Klaus Iohannis, STARE DE URGENȚĂ. Măsuri în SĂNĂTATE: Angajări fără concurs, testare pacienți

Președintele Klaus Iohannis. Foto: Președinție
Președintele Klaus Iohannis a anunțat măsurile care sunt cuprinse în Decretul care istaurează  STAREA de URGENȚĂ în România. Aceste măsuri vor fi luate gradual, doar dacă situația o impune, a spus președintele. 

Vă prezentăm câteva fragmente din discursul susținut de Președintele Klaus Iohannis. El a enunțat măsurile incluse în Decretul care instaurează STAREA DE URGENȚĂ ce va intra în vigoare după publicarea sa în Monitorul Oficial: 

- E un lucru cu care omenirea nu s-a mai confruntat. Vom trece cu bine dacă luăm imediat cele mai drastice măsuri și înţelegem cu toţți că severitatea este pe măsura gravității acestei perioade.

- Se instituie starea de urgență în România pentru 30 de zile. Pandemia cauzată de răspândirea infecțiilor cu noul coronavirus nu poate fi stopată decât prin măsuri excepționale care vizează sănătatea, dar și îngrădirea unor drepturi şi libertăți.

- Oricât de greu ar fi să ne adaptăm acestor limitări, este singura cale prin care salvăm vieţile celor dragi nouă.

- Foarte important este să ridicam povara financiară care este deasupra cetățenilor. Astfel, dacă va fi nevoie, se pot plafona prețurile la alimente, medicamente și la servicii de utilitate publică, cum ar fi energia electrică, gaze, salubritate, carburanți, în limita prețului mediu din ultimele 3 luni.

- Vreau să fie clar: Serviciile medicale pentru tratarea cazurilor COVID-19 se acordă tuturor persoanelor de pe teritoriul României și se suportă din bugetul de stat. Pentru persoanele izolate la domiciliu, se vor stabili măsuri de sprijinire, care vor fi puse în aplicare de administraţiile publice locale.

- Angajații și angajatorii afectați de efectele crizei COVID-19 vor fi sprijiniți prin derogări de la prevederile legale în vigoare. Angajații și familiile acestora din sectoarele economice a căror activitate este afectată sau chiar oprită parțial sau total pe perioada stării de urgență, prin decizia autorităților publice, vor beneficia de protecție socială.

- Pe perioada stării de urgență, prevederile legii privind acordarea unor zile libere părinților în situația suspendării școlilor nu se aplică celor din apărare, din sistemul sanitar, din penitenciare, sau alte domenii, după caz. Aceste persoane au însă dreptul la majorarea salariului, în situația în care celălalt părinte nu beneficiază de această lege a creșterii salariale.

- Un capitol important se referă la măsurile în domeniul sanitar. Am dispus astfel ca în structurile MAI, în unitățile sanitare și la cele de servicii sociale să se poată angaja fără concurs personalul necesar.

- De asemenea am dispus asigurarea sumelor necesare în bugetul Ministerului Sănătății pentru achiziții prin achiziție directă. Am simplificat, de asemenea, proceduri de decontare și alocare a banilor, astfel încât să se realizeze rapid toate operațiunile necesare.

- Vreau să transmit un mesaj special medicilor și personalului medical care, încă de la primul caz, au demonstrat profesionalism. Vă mulțumesc tuturor pentru eforturi și vă suntem recunoscători pentru munca depusă neobosit. Vă asigur că prin acest decret am luat toate măsurile pentru a se face cu maximă celeritate toate achizițiile pentru protejarea personalului medical, astfel încât sănătatea să nu vă fie pusă în pericol.

- Ascultați mesajele oficialilor, respectați regulile, păstrați igiena mâinilor, evitați aglomerările, limitați orice deplasare cât se poate de mult. Aveţi mai mult decât oricând grijă de cei apropiați, în special de vârstnici și cei vulnerabili. Oricât de greu ar părea, păstrați distanța socială. Măsurile care au funcționat până acum au fost cele severe, de distanțare socială. Combaterea transmiterii infecțiilor cu noul coronavirus presupune efort susținut, adaptabilitate. Instituirea stării de urgență permite autorităților luarea unor măsuri precum închiderea vămilor, a unor restaurante, cafenele, cluburi şi alte locuri publice. De asemenea POATE fi interzisă gradual circulația rutieră, feroviară, etc, pe diferite rute.

ÎNTREAGA DECLARAȚIE A PREȘEDINTELUI KLAUS IOHANNIS, PE DCNEWS.RO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel