatorii și anticancerigene. Prezintă compuși activi care luptă împotriva intoxicațiilor alimentare.

Wasabi, sau hreanul japonez, este o legumă cruciferă care crește în mod natural de-a lungul albiilor râurilor din văile râurilor de munte din Japonia.

De asemenea, crește în părți din China, Coreea, Noua Zeelandă și America de Nord, unde este umbră și umiditate.

Cunoscut pentru aroma sa ascuțită și înțepătoare și pentru culoarea verde strălucitoare, wasabi este un condiment de bază pentru sushi și tăiței în bucătăria japoneză.

Mai mult, unii compuși din această legumă, inclusiv izotiocianații (ITC) responsabili de aroma sa înțepătoare, pot oferi mai multe beneficii pentru sănătate.

Vezi și: Acneea: cum se dezvoltă și de câte tipuri este. De ce nu dispare din adolescență

1. Efecte antibacteriene

Izotiocianații (ITC) reprezintă principala clasă de compuși activi din wasabi și sunt responsabili pentru majoritatea beneficiilor pentru sănătate ale legumei, inclusiv pentru efectele sale antibacteriene.

- Boli de origine alimentară

Intoxicațiile alimentare, cunoscute și sub denumirea de toxiinfecții alimentare, reprezintă o infecție sau o iritație a sistemului digestiv cauzată de alimente sau băuturi care conțin agenți patogeni - viruși, bacterii și paraziți.

Cel mai bun mod de a preveni intoxicațiile alimentare este să depozitați, să gătiți, să curățați și să manipulați corect alimentele.

Anumite ierburi și condimente, precum sarea, pot reduce dezvoltarea agenților patogeni care provoacă intoxicații alimentare.

S-a demonstrat că extractul de wasabi are efecte antibacteriene împotriva Escherichia coli O157:H7 și Staphylococcus aureus, două dintre cele mai frecvente bacterii care provoacă intoxicații alimentare.

Vezi și: Fructele de toamnă, un desert mai sănătos. De unde provine fructoza în alimentație. Mihaela Bilic: Porția corectă de fructe are mărimea unui pumn!

Aceste constatări sugerează că extractul de wasabi ar putea ajuta la prevenirea sau reducerea riscului de îmbolnăviri alimentare, dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma acest lucru.

- Poate avea efecte antibacteriene împotriva H. pylori

H. pylori este o bacterie care infectează stomacul și intestinul subțire.

Este principala cauză a ulcerelor peptice și poate provoca cancer de stomac și inflamații ale mucoasei stomacale.

Deși aproape 50% din populația lumii este infectată, majoritatea oamenilor nu vor dezvolta aceste probleme.

Nu este clar cum se răspândește H. pylori, deși cercetătorii cred că contactul cu alimente și apă contaminate cu fecale joacă un rol.

Regimurile de tratament pentru ulcerele peptice cauzate de H. pylori implică în mod obișnuit antibiotice și inhibitori ai pompei de protoni, care sunt medicamente care reduc producția de acid gastric.

Studiile preliminare efectuate în eprubetă și pe animale sugerează că wasabi poate ajuta, de asemenea, la tratarea ulcerelor peptice cauzate de H. pylori.

Deși încurajatoare, este nevoie de cercetări pe oameni înainte de a se putea trage orice concluzie cu privire la efectul wasabi asupra H. pylori.

2. Proprietăți antiinflamatorii

Wasabi poate avea proprietăți antiinflamatorii puternice, conform Healthline.

Inflamația este răspunsul sistemului dumneavoastră imunitar la infecții, leziuni și toxine, cum ar fi aerul poluat sau fumul de țigară, în încercarea de a vă proteja și vindeca organismul.

Atunci când inflamația devine necontrolată și cronică, poate contribui la mai multe afecțiuni inflamatorii, inclusiv boli de inimă, diabet și cancer.

Studiile în eprubetă care implică celule animale indică faptul că ITC-urile din wasabi suprimă celulele și enzimele care favorizează inflamația, inclusiv ciclooxigenaza-2 (COX-2) și citokinele inflamatorii, cum ar fi interleukinele și factorul de necroză tumorală (TNF).

Având în vedere că lipsesc studiile pe oameni, nu este clar dacă efectele antiinflamatorii ale wasabi se aplică la oameni.

3. Poate promova pierderea de grăsime

Unele cercetări sugerează că frunzele comestibile ale plantei wasabi conțin compuși care pot suprima creșterea și formarea celulelor adipoase.

Într-un studiu pe șoareci, un compus numit ester metilic al acidului 5-hidroxiferulic (ester 5-HFA) izolat din frunzele de wasabi a inhibat creșterea și formarea celulelor adipoase prin oprirea unei gene implicate în formarea grăsimilor.

Deși promițătoare, aceste rezultate au fost obținute în urma unor studii pe animale și în eprubete. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina efectele extractului de frunze de wasabi asupra oamenilor.

4. Poate avea proprietăți anticancerigene

ITC-urile prezente în mod natural în wasabi au fost studiate pentru proprietățile lor anticancerigene.

Un studiu a constatat că ITC-urile extrase din rădăcina de wasabi au inhibat cu 90% formarea de acrilamidă în timpul reacției Maillard, o reacție chimică între proteine și zahăr în prezența căldurii.

Acrilamida este o substanță chimică care se poate forma în unele alimente, în special în cartofii prăjiți, chipsurile de cartofi și cafeaua, în timpul proceselor de gătire la temperaturi ridicate, cum ar fi prăjirea și grătarul.

Unele studii au asociat aportul de acrilamidă din alimentație cu anumite tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de rinichi, endometrial și ovarian, dar rezultatele sunt mixte.

Mai mult, studiile în eprubeta indică faptul că ITC și compușii similari izolați din wasabi ucid sau inhibă creșterea celulelor canceroase colorectale, orale, pancreatice și mamare umane.

Deși promițătoare, nu este clar dacă aceste rezultate se aplică la oameni.

Cu toate acestea, unele studii observaționale notează că un aport mai mare de legume crucifere, cum ar fi wasabi, poate reduce riscul de apariție a mai multor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul pulmonar, de sân, de prostată și de vezică urinară.

Alte legume crucifere includ rucola, broccoli, varza de Bruxelles, conopida, varza kale și rutabaga.

5. Alte beneficii potențiale

Wasabi poate avea și alte beneficii promițătoare pentru sănătate legate de sănătatea oaselor și a creierului.

- Sănătatea oaselor

Wasabi poate juca un rol în sănătatea oaselor.

Un compus din wasabi numit acid p-hidroxicinamic (HCA) a fost sugerat să crească formarea osoasă și să scadă degradarea oaselor în studiile pe animale (28Sursa sigură).

Cercetătorii au speculat dacă HCA ar putea ajuta la tratarea osteoporozei, o boală care face ca oasele să devină slabe și fragile. Cu toate acestea, sunt necesare cercetări pe oameni pentru a confirma acest potențial beneficiu.

- Sănătatea creierului

ITC-urile din wasabi pot avea efecte neuroprotectoare.

Studiile efectuate pe șoareci au demonstrat că acestea cresc activarea sistemelor antioxidante din creier care reduc inflamația.

Aceste constatări sugerează că ITC-urile pot ajuta la prevenirea sau la încetinirea tulburărilor neurodegenerative determinate de inflamație, cum ar fi boala Parkinson.

Cum să o adaugi în dieta ta

Majoritatea pulberilor și pastelor de wasabi sunt făcute dintr-un amestec de hrean, muștar, amidon de porumb și colorant verde - și nu din wasabi adevărat. Este posibil ca unele să nu conțină deloc wasabi, sau doar tulpini de wasabi de calitate inferioară.

Hreanul aparține aceleiași familii de plante ca și wasabi și este, de asemenea, cunoscut pentru iuțeala sa.

Studiile au estimat că hreanul și wasabi conțin cantități similare de ITC, wasabiul oferind 971-4357 mg pe kilogram (2 137-9 585 mg pe kg), comparativ cu 682-4091 mg pe kilogram (1 500-9 000 mg pe kg) pentru hrean.

Adevăratul wasabi este dificil de cultivat și, prin urmare, scump, motiv pentru care hreanul este folosit în mod obișnuit ca înlocuitor.

Cu toate acestea, puteți cumpăra online praf de wasabi autentic, paste și chiar wasabi proaspăt.

Asigurați-vă doar că citiți cu atenție descrierea pentru a vă asigura că produsul este autentic.

Vă puteți bucura de aroma unică și de gustul picant al wasabiului servindu-l drept condiment, plantă sau mirodenie.

Pentru a încorpora wasabi în dieta dvs:

- Serviți-l cu sos de soia și savurați-l cu sushi.

- Adăugați-l în supele de tăiței.

- Folosiți-l ca un condiment pentru carne și legume la grătar.

- Adăugați-l la pansamente pentru salate, marinate și sosuri.

- Folosiți-l pentru a aromatiza legumele prăjite.

Tulpina plantei wasabi este măcinată și folosită ca un condiment picant pentru sushi sau tăiței.

Compușii din wasabi au fost analizați pentru proprietățile lor antibacteriene, antiinflamatorii și anticancerigene în cadrul unor studii în eprubeta și pe animale. De asemenea, au fost cercetați pentru capacitatea lor de a promova pierderea de grăsime, precum și sănătatea oaselor și a creierului.

Deși sunt promițătoare, sunt necesare studii pe oameni pentru a confirma aceste rezultate înainte de a se putea trage orice concluzie cu privire la potențialele beneficii pentru sănătate ale wasabiului.

De asemenea, rețineți că majoritatea studiilor folosesc extract de wasabi, ceea ce face dificil de determinat dacă utilizarea acestuia ca condiment sau mirodenie ar avea același efect.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel