Hidratarea este un obicei esențial...
Octavian Jurma afirmă că ”topul imunității față de Omicron este identic cu cel față de Delta și alte versiuni”.
”Stim deja ca Omicon este o versiune specializată în evadarea față de imunitatea indusă de infectare și existau suspiciuni teoretice că poate ocoli parțial și imunitatea indusă de vaccin. Încep să apară datele despre capacitatea Omicron de a ocoli imunitatea indusă de vaccin care confirmă aceste suspiciuni teoretice, dar și speranța că vacinurile asigură în continuare un grad important de protecție. În rezumat, topul imunității față de Omicron este identic cu cel față de Delta și alte versiuni:
1. Imunitatea hibridă (infectare + schema completă cu 2 doze) = bună => risc mic de reinfectare
2. Imunitatea după schema completă + booster (3 doze) = bună => risc mic de infectare
3. Imunitatea după schema completă fără boster = insuficientă (de 25x mai puțin eficientă decât față de tulpina ancestrală) => risc mare de reinfectare
4. Imunitatea după infectare = insuficientă => risc mare de reinfectare si spitalizare. Datele statistice confirma studiile. Majoritatea celor spitalizati in Africa de Sud sunt nevaccinati. Avem si date preliminare din Danemarca in acelasi sens.
Așadar simplificat:
1. dacă ai trecut prin infectare, vaccinează-te.
2. dacă te-ai vaccinat, fă-ți boosterul.
Dacă nu te-ai vaccinat și ai scăpat de boală până acum, vaccinează-te. Dacă nu îți pasă, roagă-te ca Omicron să producă o formă mai ușoară de boală și de long COVID, pentru cei care aleg să treacă încă odată neprotejați prin boală, deși ar putea dobândi cea mai bună imunitate prin vaccinare”, notează Jurma pe rețelele sociale.
Varianta Omicron a coronavirusului SARS-CoV2 ar putea avea efecte mai puțin grave, în ciuda faptului că pare mai contagioasă decât Delta, spune Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyes.
„Date preliminare din Africa de Sud indică un risc mai mare de reinfectare cu Omicron” a persoanelor vindecate de COVID-19 sau vaccinate, „dar sunt necesare mai multe date pentru a trage concluzii mai ferme. Există, de asemenea, unele dovezi că Omicron provoacă simptome mai puţin severe decât Delta, dar din nou este prea devreme pentru a avea o certitudine”, a spus Tedros Adhanom Ghebreyes în cursul unei conferinţe de presă la Geneva, arată surse citate de Agerpres.
Pentru a obţine mai rapid o imagine mai exactă a caracteristicilor variantei, el a cerut tuturor ţărilor să contribuie la evaluarea sa prin transmiterea datelor lor către organizaţie. Pentru a combate mai bine varianta Omicron, directorul OMS a cerut, de asemenea, tuturor ţărilor să-şi continue eforturile în ceea ce priveşte vaccinarea şi restricţiile.
Directoarea ştiinţifică a OMS, dr. Soumya Swaminathan, a revenit asupra studiilor preliminare publicate în ultimele zile care par să arate că varianta face vaccinul de la Pfizer şi BioNTech mai puţin eficient, şi a cerut cea mai mare prudenţă în interpretarea lor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Hidratarea este un obicei esențial...
Ingredientul cheie care îți menține sănătatea la vârsta a doua și...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...
Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...
Această vitamină îți protejează...