Această vitamină îți protejează...
Diabetul, o boală caracterizată prin niveluri ridicate de zahăr în sânge, este adesea legată de consumul ridicat de zahăr. Cu toate acestea, aportul de zahăr este doar o parte a puzzle-ului, factori precum dieta generală, stilul de viață și genetica având, de asemenea, un impact asupra riscului. Deși consumul de zahăr nu duce direct la diabet, acesta poate crește riscul de obezitate, boli cardiovasculare și alte probleme de sănătate legate de diabet.
Modificările în alimentație și exercițiile fizice pot ajuta la gestionarea diabetului și pot preveni transformarea prediabetului în diabet. Cercetările privind legătura dintre consumul de zahăr și diabetul de tip 2 sunt în curs de desfășurare.
Ratele de obezitate sunt în creștere la nivel mondial, iar băuturile îndulcite cu zahăr sunt un factor important. Aceste băuturi, bogate în fructoză, cresc foamea și dorința de a mânca mai mult decât glucoza. Consumul excesiv de fructoză poate provoca rezistență la leptină, un hormon care reglează foamea. Consumul de băuturi zaharoase duce la creșterea în greutate, la creșterea riscului de diabet de tip 2 și la creșterea grăsimii viscerale, care este legată de afecțiuni precum diabetul și bolile de inimă.
"Prin repetarea frecventă a acestui mecanism, pancreasul obosește, nu mai poate elibera suficientă insulină pentru neutralizarea glucozei, iar glucoza se acumulează în sânge, individul fiind diagnosticat cu diabet de tip 2. În general, obezitatea este primul semnal de alarmă în cazul unui consum excesiv de dulciuri", a declarat nutriționistul Lygia Alexandrescu.
Foto: Freepik @Towfiqu Barbhuiya
Diabetul de tip 1 și diabetul de tip 2 sunt afecțiuni autoimune care afectează capacitatea organismului de a regla nivelul de glucoză din sânge.
Diabetul de tip 1 este cauzat de sistemul imunitar care atacă celulele producătoare de insulină, ceea ce împiedică gestionarea glicemiei. În cazul diabetului de tip 2, producția de insulină a organismului nu este capabilă să gestioneze glucoza care intră în sânge, potrivit MedicalNewsToday.
Consumul excesiv de zahăr, în special de carbohidrați rafinați, poate agrava această afecțiune. Incapacitatea organismului de a utiliza corect insulina sau lipsa acesteia poate duce la niveluri ridicate de glucoză în sânge, ceea ce duce la complicații precum neuropatia diabetică.
Consumul ridicat de calorii poate duce, de asemenea, la creșterea în greutate și obezitate, care este un factor de risc pentru diabetul de tip 2.
În 2016, unii oameni de știință au descoperit o corelație între diabetul de tip 2 și consumul ridicat de băuturi îndulcite. Cu toate acestea, deși consumul ridicat de zahăr poate duce la creșterea în greutate și la creșterea IMC, nu există dovezi directe că diabetul rezultă din consumul de zahăr.
O analiză din 2016 a sugerat că fructoza poate contribui în mod direct la diabet, deoarece ficatul absoarbe fructoza fără reglementare, ceea ce duce la acumularea de grăsimi în ficat și la scăderea sensibilității la insulină. Acest lucru face ca organismul să elimine mai greu glucoza din fluxul sanguin, ceea ce poate duce la diabet de tip 2.
Diabetul de tip 2 face parte din sindromul metabolic, care include obezitatea, bolile cardiovasculare și alte condiții de sănătate. Alți factori, inclusiv cei genetici, pot juca, de asemenea, un rol.
Deși există o legătură între consumul global de alimente care conțin zahăr și incidența diabetului de tip 2, cercetările nu au demonstrat că un consum excesiv de zahăr duce direct la diabet.
În concluzie, deși zahărul poate fi un factor de risc în dezvoltarea diabetului, afecțiunea este influențată și de alți factori precum stilul de viață, genetica și dieta generală. Gestionarea aportului de zahăr și menținerea unui stil de viață sănătos rămân esențiale în prevenirea și controlul diabetului.
* DC Medical a lansat o nouă campanie intitulată Otrava din farfurie
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această vitamină îți protejează...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Trei factori de risc majori duc la...
Zgomotul alimentar, o preocupare...