Ketamina, tratament pentru depresie: care sunt efectele secundare

Deoarece interesul pentru ketamină ca tratament pentru depresie crește, la fel și îngrijorarea cu privire la efectele secundare. O analiză recentă aruncă o privire mai atentă și concluzionează că, cel puțin pe termen scurt, ketamina pare sigură.  

În martie 2019, Food and Drug Administration (FDA) a aprobat esketamina - un spray nazal pe bază de ketamină - pentru tratamentul depresiei.

Studiile au arătat că doze mici de ketamină pot ameliora rapid simptomele depresiei. Chiar și persoanele care nu au răspuns la alte antidepresive raportează un efect benefic în câteva ore, notează Medical News Today.

Capacitatea Ketaminei de a lucra pentru acești oameni dificil de tratat poate fi din cauza modului său de acțiune nou. Medicamentul blochează receptorii glutamatergici de N-metil-D-aspartat (NMDA); alte antidepresive interacționează cu serotonină, norepinefrină sau adrenalină.

Deoarece au fost foarte puține progrese în tratamentul depresiei în ultimii ani, ketamina a provocat emoție și speranță.

Alături de această ardoare, oamenii de știință și-au exprimat îngrijorarea cu privire la efectele secundare ale ketaminei; acestea pot include sentimente de disociere, creșterea tensiunii arteriale, depresie respiratorie, vărsături și cistită.

De asemenea, pentru că unii utilizează ketamina în mod recreativ, unii experți sunt îngrijorați de potențialul de abuz al medicamentului.

În căutarea efectelor secundare

În prezent, există puține informații detaliate despre reacțiile adverse ale ketaminei. Deși unele documente au influențat efectele secundare ale ketaminei, de multe ori, acestea nu includeau un placebo. De asemenea, puțini oameni de știință au studiat efectele pe termen lung.

Având în vedere acest lucru, cercetătorii de la Institutele Naționale de Sănătate (NIH) au conceput o analiză pentru a investiga efectele secundare ale esketaminei mai detaliat; au publicat recent descoperirile lor în Jurnalul Afecțiunilor Afective. Autorii scriu:

"Scopul principal al acestui studiu a fost de a raporta în mod cuprinzător [efectele secundare] asociate cu ketamina prin revizuirea a 120 de simptome asociate cu o singură perfuzie intravenoasă de doză subanestezică ketamină."

 

 

Pentru a investiga, au accesat date din studii pe care NIH le-a efectuat în ultimii 13 ani; aceste date includ 163 de persoane cu tulburare depresivă majoră sau tulburare bipolară și 25 de controale sănătoase.

Cercetătorii au ales studiile NIH din cauza monitorizării riguroase a efectelor secundare la anumite momente de timp, incluzând baremele de evaluare standardizate și interviurile clinicienilor.

În general, din cele 120 de simptome, cercetătorii ar putea asocia în mod semnificativ 33 cu tratamentul cu ketamină.

Opt dintre aceste simptome au apărut la mai mult de jumătate dintre participanți; acestea se simțeau ciudat, ciudate sau bizare; simțirea spațială; senzație de prost sau bucuroasă; disociere; plutitoare; distorsiuni vizuale; dificultăți de vorbire; și amorțeală.

Cu toate acestea, niciunul dintre aceste efecte nu a durat mai mult de 4 ore. La o sesiune de urmărire de 3 luni, cercetătorii nu au identificat evenimente adverse grave, cum ar fi poftele, problemele de memorie sau deficiențele cognitive.

Autorii remarcă, de asemenea, că nu a existat nicio dovadă a „nicio tendință crescută pentru utilizarea recurentă a ketaminei sau abuzul".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel